Päť medailí našich tanečníkov na vozíku zo svetového pohára v Antályi

Po prvý krát v histórii zorganizovalo Turecko súťaž v tanci na vozíku, keď sa v tomto roku rozhodlo usporiadať Para Dance World Cup 2024. Súťaže svetového pohára prebiehali od 10. do 12. mája v regióne Lara Kundu v Antalyi a zúčastnilo sa ich 52 športovcov z 15 krajín sveta. Na podujatí tak štartovali zvučné mená krajín v tanci na vozíku ako napr. Kórea, Kazachstan, Nemecko, Belgicko, Poľsko a iné. Na podujatí nás reprezentovalo aj 5 športovcov zo Slovenska.

Prezident Tureckej federácie tanečných športov Tolga Han Çinkitaş vysvetlil,  prečo sa rozhodli usporiadať v Turecku súťaže tanca na vozíku po prvý krát. Zdôraznil, že tanec na vozíku je športovým odvetvím, ktoré žiari po celom svete a rýchlo napreduje na svojej ceste k zaradeniu do programu paralympijských hier. „Vnímame tanec na vozíku nielen ako športové odvetvie, ale aj ako projekt spoločenskej zodpovednosti. Tento šport sa praktizuje vo vyspelých krajinách a my sme hrdí, že Turecko patrí medzi ne“.

Slovenskú výpravu na Para Dance World Cup 2024 v Antályi tvorilo 5 tanečníkov – Helena Kašická, Mária Dutková, Štefan Stropko, Petra Chomová, Lukáš Bogdan a ako sprievod Marián Bogdan.

Zastúpenie sme mali v kategóriách Single Conventional, Single Freestyle, Combi Standard a Combi Freestyle. V konečnom zúčtovaní bolo pôsobenie našich reprezentantov korunované ziskom piatich medailových umiestnení. Z Turecka sme si odniesli 3 zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu. O dve zlaté sa postarala v súťaži Single Conventional a Single Freestyle kategórie Class 1 Helena Kašická, medailu rovnakého lesku získala aj dvojica Mária Dutková a Štefan Stropko v súťaži Combi Standard kategórie Class 2. Bronzové medaily získali Petra Chomová a Lukáš Bogdan v súťaži Combi Freestyle kategórie Class 1, pričom v tomto páre ide o ich vôbec prvú medailu na medzinárodnej scéne.

Slovensko malo na podujatí aj ďalšieho svojho zástupcu, keď v úlohe rozhodcu pôsobil Peter Vidašič.

Oficiálne výsledky našich na PDWC 2024:

Helena Kašická – 1. miesto Single Conventional class 1

Helena Kašická – 1. miesto Single Freestyle class 1

Mária Dutková –  8.miesto Single Conventional  class 2

Mária Dutková a Štefan Stropko – 1.miesto Combi STT class 2

Mária Dutková a Štefan Stropko – 2.miesto Combi Freestyle class 2

Petra Chomová a Lukáš Bogdan – 4.miesto Combi STT class 1

Petra Chomová a Lukáš Bogdan – 3.miesto Combi Freestyle class 1

Helena Kašická získala 2 zlaté medaily
Pre Petru Chomovú a Lukáša Bogdana bol bronz prvou medailou

Informovala: Helena Kašická

Foto: archív SZTPŠ