Neseď doma na vozíku, poď hrať basketbal!

Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov venuje už vyše roka pozornosť aktivitám, zameraným na popularizáciu a rozvoj nového športu – basketbalu na vozíku. Keďže ide o kolektívny šport, okrem jeho zabezpečenia športovým materiálom je veľmi dôležité získavať aj čo najširší okruh záujemcov. Preto uprednostňujeme aktivity, ktoré dávajú možnosť bližšie spoznať tento dynamický šport a umožňujú motivovať čo najviac ľudí, ktorí by sa mu chceli v budúcnosti venovať. Takto zameranou aktivitou je aj deň otvorených dverí pre záujemcov o basketbal na vozíku, ktorú pod názvom „Neseď doma na vozíku, poď hrať basketbal“ organizuje SZTPŠ už túto sobotu 28.10.2023 v priestoroch Haly FTVŠ UK v Bratislave.

V Športovej hale FTVŠ UK na Nábreží arm. generála L. Svobodu 9 v Bratislave sa v sobotu 28.10.2023 v čase od 9:30 do 17:30 uskutoční náborový deň otvorených dverí, ktorý je prístupný všetkým záujemcom o basketbal na vozíku. Projekt „Neseď doma na vozíku, poď hrať basketbal“ prináša myšlienku ponúknuť dynamický, kolektívny šport, ktorý si už v minulosti na Slovensku našiel svojich priaznivcov. Po dlhšej odmlke opäť začína rezonovať v hnutí ako šport, ktorý má veľký potenciál. „Najpodstatnejším cieľom v tejto etape projektu je získať vhodných adeptov a záujemcov o tento šport, ruka v ruke s náročným budovaním základného materiálneho vybavenia a vhodných podmienok na pravidelný športový tréning. Už dnes pracujeme s prvými záujemcami a máme za sebou prvé spoločné tréningy, či improvizované súťaže. Všetky aktivity sa však doteraz opierali o možnosti klubu BK AS Trenčín. Prax však ukazuje, že vzniká dopyt po vytvorení vhodných podmienok aj v regióne Bratislavy““ povedal o zámeroch SZTPŠ v tejto oblasti manažér úseku mládeže, rozvoja a vzdelávania Pavel Bílik.

Sobotňajšieho podujatia v Bratislave sa zúčastnia aj 4 hráči basketbalu na vozíku z Českej republiky, ktorí majú bohaté skúsenosti s českou vozičkárskou ligou a účinkovaním v reprezentačnom tíme. Prídu tak odovzdávať v improvizovaných tréningoch svoje skúsenosti a povzbudiť všetkých záujemcov o basketbal na vozíku v Bratislave a okolí. Do programu podujatia plánujeme zaradiť exhibičný zápas osobností, v ktorom proti tímu hráčov z Brna nastúpi aj tím osobnosti slovenského paralympijského športu a v odľahčenej atmosfére dokážeme, že športové zápasy nemusia byť vždy iba o bodoch, víťazstvách a oceneniach.

Basketbal na vozíku je jedným z najrozšírenejších športov pre telesne znevýhodnených športovcov na svete. Basketbalové ligy a súťaže sa hrajú vo vyše v 75 krajinách, pravidelne sa konajú šampionáty majstrovstiev Európy, sveta a basketball na vozíku je aj jedným z najstarších športov zaradených na paralympijské hry.

Mnohí záujemcovia sa mylne domnievajú, že tento šport je určený iba pre vozičkárov. Treba však povedať, že zastúpenie telesných znevýhodnení je oveľa širšie a pre zaradenie do tréningu v tomto športe je postačujúci aj miernejší telesný hendikep, ako ten, ktorý človeka pripúta natrvalo k invalidnému vozíku. Hľadáme záujemcov rovnako z radov chlapcov a dievčat, či mužov a žien. Podstatný je len ich entuziazmus a chuť športovať.

Podujatie v Bratislave môže byť užitočné nielen pre športovcov, ale aj pre športových odborníkov, ktorí by sa chceli o basketbale na vozíku dozvedieť viac a získať tak nenahraditeľné skúsenosti v metodike tréningu telesne znevýhodnených basketbalistov.

Projekt „Neseď doma na vozíku, poď hrať basketbal“ realizujeme s podporou získanou z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu športu pre rok 2023.
 

Foto: archív SZTPŠ