Para Dance Sport World Cup v Košiciach prilákal svetovú elitu

Košice sa počas druhého septembrového víkendu stali centrom svetového tanca na vozíku, keď privítali piaty ročník Svetového pohára v Para Dance Sport. Súťaž, ktorá bola zároveň nominačnou na nadchádzajúce Majstrovstvá Európy, prilákala nielen súťažiacich, ale aj množstvo divákov, ktorí si prišli vychutnať tanec na najvyššej úrovni.

Od 7. do 8. septembra 2024 sa na parkete stretli tanečníci z 19 krajín sveta, vrátane Mexika, Kazachstanu, Filipín, Belgicka, Anglicka či Grécka. Táto prestížna súťaž, ktorá sa už stala stálicou v kalendári medzinárodnej federácie World Abilitysport, priniesla do metropoly východného Slovenska neopakovateľnú tanečnú atmosféru.

Slovenská reprezentácia a nádeje na úspech

Slovenská reprezentácia vstúpila do súťaže s veľkými očakávaniami. Mária Dutková a Štefan Stropko súťažili v kategórii Combi v štandardných tancoch a freestyle, rovnako aj Patrícia Albertová a Dominik Godla, ktorí okrem štandardných tancov a freestyle zažiarili aj v latinskoamerických tancoch. Petra Chomová a Lukáš Bogdan sa predstavili v kombinácii Combi s výberom štandardných tancov a freestyle. Zároveň sa naše reprezentantky predstavili aj v kategórií Singlov.

Špeciálnu pozornosť si zaslúžila dvojica Helena Kašická a Martin Šolc, ktorí na domácej pôde obhajovali minuloročné prvenstvá. Ich výkony v kategóriách Combi ŠTT, latina a freestyle patrili k najočakávanejším momentom celého podujatia, a to nielen pre ich predchádzajúce úspechy, ale aj vďaka ich povesť skúsených a talentovaných tanečníkov.

Prvýkrát sa na medzinárodnej scéne ukázali aj slovenskí juniori, ktorí svojím debutom vzbudili veľké očakávania. V hlavnej súťaži Single Men class 1 sa predstavil mladý talent Samko Kostrej. Mal možnosť získať svoje prvé skúsenosti na veľkej súťaži a ukázať, že disponuje potenciálom stať sa úspešným reprezentantom Slovenska.  V rámci juniorskej kategórie Open Slovak Championship sa zas predstavili Katarína Nečedová, Tatiana Munková a Ksenia Toroni a všetky svojimi výkonmi potvrdili, že slovenský para tanec sa o budúcnosť nemusí obávať.

Svetový pohár v Para Dance Sport v Košiciach opäť potvrdil svoje miesto medzi najvýznamnejšími medzinárodnými paratanečnými podujatiami. Slovenskí tanečníci mali skvelú príležitosť ukázať sa pred domácim publikom a získať cenné skúsenosti do budúcnosti.

Slovenský reprezentačný tréner Peter Vidašič, ktorý je skúseným medzinárodným rozhodcom sa vôbec po prvýkrát v jeho doterajšej kariére predstavil na tomto podujatí v pozícii „chairmana“ súťaže. Jeho skúsenosti v tejto oblasti boli kľúčové a aj vďaka nemu a celému tímu okolo TK Ellegance mal Svetový pohár hladký priebeh. Vďaka nasadeniu celého organizačného tímu sa Košice počas tohto víkendu opäť stali miestom, kde sa stretol šport s umením a kde sa tanec stal jazykom, ktorý všetkým zúčastneným ukázal, že nezáleží na obmedzeniach, ale na odhodlaní a láske k tomu, čo robíme.

VÝSLEDKY SLOVÁKOV:

Helena Kašická – Martin Šolc
1. miesto – Combi Latin Class 1
1. miesto – Combi Standard Class 1 + Class 2
1. miesto –  Combi Freestyle class 1

Helena Kašická
1. miesto –  Women´s Single class 1 
1. miesto –  Single Freestyle class 1

Dominik Godla – Patrícia Albertová 
2. miesto – Combi Latin class 2 
4. miesto – Combi Standard Class 1 + Class 2
4.miesto – Combi Freestyle class 2

Patrícia Albertová 
14. miesto – Women´s Single class 2
11. miesto – Single Freestyle class 2

Štefan Stropko – Mária Dutková 
2. miesto – Combi Standard Class 1 + Class 2
3. miesto –  Combi Freestyle class 2

Mária Dutková 
13.miesto – Women´s Single class 2

Lukáš Bogdan – Petra Chomová 
5. miesto –  Combi Standard Class 1 + Class 2
3. miesto –  Combi Freestyle class 1

Samuel Kostrej 
3. miesto – Men´s Single class 1