Od januára vznikne nové ministerstvo pre šport a cestovný ruch

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zorganizoval v Bratislave pracovnú konferenciu zameranú na vznik nového ministerstva pre šport a cestovný ruch. SZTPŠ na konferencii zastupoval jeho predseda Ján Riapoš a výkonná riaditeľka Martina Balcová.

O zámeroch, úlohách i očakávaniach od nového rezortu hovorili na konferencii prezident SOŠV Anton Siekel, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, podpredseda Národnej rady SR a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, budúci minister športu a cestovného ruchu Dušan Keketi a štátny tajomník pre šport Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Krišanda. Medzi účastníkmi konferencie bolo okolo stopäťdesiat ľudí z oblasti športu, vrátane množstva predsedov či generálnych sekretárov športových zväzov, bývalých špičkových športovcov, ako aj ďalších osobností, vrátane podnikateľov, ktorých predmet podnikania sa spája so športom.

Športové hnutie víta vznik nového ministerstva a podporuje iniciatívy na zlepšenie postavenia športu na Slovensku. Slovenský šport vníma historickú šancu, že bude spravovaný orgánom, pre ktorý bude jednou z hlavných priorít. Ministerstvo športu a cestovného ruchu vznikne 1. januára 2024.

„Zriadenie ministerstva je historická šanca pre šport a veľká výzva pre športové hnutie, aj pre všetkých, ktorí sa do tohto procesu zapoja. SOŠV ako strešná organizácia slovenského športu už dlhodobo volá po výraznejšom postavení športu, zdôrazňujúc verejný záujem v tejto oblasti. Stratégia rozvoja športu do roku 2030, ktorú vypracovalo športové hnutie v spolupráci s PwC, jasne dokazuje množstvo ekonomických, zdravotných a aj sociálnych benefitov, ktoré môže lepšie riadenie športu priniesť našej krajine. SOŠV i celé športové hnutie spraví v tejto oblasti maximum, aby túto historickú šancu, o ktorú sa snažili športové osobnosti v parlamente od čias Kamila Haťapku, naplnilo,“ povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

Športové hnutie sa v posledných mesiacoch zjednotilo a aktívnymi krokmi vysielalo jasné signály a predkladalo argumenty, že chce zlepšiť svoje postavenie. Šport nemá byť vnímaný len ako voľnočasová aktivita, ale aj ako významný sociálno-ekonomický prvok.

Na zlepšenie postavenia športu v štáte apelovala Deklarácia slovenského športu, ktorú pred parlamentnými voľbami podpísalo vyše 12-tisíc ľudí vrátane množstva osobností ako Martina Moravcová, Danka Barteková, Marek Hamšík, Jozef Pribilinec, Zuzana Rehák Štefečeková, Marek Hrivík, Anastasia Kuzminová, Michal Martikán, ale aj mnohé osobnosti paralympijského hnutia.

Veríme, že vznik nového ministerstva pre šport a cestovný ruch tiež prispeje k novej kvalite komunikácie a podpory športu zdravotne znevýhodnených na Slovensku.

Zdroj a foto: SOŠV, www.olympic.sk