World Abilitysport Games 2023 odštartovali v Thajsku veľkolepým otváracím ceremoniálom

V thajskom meste Nakhon Ratchasima sa v nedeľu 3. decembra 2023 začali prvé World Abilitysport Games. Pestrá ponuka jedenástich športov tak bude v novom komplexe 80th Birthday Anniversary Sports Complex pre fanúšikov až do 9. decembra pestrou paletou impozantných športových výkonov. Výbornou správou je aj účasť početnej výpravy Slovenska na hrách a všetci veríme, že výkony našich reprezentantov budú ozdobou podujatia. V nedeľu sa uskutočnil veľkolepý otvárací ceremoniál hier a športovci absolvovali prvé tréningy. V pondelok 4. decembra sa naplno roztočí aj nabitý súťažný program.   

Odchod na World Abiliysport Games slovenská výprava absolvovala v dvoch skupinách. Prvá skupina (paraplavci, parastrelci a paralukostrelci) priletela do dejiska hier po viac ako 13 hodinovom lete z Viedne. Druhá skupina zložená z paraatlétov a parastolných tenistov letela na druhý deň. Obidve naše skupiny nemilo prekvapila dĺžka cesty z letiska na hotel, keď transport do dejiska hier vzdialeného 260 km trval takmer tak dlho, ako samotný let. Prvá skupina cestovala 11 hodín, druhá „len“ 7 a pol. Napokon sa však všetci členovia výpravy Slovenska úspešne do svojich hotelov dopravili.

V nedeľu 3.12.2023 bol prvý tréningový deň a odchod na jednotlivé športoviská. Plavci si prezreli plavecký štadión a okrem ľahkého hodinového tréningu si vyskúšali aj štartové bloky.

Plavecký bazén si v rámci tréningu vyskúšala aj naša Alžbeta Kubová

Rovnako sa so svojimi športoviskami oboznámili aj parastolní tenisti, ktorí absolvovali ranný tréning v hlavnej súťažnej hale. Mali možnosť vyskúšať si stoly a pripraviť sa tak na súťažné podmienky.

Prvý tréning našich parastolných tenistov v Nakhon Ratchasima – zľava Peter Lovaš a Peter Mihálik

Paralukostrelci sa zoznamovali so strelnicou a aklimatizovali sa na tamojšie klimatické podmienky. Absolvovali tiež kontrolu náradia pred oficiálnym tréningom a kontrolu pripravenosti strelcov.

Jedna časť paraatletickej výpravy absolvovala tréning v posilňovni, druhá zvolila voľnejší program a regenerovala po náročnej ceste. V pondelok ich čaká technický míting a tréning na štadióne.

Parastrelci sa tiež venovali tréningovej príprave. Veronika Vadovičová ráno absolvovala povinný tréning vzduchová puška 10m v stoji. Po obede pokračovala tréningom malorážky. Radoslav Malenovský s Kristínou Funkovou absolvovali voľný tréning malorážky a vzduchovky. V pondelok o 9.30 thajského času (3.30 CET) sa začína súťaž vzduchovka na 10 m v stoji. Ak sa v nej Veronike Vadovičovej podarí postúpiť do finále, bude možné ju vidieť o 13.30 thajského času (7.30 CET). 

Ozdobou streleckých súťaží bude aj naša viacnásobná paralympijská víťazka Veronika Vadovičová

Vrcholom nedeľňajšieho programu bol veľmi pekný otvárací ceremoniál, ktorého sa zúčastnilo 47 krajín z celého sveta. Účastníkom hier sa prihovoril prezident World Abilitysport Rudy Van den Abbeele, prezident Thajského paralympijského výboru  a ďalšie významné osobnosti zo sveta thajského športu. Ústrednou témou kultúrneho programu sprevádzajúceho otvorenie hier bola história a kultúra mesta Korat. Ide o historický názov dejiska hier Nakhon Ratchasima. Vlajkonosičom našej výpravy bol atlét Igor Brunner.

Organizátor pripravil všetky športoviská v štandardnej kvalite a tak slovenským športovcom už nezostáva nič iné, iba zo seba vydať maximum pre dosiahnutie nadštandardných výkonov.

Kompletné informácie z podujatia, vrátane programu, výsledkov, fotiek a videí nájdete na našej stránke v sekcii WAS Games.

Z Thajska informovala Martina Balcová

Foto: SZTPŠ