Vydarený kemp v tanci na vozíku ako príprava pred vrcholnými podujatiami roka

Košický klub TK Ellegance, ktorý je už dlhé roky úspešnou členskou organizáciou SZTPŠ, zorganizoval začiatkom júla jedinečné športové podujatie. Medzinárodný letný kemp v tanci na vozíku prebehol v termíne od 1. do 6. júla a zúčastnilo sa ho 18 športovcov z 5 krajín. Po prvý krát sa podarilo pre účastníkov kempu zabezpečiť aj väčší počet trénerov a lektorov, keď sa ich pri ukážkach tréningu tanca na vozíku a ukážkach rôznych tanečných štýlov vystriedalo celkom šesť. Každý, kto prišiel do Košíc ochutnať čaro tanečného športu na vozíku odchádzal po skončení kempu s presvedčením, že organizátorom sa podarilo usporiadať veľmi cenné a mimoriadne vydarené podujatie.

Medzinárodný letný kemp v tanci na vozíku v Košiciach pritom nie je žiadnou novinkou. Organizátori na čele s našou najúspešnejšou tenečníčkou na vozíku Helenou Kašickou a jej tanečným partnerom a trénerom Petrom Vidašičom už toto pre šport telesne znevýhodnených výnimočné podujatie zorganizovali viackrát. Tento rok však rozšírili svoj záber a na kempe sa tak predstavila skutočne trénersko-lektorská špička. Okrem Petra Vidašiča sme mohli v rámci jeho programu vidieť Mateja Chrena, špecialistku na baletnú prípravu Evelin Kocai, trénerku moderných a disco tancov Zuzanu Suzy Forbákovú, ukrajinskú rozhodkyňu a trénerku Vladislavu Kostakovú, alebo 11-násobného majstra sveta v tanci na vozíku Ivana Sivaka taktiež z Ukrajiny.

Účastníci absolvovali 80 hodín tanečnej prípravy
Účatníkom sa predstavili aj Ivan Sivak (v strede) a Vladislava Kostaková (hore) z Ukrajiny

Účastníci, medzi ktorými nechýbali ani nádejní začiatočníci zo Slovenska, absolvovali celkovo vyše 80 hodín individuálnej prípravy. „Zo začiatku boli naši začiatočníci aj trochu nervózni a vystresovaní, no po chvíli sa už uvoľnili a celý kemp naplno odmakali. Mohli sa oboznámiť so základmi baletu, prešli modernými tancami, klasikou, štndardom i latinou. Bola to pre nich ničím nenahraditeľná skúsenosť a na top lektorov, ktorí ich kempom sprevádzali, len tak rýchlo nezabudnú“, povedala po skončení naša tanečná stálica Helena Kašická.

Okrem začiatočníkov sa kempu zúčastnili aj skúsení tanečníci, pre ktorých to bola po skončení sezóny výborná príležitosť pripraviť sa na jesenné výzvy v podobe majstrovstiev Európy a svetového pohára v tanci na vozíku, ktorý sa uskutoční v septembri v Košiciach. Na ňom budú môcť štartovať aj niektorí tanečníci na vozíku zo Slovenska, pre ktorých to bude prvá súťažná skúsenosť na vyššej medzinárodnej úrovni.

Vysokej úrovni kempu napomohla aj nová forma spolupráce klubu TK Ellegance Košice so známym tanečníkom a trénerom Matejom Chrenom, ktorý sa venuje tancu zdravých. „V tanci zdravých sa spoločné tanečné zrazy organizujú pravidelne. Tanečníci sa v ich priebehu navzájom pozorujú a preberajú od iných zaujímavé prvky. Každý vie niečo iné, v niečom inom vyniká. Veľmi prospešné sú aj diskusie a kontakt s rozhodcami a trénermi“ rozhovorila sa o pozitívnej osobnej skúsenosti Helena Kašická. Tá sa osobne zúčastnila takéhoto kempu a tak vznikla veľmi zaujímavá spolupráca s Matejom Chrenom, ktorý naopak prišiel odovzdávať svoje skúsenosti na kemp pre tanečníkov na vozíku. Túto spoluprácu vysoko ocenil aj Peter Vidašič: „Je to vynikajúca myšlienka. Podľa vzoru zdravých tanečníkov sa chceme aj my podeliť s tým, ako vnímame tanec, ako vnímame tanečnú kvalitu. Chceme ukázať náš smer a výnimočnosť, ale chceme spoznávať aj výnimočnosť ostatných. Iba tak môžeme ďalej výraznejšie napredovať a urobiť tanec na vozíku ešte krajším a príťažlivejším“.

Helena Kašická s Petrom Vidašičom majú za sebou veľmi úspešnú tanečnú kariéru
Na svetovom pohári v Antálii 2024 Slovensko potvrdilo príslušnosť k svetovej tanečnej špičke

Svoju podporu tancu na vozíku vyjadril v rozhovore po skončení kempu aj tanečník a tréner Matej Chren: „Bola to pre mňa úplne nová, ale veľmi zaujímavá skúsenosť. Po počiatočnej opatrnosti som veľmi rýchlo pochopil, že tanečníci na vozíku sú veľmi otvotení a dokážu zvládnuť aj vysoké nároky. Tanec na vozíku je naozaj jedinečným spôsobom vyjadrenia pohybu a ku všetkými týmto športovcom prechovávam veľký rešpekt a úctu. Veľmi rád budem v tejto spolupráci pokračovať aj v budúcnosti“.

Medzinárodný letný kemp v tanci na vozíku sa skončil veľkým úspechom a TK Ellegance Košice s podporou Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov už teraz intenzívne pracuje na tom, aby svetový pohár, ktorý sa uskutoční v Košiciach od 6. do 9. septembra, dopadol rovnako na výbornú.

Foto: TK Ellegance Košice