Neuveriteľná druhá medaila Veroniky Vadovičovej so strieborným leskom

Ani uletená osmička vo finále Veroniku Vadovičovú v najťažšej disciplíne o medailu neobrala. Ani kvalifikačný maratón 120 rán ani finálová dráma, na konci ktorej, ako sama priznala, už lapala po dychu neobrali slovenskú parastrelkyňu Veroniku Vadovičovú o druhú medailu zo strelnice v Chateauroux. Po šiestom mieste zo vzduchovky v stoji a zlate vo vzduchovke v ležke zakončila 41-ročná Slovenka svoje účinkovanie na paralympiáde vo Francúzsku krásnym striebrom v ľubovoľnej malokalibrovke na 3×40 rán. Druhá postupovala aj z kvalifikácie.

Dve rany pred koncom viedla

Ešte dve rany pre koncom Veronika viedla, v samom závere napokon o 0,4 bodu pustila pred seba Nemku Nataschu Hiltropovú. „Stačila by aj nízka desiatka a bola by som prvá. Mohla som dobehnúť Kórejčana Parka, ktorý tu získal dve zlaté, ale aj tak som spokojná a šťastná. Posledných päť rán som už lapala po dychu, mala som pocit, že sa dusím. Táto medaila je však mimoriadne cenná. Toto je najťažšia disciplína, náročná a moja nie príliš obľúbená,“ priznala usmiata Veronika.

Podľa jej trénera Milana Goleňu si zlato odstrelila vo finále ôsmou ranou, kedy trafila len 8,1 bodu. „Keby to nebola osmička, je zlatá,“ poznamenal, no napriek tomu jej partner a kouč žiaril spokojnosťou a objímal sa so zvyškom slovenskej výpravy v Chateauroux.

Čo sa vlastne Veronike stalo? „Šmykla sa mi ruka, to preto. Pod kabátom zo mňa tieklo a tesne pred tým výstrelom sa mi trochu uvoľnil. Aj tie nasledujúce rany boli preto také, aké  boli. Tak či onak, zlato, striebro a šieste miesto je oveľa viac, ako sme si mohli želať. Stále tomu nemôžem uveriť. Asi to budem musieť rozdýchať,“ jasala Vadovičová.

Najťažšia disciplína

Z ľubovoľnej malokalibrovky má Veronika už tri paralympijské medaily, tá najcennejšia však opäť odolala.  Aj keď tentoraz bola Slovenka blízko-blizúčko. „Toto je úplne iná disciplína. V kvalifikácii ešte nejaký čas na nástrel a samotné rany máte, no vo finále je to už čistá lotéria. Musíte ísť na úplnú istotu. Rozhoduje aj šťastie. Musíte dúfať, že všetko, čo ste natrénovali, v pravý okamih skutočne sadne,“ priznala po dnešku už osemnásobná paralympijská medailistka.

S bilanciou piatich zlatých – dvoch strieborných – a jednej bronzovej je v tejto chvíli našou najúspešnejšou športovkyňou z letných paralympiád. „Čo k tomu dodať. Hrozne sa teším. Pritom posledné týždne boli tak trochu nočnou morou. Ešte aj teraz to všetko vo mne vrie. Teraz sa konečne poriadne najem. Doprajem si aj mäso, ktoré som si v posledné dni musela odoprieť. A potom si poriadne oddýchnem,“ hovorí parastrelkyňa, ktorá si účasť vo finále vystrieľala v každej disciplíne vo Francúzsku. Celkovo sa do neho pozrela už 19 ráz a osemkrát z toho bola medaila. Skutočne jedinečná bilancia.

Ľubovoľná malokalibrovka na 3 x 40 rán:

1. Hiltropová (Nem.) 456,5 bodu,

2. Vadovičová (SR) 456,1,

3. Žang (Čína) 446,0

Zdroj: paralympic.sk

Autor článku: RASTISLAV HRÍBIK

Foto: RASTISLAV HRÍBIK