„Ázijská tour“ dala Tomášovi Masarykovi krídla

Náš tenista na vozíku Tomáš Masaryk, ktorý bol začiatkom minulého roku zaradený do kategórie „Quad“ nám prináša stále nové správy v podobe úspešného napredovania v svetovom rebríčku, pričom neustále posúva historicky najvyššie miesta Slovenska v ňom a potvrdzuje svoju ambíciu štartovať aj na PH Paríž 2024. Za posledný mesiac sa rozhodol absolvovať zaujímavú sériu turnajov – ktorú sám nazval príznačne „ázijská tour“ a opäť mu jeho výkony priniesli nielen posun na priečkach svetového rebríčka, uznanie a rešpekt súperov, ale aj záujem zahraničných médií.

V Ázii odohral 4 turnaje, pričom výsledkom jeho skvelých výkonov je aktuálne 11.miesto v dvojhre a 9. miesto v štvorhre na svete, čo sa v histórii žiadnemu slovenskému tenistovi na vozíku ešte nepodarilo. Spolu v dvojhre a štvorhre nazberal  úctyhodných 1100 bodov. „Pred touto ázijskou tour som nemal žiadne očakávania, lebo som takú dlhú šnúru turnajov v Ázii ešte nikdy neabsolvoval. Za mesiac som odohral 20 zápasov, absolvoval množstvo tréningov. Nadobudol som obrovské skúsenosti, ale aj získal nové kontakty“ – komentoval svoje vyše mesačné účinkovanie náš jediný reprezentant tenisu na vozíku v kategórii Quad.

Okrem výkonov na dvorci bol o Tomáša Masaryka záujem aj mimo nich. „Myslím, že som veľa urobil aj pre popularizáciu nášho Slovenska v týchto končinách. Poskytol som napríklad rozhovor pre lokálnu TV v Dageu. V Soule so mnou natočili rozhovor pre kórejskú televíziu a fotka s článkom sa dostala do novín nielen v Kórei, ale tiež v Japonsku. Natočili so mnou aj video na You tube kanál po tom, ako ma pozvali na rozhovor s deťmi zo základných škôl, čo malo veľmi dobrú odozvu. Všade som im vysvetľoval, kde je naše Slovensko a ako tam žijeme.“

Pohybovať sa v prostredí najlepšej desiatky svetového rebríčka a získavať skúsenosti v rozhovoroch s hráčmi i trénermi, je nenahraditeľnou skúsenosťou. Vývoj v tomto paralympijskom športe napreduje míľovými krokmi a hrať o popredné priečky si už vyžaduje vysoko profesionálne zázemie, čo potvrdil aj náš tenista: „Bolo tam veľmi veľa hráčov, ktorí sú už vedení ako profesionáli a majú okolo seba početné realizačné tímy. Boli dosť prekvapení, že ja dokážem držať krok s najlepšími, aj keď nemám za chrbtom takúto silnú podporu.“

Tomáš Masaryk odohral v Ázii 4 turnaje. Na Busan Open ITF2 sa dostal do semifinále, kde po dramatickom vyše 2 a pol hodinovom súboji tesne podľahol svetovej osmičke, Japoncovi Koji Sugenovi 5:7 a 4:6.

„Škoda tejto prehry v semifinále. Podstatné však pre mňa je, že viem hrať vyrovnané zápasy s absolútnou špičkou. Teším sa teda aspoň z bodového zisku a nadobudnutých skúseností“ – komentoval tesnú semifinálovú stopku náš tenista. Chuť si však napravil v štvorhre, kde s Brazílčanom Ymanituom Silvom prešli turnajom bez prehry a vyhrali ho.

Na ďalšom turnaji Dageu Open kategórie ITF 1 získaval náš tenista ďalšie skúsenosti. V druhom kole dvojhry podľahol 3. hráčovi sveta – Američanovi Davidovi Vagnerovi 4:6, 6:2 a 1:6, ale riadne ho dokázal potrápiť. Vo štvorhre so svojim brazílskym spoluhráčom prehrali až vo finále, aj to s nasadenými jednotkami turnaja. Vzhľadom na to, že to bol pre Tomáša Masaryka prvý turnaj kategórie ITF1, dosiahol výborné výsledky, urobil si dobré meno, nazbieral ďalšie skúsenosti a odniesol si solídnu porciu bodov.

Tretí turnaj bol tiež z kategórie ITF1 a tak v rámci Soul Open bola opäť v akcii tá najvyššia konkurencia. Hoci náš tenista v prvom kole veľmi tesne podľahol 4. hráčovi sveta Austrálčanovi Davidsonovi 6:1, 5:7 a 5:7, následnú súťaž „Consolation“ (doplnková súťaž pre hráčov, ktorí vypadnú v 1. kole) vyhral. Zápas s Davidsonom však dvíhal divákov zo stoličiek, čo potvrdil aj Tomáš Masaryk: „Za stavu 5:4 v treťom sete som mal druhý matchbal, no nakoniec ma nepodržala šťastena, keď som sa vyhodil 5 cm do outu, a rozhodujúci set prehral 5:7. O tomto zápase, ktorý trval vyše tri hodiny, sa ešte týždeň hovorilo ako o veľkom prekvapení a super napínavom súboji.“

Na posledný „ázijský“ turnaj sa náš reprezentant presunul lietadlom, pretože jeho dejiskom bola japonská Fukuoka. Japan Open je významný turnaj, zaradený do kategórie Super série, čo je po gandslame druhá najvyššia kategória turnaja na svete.

Po tom, ako náš hráč po koncentrovanom výkone prešiel cez druhé kolo, ocitol sa v najlepšej osmičke. Ďalej ho čakal zápas so svetovou jednotkou – Holanďanom Vinkom. Holanďan, ktorý neskôr celý turnaj vyhral, porazil nášho reprezentanta po necelej hodine hry. „Na to, aby som mohol hrať vyrovnanú partiu aj s takýmto hráčom, potrebujem ešte veľa trénovať, no som na to pripravený.“ zhodnotil prísne i optimisticky svoje schopnosti Tomáš Masaryk.  „Tento rok mám v pláne ešte veľa turnajov a tak urobím maximum pre to, aby boli výsledky čo najlepšie.“ zakončil rozhovor pre našu stránku a my mu prajeme, aby sa mu v kolotoči svetového tenisu na vozíku darilo čo najviac!