Návšteva Veľvyslanectva SR v Mexiku základom užitočnej spolupráce

Po ukončení US Open v stolnom tenise sa predseda SPV a SZTPŠ Ján Riapoš a športový riaditeľ SPV Tomáš Varga presunuli do hlavného mesta Mexika – Mexico City. Tu absolvovali zaujímavé pracovné stretnutie s veľvyslankyňou Slovenska v Mexiku Teréziou Šajgalíkovou, konzulom a ekonomickým diplomatom Jánom Danečkom. Okrem iných tém sa v rámci tohto stretnutia venovali aj myšlienke užšej spolupráce s Americkým olympijským a paralympijským výborom ako aj Mexickým paralympijským výborom.

 Aj keď športová obec aktuálne žije prípravami na OH a PH Paríž 2024, už tento rok sa intenzívne začína príprava podujatí zameraných na kvalifikáciu a nomináciu k OH a PH Los Angeles 2028. Celosvetový šport sa začne od roku 2026 intenzívne presúvať do Južnej Ameriky, predovšetkým v súvislosti s organizáciou majstrovstiev sveta vo futbale a následne OH a PH Los Angeles 2028. Už v júni tohto roka naša para-stolnotenisová reprezentácia vycestuje na turnaj do mexického mesta Cancún. Predovšetkým s dôrazom na bezpečnosť našich športovcov je potrebné už teraz urobiť maximum v príprave na bezproblémové zvládnutie priebehu podujatí, na ktorých sa v Južnej Amerike budú zúčastňovať.

Veľvyslankyňa SR v Mexiku vyjadrila plnú podporu a pomoc pri zabezpečení slovenských športovcov, ktorí pricestujú už v lete. V Cancúne má naša ambasáda aj vyslaného konzula, ktorý zabezpečuje administratívnu pomoc pre našich občanov v tejto časti Mexika. Upozornila hlavne na problémy spojené s krádežami v nebezpečných a okrajových častiach, či mimo dovolenkových rezortov.

 Zaujímavosťou stretnutia bola aj prezentácia Slovenska vďaka iniciatíve veľvyslankyne SR Terézie Šajgalíkovej. Prezentácia odznela v najpočúvanejšom mexickom rádiu a týkala sa popularizácie Slovenska. Sprevádzala ju aj fotografická a informačná výstava, ktorá prebieha v hlavnom meste.

 Predseda SPV a SZTPŠ Ján Riapoš na záver návštevy poďakoval veľvyslankyni SR v Mexiku Terézii Šajgalíkovej za ústretovosť a pomoc.

Z Mexika informoval Ján Riapoš

Foto: archív SZTPŠ a SPV