Vznikla nová organizácia World Abilitysport

V novembri minulého roku sa manažér športu a medzinárodnej komunikácie Martin Čapla a člen VV SZTPŠ za mládež Pavel Bílik zúčastnili Valného zhromaždenia medzinárodnej organizácie IWAS, v ktorej Slovensko zastupuje Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov.

IWAS dlhé roky pôsobila na medzinárodnej úrovni ako organizácia reprezentujúca športovcov na vozíku a športovcov po amputáciách. Na poslednom valnom zhromaždení delegáti jednomyseľne odsúhlasili zlúčenie organizácie IWAS s ďalšou významnou organizáciou CP ISRA, ktorá zastupovala športovcov s detskou mozgovou obrnou a inými súvisiacimi neurologickými ochoreniami. Vôľa členskej základne oboch medzinárodných organizácií nakoniec v roku 2023 vyústila do vzniku novej spoločnej organizácie pod názvom World Abilitysport. Prinášame Vám preto jej krátke predstavenie.

World Abilitysport sa zlúčením organizácii IWAS a CP ISRA stala silnejšou a mimoriadne významnou medzinárodnou športovou organizáciou, ktorej náplňou práce bude rozvoj a propagácia rekreačného i vrcholového športu ľudí s telesným znevýhodnením. Silu, potenciál a postavenie novej organizácie dnes predstavuje viac ako 60 členských krajín celého sveta so svojou širokou komunitou dobrovoľníkov vrátane siete vlastných poradných a odborných orgánov. Dnes je World Abilitysport jednou z troch medzinárodných organizácií športu zdravotne znevýhodnených, uznaných Medzinárodným paralympijským výborom (IPC).

World Abilitysport bude naďalej pokračovať v organizácií významných konferencií a seminárov, na ktorých sa stretnú poprední odborníci z oblasti paralympijského športu. Ďalej bude riadiť a organizovať športové súťaže, tvorbu a úpravy pravidiel a napomáhať rozvoju športu telesne znevýhodnených po celom svete.

Už názov a vzhľad loga World Abilitysport, ktoré bolo uvedené a predstavené práve dnes 6. apríla, odzrkadľuje snahu novej organizácie urobiť všetko pre to, aby každý človek s telesným znevýhodnením, mohol športovať na rekreačnej, súťažnej, alebo vrcholovej úrovni. Logo s novým názvom dostala na starosti kreatívna agentúra Landor & Fitch, ktorá ho navrhla tak, aby odrážalo dynamiku, rozmanitosť a silu celej širokej komunity World Abilitysport.

Rudi Van Den Abbeele, prezident World Abilitysport, povedal: „Je pre nás veľkým potešením a cťou predstaviť všetkým zainteresovaným novú organizáciu World Abilitysport, ktorá je pripravená na prechod do novej vzrušujúcej éry. Zlúčenie IWAS a CPISRA sa pripravovalo dlho, ale dnes sme nadšení, že ich spojením vzniklo jednotné a silné hnutie pre všetkých športovcov a ľudí s telesným znevýhodnením. Nápadité nové logo v sebe nesie všetku našu doterajšiu prácu, od rozvojových športových kempov pre mládež a programov pomoci rozvíjajúcim sa športom a disciplínam, až po svetové a mládežnícke hry, v rámci ktorých môžu súťažiť začínajúci, ale aj skúsení športovci. Nadchádzajúce World Abilitysport Games, ktoré prebehnú v decembri 2023 v Thajsku, budú prvé, ktoré sa budú konať pod novou hlavičkou.“

Novovzniknutej organizácii poblahoželal aj prezident IPC Andrew Parsons:  „V mene Medzinárodného paralympijského výboru chcem zablahoželať všetkým, ktorí tak tvrdo pracovali na založení World Abilitysport. IWAS aj CPISRA majú impozantnú históriu v paralympijskom hnutí a bez ich vytrvalosti, energie a práce v priebehu siedmich desaťročí by sme neboli tam, kde sme dnes.“

Začína sa teda nová dôležitá kapitola organizácie World Abilitysport, ktorá bude nielen dôležitým hráčom pre zapájanie ľudí s telesným znevýhodnením do aktivít rekreačného a rozvojového športu, ale aj dôležitým spojencom IPC pri poskytovaní podpory pre tých, z ktorých sa môžu v budúcnosti stať špičkoví paralympijskí športovci. Ak sa chcete o novej organizácii World Abilitysport dozvedieť viac, navštívte jej web stránku https://worldabilitysport.org/.