Fantastická bilancia Metelku z MS v dráhovej paracyklistike

V sobotu 22.10.2022 sa Jozef Metelka na UCI majstrovstvách sveta v dráhovej paracyklistike predstavil v poslednej disciplíne – pretekoch na 1 km s pevným štartom. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, kedy každý pretekár absolvoval jeden štart a dosiahnuté časy určili konečné poradie, prebehla najskôr kvalifikácia. Do finále postúpilo prvých 6 cyklistov, ktorí štartovali v obrátenom poradí (víťaz kvalifikácie išiel ako posledný) a kvalifikačné časy nehrali žiadnu úlohu. V kvalifikácii obsadil Jozef Metelka 3. miesto a na rovnakej priečke skončil aj v konečnom poradí.

Víťazom sa už tradične stal Brit Jody Cundy, boj o zvyšné medailové umiestnenia bol však mimoriadne vyrovnaný – Jozefovi chýbalo na strieborného Novozélanďana Devona Briggsa len 0.006s. Bronz z jedného kilometra bol pre Jozefa Metelku zlatý, keďže mu zabezpečil titul svetového šampióna v omniu (celkové hodnotenie disciplín 200 m šprint, 4 km stíhacie preteky, 1 km preteky s pevným štartom a scratch).

Na olympijskom velodróme v Saint-Quentin-En-Yvelines bol Jozef Metelka pod vedením trénera Kyleigho Mannersa opäť mimoriadne úspešný a z Francúzska si odnáša neuveriteľné 4 medaily (3 zlaté – 4 km, scratch, omnium  a 1 bronzovú – 1 km). Tromi zlatými zaokrúhlil svoju zbierku titulov majstra sveta na úctyhodné číslo 15. Všetci sme si uvedomovali, že tentoraz to bude omnoho ťažšie, ako po minulé roky a pred MS by sme brali akúkoľvek medailu. Že budú ale 4 a z toho 3 zlaté je niečo neskutočné a veľmi nám to pomôže aj v kvalifikačnom rankingu krajín na PH 2024 v Paríži.

Majstrovstiev sveta sa vo Francúzsku zúčastnilo 174 pretekárov z 38 krajín a Slovensko sa v celkovom poradí krajín umiestnilo na výbornom 5. mieste.

(pb)

Informoval: Branislav Režňák