Tanec na vozíku prechádza pod riadenie World Abilitysport

Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) oznámil, že od 1. januára 2024 presúva riadenie tanečného športu pod novovzniknutú organizáciu World Abilitysport. Tá vznikla v roku 2023 zlúčením organizácii IWAS a CP ISRA a stala sa tak najsilnejšou medzinárodnou organizáciou športovcov s telesným znevýhodnením.

Tanec na vozíku riadilo IPC už od roku 1998 a je jedným zo 6 para športov, pre ktoré pôsobila ako medzinárodná federácia. Novým riadením sa poveruje organizácia World Abilitysport, ktorá vznikla v roku 2023 spojením dvoch najsilnejších organizácií športu telesne znevýhodnených a zakladajúcich členov IPC, IWAS a CP-ISRA. IWAS dlhé roky pôsobila ako organizácia reprezentujúca na medzinárodnej úrovni športovcov na vozíku a športovcov s amputáciami. CP ISRA zastupovala športovcov s detskou mozgovou obrnou a inými súvisiacimi neurologickými ochoreniami. Vôľa členskej základne oboch medzinárodných organizácií nakoniec vyústila do spoločného rozhodnutia spojiť svoje sily a napredovať ako jedna organizácia.

Andrew Parsons, prezident IPC pri tejto príležitosti povedal: „História organizácie World Abilitysport je veľmi úzko spojená s históriou paralympijského hnutia. Má ako riadiaci orgán preukázateľne bohaté skúsenosti s rozvojom športov na všetkých úrovniach, vrátane tej najvyššej, výkonnostnej. Chcel by som preto poďakovať organizácii World Abilitysport za odhodlanie venovať sa tomuto para športu a poskytovať mu všetku potrebnú podporu, ktorú pre svoj ďalší rast bude potrebovať.“    

Prezident World Abilitysport Rudi Van Den Abeele privítal tanečný šport v novej organizácii s optimistickým pohľadom na jeho ďalší rozvoj: „Sme nadšení, že sa pre našu organizáciu naskytá príležitosť otvoriť novú kapitolu pre tento neuveriteľne silný, dynamický a krásny šport. Stojí za nim početná komunita športovcov, trénerov, dobrovoľníkov a funkcionárov. To predstavuje veľmi dobrý základ pre jeho ďalší rozvoj po celom svete. Veríme, že pri využití našich skúseností a kapacít športového zázemia bude tento šport aj v budúcom období napredovať“.

Tanec na vozíku sa do dnešných dní udomácnil vo viac ako 30 krajinách sveta, vrátane Slovenska. V rámci posledných majstrovstiev sveta v nemeckom Bone v roku 2019 na ňom štartovalo 225 športovcov (124 žien a 101 mužov) z 26 krajín. Ďalší svetový šampionát bude v termíne 24.-26. novembra 2024 hostiť taliansky Janov.