Boccisti nakoniec tesne pred bránami k najcennejším kovom

Slovensko napokon zostalo v súťaži jednotlivcov v boccii bez cenného kovu. Rozhodli o tom tri zápasy vyraďovacej časti, v ktorých Tomáš Král aj Róbert Mezík ťahali za kratší koniec. Druhý prehral aj „malé finále“ s Thajčanom Vongsom, ktorého v základnej skupine porazil.

Až do semifinálového zápasu mal Robert Mezík (BC2) famóznu bilanciu – 4 zápasy, 4 víťazstvá, z toho tri v základnej skupine a jedno vo štvrťfinále. Následne však podľahol v semifinálovom dueli Indonézanovi Herlanggovi 1:6 a rovnako s prehrou opúšťal arénu aj po súboji o bronz. V polovici zápasu pritom viedol 2:0, v tretej smene súper znížil a v záverečnej dvomi loptičkami rozhodol. „Bol to veľmi dobrý zápas, boj o každú loptičku, ale žiaľ, nevyšlo to. Nevyhral som svoju tretiu smenu a v závere mal výhodu súper. Je mu to proste v tom dramatickom závere vyšlo – jednu loptičku dal preč a druhou zakryl bielu. To sa veľmi ťažko hrá. Rozhodli drobné chyby“, povedal náš reprezentant, ktorému po nádejnom štarte zostalo len nepopulárne 4. miesto. „Keď to môžem zhodnotiť globálne, štvrté miesto je nádherné, ale zároveň aj najhoršie“, dodal.

Róbert Mezík v zápase o 3. miesto
Tomáš Král v štvrťfinále s Britom Smithom

Svoj štvrťfinálový zápas prehral aj Tomáš Král (BC1) s Britom Smithom 1:6 a ako náš predposledný hráč zo súťaže jednotlivcov vypadol.

Trénera a vedúceho športu Martina Gabka sme požiadali o celkové zhodnotenie vystúpení slovenských reprezentantov v individuálnych súťažiach. „Na paralympiáde už dnes nie je ľahký súper, preto každý vyhratý zápas či postup zo skupiny je pre športovca úspechom. Aj z tohto dôvodu som veľmi rád za postup Tomáša Krála do štvrťfinále a Róberta Mezíka do semifinále. Pri niektorých športovcoch som mal zasa väčšie očakávania, čo sa týka ich výkonov. Ale dopadlo to, ako to dopadlo. Mrzí ma tento posledný zápas, aj za Roba, lebo to bol veľmi pekný zápas. Tá štvrtá smena nebola podľa mojich predstáv a určite ani podľa jeho. Možno by aj on spravil niečo iné, keby to mohol ešte raz hrať. V celom turnaji bol kopec zvratov a vypadli aj mnohí favoriti, preto si treba vážiť každý dobrý výsledok. Na zemiakové medaile sme už síce zvyknutí, ale je to škoda. Keby sme boli ako v parastolnom tennise, mali by sme dnes bronz. Takto máme štvrté miesto, ktoré vždy mrzí“, povedal. 

Boccistov teraz čaká súťaž tímov BC1/2 (Mezík, Král, Jankechová) a súťaž párov BC4 (Strehársky, Vozárová). Najmä tím má podľa papierových predpokladov veľkú šancu na dobrý výsledok.    

Zdroj: paralympic.sk

Autor článku: ROMAN VÉGH

FOTO: Roman Benický