Na EP v paralukostreľbe štvorica našich nováčikov

Od 24. do 30. júna 2024 sa na štadióne generála Klapálka V Novom meste nad Metují uskutočnil ďalší z ročníkov Svetového a Európskeho pohára v paralukostreľbe. Ten bol zároveň pre mnohých poslednou medzinárodnou previerkou výkonnosti pred PH Paríž 2024. Na turnaji štartovalo 164 lukostrelcov a lukostrelkýň zo 45 krajín sveta a nechýbali medzi nimi ani naši paralukostrelci. Na preteky sme nominovali štvoricu lukostrelcov, ktorí potrebovali prejsť klasifikáciou a následne získať cenné súťažné skúsenosti.  Sprevádzal ich realizačný tím pod vedením reprezentačného trénera Vladimíra Majerčáka, ktorého dopĺňali tréneri Rastislav Zeman a Marek Brutvan. 

Tohtoročné 2. kolo európskeho pohára v Novom meste nad Metují malo pre našu reprezentáciu jedinú úlohu – poskytnúť vstupenky do súťažného sveta paralukostreľby v podobe úspešnej klasifikácie štyrom našim nováčikom. Denis Ivan, Juraj Lačný, Martin Janeček a Roman Bekeš absolvovali  klasifikáciu ako prví a úspešne. K Dávidovi Ivanovi tak pribudne v kategórii RMO jeho mladší brat Denis Ivan a ďalší náš lukostrelec Juraj Lačný. Denis Ivan po neúspešnej klasifikácii nakoniec prešiel reklasifikáciou. V kategórii kladkový luk sa k našim úspešným paralukostrelcom pridá Martin Janeček a po rokoch máme obsadené aj miesto v kategórii so športovcami s najťažším znevýhodnením W1. Na základe úspešnej klasifikácie sa do nej zaradil Roman Bekeš. Po klasifikácii športovci absolvovali neoficiálny tréning a o deň neskôr sa už pripravovali na úvodné eliminácie v rámci oficiálneho tréningu.

V utorok 25. júna sa strieľali kvalifikácie oboch kategórií – olympijského i kladkového luku. Denis Ivan v kategórii RMO skončil v kvalifikácii na 24. mieste, keď nastrieľal spolu 591 bodov. Juraj Lačný si vybral nováčikovskú daň a výkonom 498 bodov obsadil 41 miesto. V kategórii W1 Open nastrieľal Roman Bekeš  583 bodov a obsadil v kvalifikačnom kole 12. miesto.

V stredu sa už súťažilo v elimináciách, ktoré boli pre našich reprezentačných nováčikov ďalšou cennou skúsenosťou. V kategórii olympijský luk na seba hneď v prvom eliminačnom kole narazili Denis Ivan a Juraj Lačný. V zápase dominoval prvý menovaný, ktorý do ďalších bojov postúpil po výsledku 6:0. A keďže v ďalšom kole porazil aj Taliana Stefano Travisaniho 7:3, postúpil Denis Ivan do 8-finále súťaže. Tu však už nestačil na Číňana Jun Gan, ktorému podľahol 0:6 a obsadil tak konečné 9. miesto. Roman Bekeš v kategórii W1 Open vypadol v prvej eliminácii, keď v 8-finále podľahol Maďarovi Gáspárovi 107:135. Obsadil tak rovnako ako Denis Ivan konečné 9. miesto.

Zastúpenie malo Slovensko aj v súťaži dvojíc, ktorá nasledovala po ukončení súťaže jednotlivcov. Dvojica Ivan / Lačný v kvalifikácii olympijského luku obsadila 12. miesto výkonom 1089 bodov. V elimináciách už však bola v 1. kole nad ich sily dvojica Kholidin / Setiawan z Indonézie (0:6). Tá sa nakoniec stala aj víťazmi tejto kategórie, keď si vo finále poradila s Číňanmi Gan / Zhao 6:0.  

Reprezentačný tréner Vladimír Majerčák bol s výsledkom zdravotnej klasifikácie, ale i výkonmi našich nováčikov v súťaži spokojný: „Veríme, že ich prvé skúsenosti budú pre nich veľkou motiváciou a že ich táto výzva  posunie ďaleko vpred. Získaním klasifikácie sa im otvorili dvere do slovenskej reprezentácie v paralukostreľbe, ale je to len začiatok…“ povedal po návrate z Českej republiky.

Organizátori pripravili aj tento rok v Novom meste nad Metují preteky na vysokej úrovni. Finálový program bol prenášaný prostredníctvom internetu, sobotné odpoludnie naviac prenášal priamo aj televízny kanál. A my sme radi, že slovenská paralukostreľba mala možnosť využiť štart na tomto podujatí v prospech našich nádejných paralukostrelcov, ktorí tak mohli získať okrem športovej klasifikácie aj veľmi cenné skúsenosti na medzinárodnom fóre.

Foto: Vladimír Majerčák