Na Valnom zhromaždení SZTPŠ sa hodnotilo i volilo

V sobotu 17. júna 2023 od 9:30 prebiehalo v kongresovej sále hotela NH Bratislava Gate One zasadnutie Volebného valného zhromaždenia SZTPŠ, ktoré okrem zhodnotenia činnosti a Výročnej správy zväzu za rok 2022 malo zodpovedať dôležitú otázku, kto sa stane pre nadchádzajúce obdobie rokov 2023-2028 kontrolórom SZTPŠ. Tiež bolo potrebné doplniť funkciu predsedu disciplinárnej odvolacej komisie, nakoľko v rámci volebného valného zhromaždenie v roku 2022 na tento post nekandidoval žiadny kandidát. Hľadali sa aj odpovede na otázky spojené s budúcnosťou zväzu a perspektívami hnutia telesne znevýhodnených športovcov v štruktúre športu na Slovensku.

Po úvodnej prezentácii prítomných delegátov predseda SZTPŠ Ján Riapoš skonštatoval, že VVZ SZTPŠ je uznášaniaschopné, nakoľko sa na ňom do stanoveného termínu odprezentovalo 32 delegátov. Valné zhromaždenie pokračovalo schválením programu rokovania, pracovného predsedníctva, zapisovateľa, overovateľa a obsadenia jednotlivých komisií. V ďalšom bode programu Ján Riapoš odprezentoval výsledky hospodárenia a činnosti zväzu za rok 2022, pričom konštatoval, že máme za sebou mimoriadne zložité obdobie, poznačené výrazným znížením dotácie zo štátneho rozpočtu i problematickou komunikáciou s predstaviteľmi MŠVVaŠ. Predseda SZTPŠ informoval prítomných aj o uskutočnení odpredaja účelového zariadenia Chata Remata, ktorá bola majetkom zväzu. Komplexný obraz o hospodárení a činnosti za rok 2022 poskytuje Výročná správa SZTPŠ za rok 2022, ktorú delegáti schválili spolu s návrhom rozdelenia hospodárskeho výsledku SZTPŠ a marketingovej spoločnosti Triumf Ducha s.r.o.

Hodnotiace správy za oblasť, ktorú vo VV SZTPŠ zastupujú, predniesli prítomní členovia VV SZTPŠ Pavel Bílik a Branislav Režňák. Pavel Bílik okrem iného informoval prítomných delegátov o zámere zorganizovať 1. ročník Celoslovenských športových hier mládeže, ktoré sa uskutočnia v septembri 2023 v Dolnom Kubíne. Predstavená bola nová web stránka zväzu, ktorá má ambíciu byť v ďalšom období novým, moderným komunikačným nástrojom do vnútra hnutia i navonok. Odznela správa kontrolóra zväzu Jána Bezecného, ktorý konštatoval, že v roku 2022 neboli zaznamenané žiadne výrazné nedostatky v hospodárení a činnosti zväzu. Boli schválené zmeny v Stanovách SZTPŠ, reflektujúce vznik novej medzinárodnej organizácie World Abilitysport i potrebu posunutia termínu na zvolanie valného zhromaždenia na 30. 6. príslušného kalendárneho roku. Za nového člena SZTPŠ bol delegátmi valného zhromaždenia prijatý klub AS Trenčín, ktorého ambíciou je rozbehnúť serióznu športovú prípravu v basketbale na vozíku. V súvislosti s prijatím tohto klubu odznela aj výzva na prihlásenie sa záujemcov o tento šport v rámci tohtoročných náborových tréningov v Trenčíne.

Program valného zhromaždenia pokračoval voľbami, pričom najprv sa rozhodovalo o funkcii kontrolóra SZTPŠ na roky 2023-2028, nakoľko funkčné obdobie kontrolóra zväzu je 5-ročné. Na túto funkciu boli navrhnutí dvaja kandidáti – Adela Funková svoju kandidatúru potvrdila a Ján Bezecný sa kandidatúry vzdal. Následne delegáti hlasovaním zvolili Adelu Funkovú do pozície kontrolóra SZTPŠ.

Nasledovala voľba do funkcie predsedu disciplinárnej odvolacej komisie, ktorá mala jediného kandidáta – Natáliu Klimentovú z ŠK Altius. Aj táto kandidátka bola delegátmi VZ zvolená a ujme sa tak tejto funkcie spolu s už zvolenými členmi komisie – Petrom Balcom a Ľubošom Dobrotkom.

Po ukončení volieb bol delegátmi schválený dokument „Plán činnosti SZTPŠ“ a predseda SZTPŠ Ján Riapoš predstavil podobu rozpočtu SZTPŠ na rok 2023. Upozornil na fakt, že rozpočet pri dnešnej podobe príjmov je deficitný. Ak by však došlo k navýšeniu zmluvnej dotácie zo štátneho rozpočtu o nadvýťažok z národnej lotérie, rozpočet SZTPŠ by sa svojho deficitného charakteru mohol zbaviť. Navrhnutý rozpočet bol delegátmi VZ jednohlasne schválený.

V rámci diskusie predstavil Ján Riapoš pracovnú štruktúru sekretariátu SZTPŠ, v ktorej najväčšou zmenou je vznik pracovnej pozície výkonného riaditeľa SZTPŠ, ktorú bude vykonávať Martina Balcová. Delegáti vo svojich diskusných príspevkoch riešili aktuálne problémy pri financovaní športu telesne znevýhodnených, smerovanie hnutia do budúcnosti a možné alternatívy jeho podoby v novej štruktúre športu na Slovensku. V závere predseda SZTPŠ Ján Riapoš odporučil podporiť „Deklaráciu slovenského športu“, ktorú delegáti valného zhromaždenia následným hlasovaním prijali.

Deklaráciu je možné podporiť aj individuálne, v prípade záujmu tak môžete urobiť a s jej znením sa oboznámiť na stránkach SOŠV.

Foto: Roman Benický