Poznáme výsledky ankety SZTPŠ za rok 2022

Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov (SZTPŠ) vyhlásil výsledky ankety „Športové ocenenia SZTPŠ za rok 2022“. V mimoriadne silnej konkurencii, ktorá vzišla s úspešného športového roku 2022, sa vo všetkých kategóriách presadili boccisti. Ocenenie v kategórii „jednotlivec“ získala dvojnásobná zlatá paralympijská medailistka Michaela Balcová. V kategórii „súťažná dvojica, súťažný tím“ dominoval pár BC4 v boccii v zložení Samuel Andrejčík – Michaeka Balcová. V ďalších dvoch kategóriách si ocenenie „junior roka 2022“ odnáša mladá talentovaná boccistka Eliška Jankechová a v kategórii „tréner, člen realizačného tímu“ reprezentačný tréner boccie – Martin Gabko.

Výsledky ankety vyhlasuje Výkonný výbor SZTPŠ už tradične v štyroch kategóriách: 1. jednotlivec, 2. súťažná dvojica, súťažný tím, 3. junior a 4. tréner, člen realizačného tímu. Návrhy kandidátov na udelenie ocenení realizujú športovo-technické komisie, ktoré pri zväze plnia úlohu odborných garantov činnosti jednotlivých športových odvetví. V tomto roku okrem nich dostali po prvý krát možnosť zasielať návrhy kandidátov aj štatutári členských organizácií SZTPŠ. Po spracovaní všetkých zaslaných návrhov a spustení hlasovania mohol svoj hlas odovzdať každý registrovaný člen SZTPŠ a výsledky hlasovania následne dňa 11.1.2022 potvrdil Výkonný výbor SZTPŠ.

V kategórii „jednotlivec“, v ktorej bolo nominovaných 10 športovcov, zvíťazila dvojnásobná paralympijská zlatá medailistka – boccistka Michaela Balcová.

„Rok 2022 bol pre mňa skutočne náročný, no môžem povedať, že to bol najúspešnejší rok v mojej športovej kariére. Od zisku maximálneho možného počtu medailí z každého medzinárodného turnaja až po zisk titulu majsterky sveta v jednotlivcoch a vicemajsterky sveta v kategórii páry BC4 so Samuelom Andrejčíkom. Nesmierne ma potešilo a dojalo, že som v ankete SZTPŠ získala toto krásne ocenenie. Bude mi pripomínať, aké dôležité je nevzdávať sa, veriť v svoje sny a ísť si za nimi, aj keď cesta nie je vždy jednoduchá. Treba len odvahu, motiváciu, pevnú vôľu a samozrejme robiť to, čo milujeme. Mám to šťastie, že som obklopená skvelými ľuďmi, s ktorých podporou a pomocou ide všetko ľahšie. Ďakujem všetkým, ktorí mi zaslali svoj hlas, skutočne som nečakala, že v konkurencii tak skvelých športovcov vyhrám práve ja. Touto cestou by som sa chcela poďakovať aj za zisk ocenenia v kategórii „súťažná dvojica, súťažný tím“, kde sme s mojim spoluhráčom Samuelom Andrejčíkom taktiež zvíťazili. Veľmi si to vážim a verím, že aj naďalej budem svojimi výsledkami prínosom pre šport zdravotne znevýhodnených“ reagovala na výsledky ankety Michaela Balcová.

2. miesto v kategórii „jednotlivec“ patrí paracyklistovi Jozefovi Metelkovi a 3. miesto parastrelkyni Veronike Vadovičovej: „Veľmi ma teší, že sa mi aj po covidovom období podarilo vrátiť do súťažného obdobia. O to viac, že sa mi podarilo na vrcholových súťažiach umiestniť na popredných miestach. A je pre mňa milým osviežením a povzbudením umiestniť sa aj v ankete najúspešnejších športovcov SZTPŠ. Táto anketa propaguje a vyzdvihuje našich úspešných športovcov a som rada, že stále patrím medzi nich.“

V konkurencii piatich nominovaných v kategórii „súťažná dvojica, súťažný tím“, si prvenstvo odnáša pár BC4 v boccii v zložení Samuel Andrejčík – Michaela Balcová. Reaguje Samuel Andrejčík: „V prvom rade by som sa chcel poďakovať za toto krásne ocenenie. Pochopiteľne moja vďaka patrí každému, kto sa rozhodol podporiť nás hlasom a doprial nám ešte poslednú čerešničku na torte za uplynulou sezónou. Mnohokrát sú to športovci, na ktorých padne žiara reflektorov a úspechu, avšak treba si uvedomiť, že nič z toho by nebolo možné bez skvelého zázemia, ktoré nachádzame v našich rodinách, našom tíme a v podpore SZTPŠ. Naše úspechy sú už len odzrkadlením výborne nastaveného systému, ktorý nám dovoľuje skĺbiť osobné, pracovné a športové povinnosti do jedného balíka tak, aby všetko do seba zapadlo a vytvorilo konzistentný obraz. Som nesmierne vďačný za to, že aj rok po úspešnej paralympiáde v Tokiu sme dokázali podať na medzinárodnej scéne vyrovnané výsledky a pevne verím, že aj v nadchádzajúcej sezóne vás opäť potešíme nejakou medailou. Urobíme pre to maximum!“

V kategórii „junior“, v ktorej bolo nominovaných 5 mladých športovcov, získala najviac hlasov boccistka Eliška Jankechová: „Ďakujem pekne za hlasy a podporu, ktorú som dostala počas roku 2022. Vážim si každého, kto ma podporil, aj toho, kto so mnou súperil. Vďaka vám môžem robiť to, čo mám rada. Blahoželám aj ostatným oceneným a prajem im veľa síl a trpezlivosti v ďalšom období.“

Informáciu o výsledkoch ankety „Športové ocenenia SZTPŠ za rok 2022“ uzatvára kategória „tréner, člen realizačného tímu“. Práve tréneri, či členovia realizačných tímov predstavujú pre telesne znevýhodnených športovcov veľmi dôležitú súčasť víťazstiev v športe i živote. V početnej konkurencii dvanástich nominovaných zvíťazil Martin Gabko, reprezentačný tréner v boccii.