Ďalší výrazný rozvojový projekt SZTPŠ – otvorená atletická liga pre rok 2024

Slovensko má vo svojej paralympijskej minulosti i prítomnosti na svojom konte viacero výnimočných úspechov a impozantných medailových zápisov. Napriek tomu sa oficiálne majstrovstvá Slovenskej republiky, na ktorých štartovali aj športovci s telesným znevýhodnením, konali už takmer pred desiatimi rokmi, keď sa ich organizácie v roku 2014 zhostilo mesto Košice. V čase, keď rozvoj našej para atletiky výrazne brzdí práve absencia domácich súťažných príležitostí pre mladých a začínajúcich atlétov, prichádza Úsek mládeže, rozvoja a vzdelávania pri SZTPŠ s ďalšou novinkou, zameranou na posilnenie takýchto príležitostí.

Už zaradenie atletiky do programu Športových hier mládeže v roku 2023 poukázalo na fakt, že o tento šport je v radoch mládeže a začínajúcich športovcov so zdravotným znevýhodnením veľký záujem. Navyše atletika je svojou univerzálnosťou, jednoduchosťou a všeobecnou prístupnosťou ideálnym priestorom pre prirodzenú konfrontáciu pohybovej pripravenosti športovcov, ktorí sa venujú aj inému odvetviu športu. Môžeme preto s istotou povedať, že tento šport dokáže bez väčších problémov spájať na jednom športovisku veľmi širokú komunitu športovcov, od detí a mládeže túžiacich po pohybe, cez športovcov, ktorí sa venujú iným športom, až po atlétov so solídnou športovou výkonnosťou. Tieto myšlienky sa stali základom pre pravidelné pracovné rokovania a stretnutia, ktoré prebiehali v závere minulého roku a vyvrcholili v prvých mesiacoch tohto roku. Ich výsledkom je úplne nový koncept otvorených atletických pretekov, ktoré SZTPŠ prináša do hnutia pod názvom „Atletická liga pre mládež a začínajúcich športovcov SZTPŠ“.

V úzkej spolupráci s mestom Dolný Kubín a atletickým klubom TJ Orava Dolný Kubín  sa dohodlo, že v roku 2024 SZTPŠ usporiada v Dolnom Kubíne 4 kolá atletickej ligy, ktoré budú otvorené pre všetkých, ktorí o tento šport prejavia záujem. Ligové kolá prebehnú v dvojmesačných intervaloch. Prvé kolo sa uskutoční už v apríli, druhé kolo v júni, tretie v auguste a štvrté v októbri. Kým úvodné  aprílové kolo ponúkne atletické disciplíny v hodoch a vrhoch, v ďalších troch kolách doplnia tieto disciplíny aj behy a jazdy na vozíkoch. Súťažiť sa bude v siedmich vekových kategóriách od najmladších žiakov a žiačok až po kategóriu „rozvoj muži a ženy“ v disciplínach beh na 60, 100, 600 a 1500 metrov, jazda vozičkárov na 60, 100, 300 a 1500 metrov, hod kuželkou, hod kriketovou loptičkou, hod granátom, hod oštepom a vrh guľou. Štart v jednotlivých disciplínach je obmedzený v propozíciách vekom účastníkov.

Rozdelenie do jednotlivých vekových kategórií pre rok 2024 je nasledovný:

Atletická liga je určená predovšetkým pre telesne znevýhodnených športovcov, členov SZTPŠ, ale radi v nej privítame aj začínajúcich a neregistrovaných športovcov, či športovcov so zrakovým a intelektovým znevýhodnením. Podmienkou účasti je podanie prihlášky a po jej potvrdení zaplatenie paušálneho účastníckeho poplatku 5 € pre nižšie mládežnícke kategórie a 10 € pre vyššie vekové mládežnícke kategórie a dospelých. Prihlásiť sa je možné pre každé ligové kolo jednotlivo prostredníctvom elektronického prihláškového formulára. Jeden športovec sa môže v rámci každého ligového kola prihlásiť až do 4 atletických disciplín. Najlepší vo svojich kategóriách v rámci každého ligového kola získajú titul „„Víťaz ligového kola“. Pretekári na 1.-3. mieste dostanú medailu a diplom. Pretekár na prvom mieste získa tričko s nápisom „Víťaz ligového kola“. Po skončení jednotlivých ligových kôl budú spočítané všetky umiestnenia štartujúcich a bude pridelený titul „Absolútny majster atletickej ligy“, ktorý obdrží diplom a odznak s uvedením dosiahnutého titulu.

Časový rozpis atletickej ligy SZTPŠ pre rok 2024:

20. apríla 2024           Dolný Kubín               1. ligové kolo (len hody a vrhy)

13. júna 2024              Dolný Kubín               2. ligové kolo

10. augusta 2024        Dolný Kubín               3. ligové kolo

12. októbra 2024        Dolný Kubín               4. ligové kolo

Kompletné propozície, vrátane odkazov na prihláškový formulár a termínov uzávierok prihlášok pre jednotlivé kolá ligy nájdete TU.

Tešíme sa na stretnutie s Vami na atletickom štadióne v Dolnom Kubíne!

Foto: Roman Benický (archív SZTPŠ)