Slováci na MS IPCA v šachu nesklamali

V dňoch 13. – 21. júna sa konali XXII. Majstrovstvá sveta jednotlivcov IPCA (telesne znevýhodnených) v Srbsku. Tento turnaj je po Šachovej olympiáde druhým najvýznamnejším podujatím IPCA. Miestom podujatia bol poľovnícky zámok v Ečke pri meste Zrenjanin, ktorý je vzdialený od Belehradu 70 km a od Nového Sadu 60 km.

Po počiatočných prihláseniach a odhláseniach sa počet štartujúcich ustálil na čísle na 26. Najväčšie zastúpenie mali tradične hráči Ruska, Bieloruska, Ukrajiny, ktorí štartujú pod označením FIDE v celkovom počte 11. Rusi mali vo svojej výprave trénera a pred každým kolom sa individuálne venoval každému hráčovi. Súčasťou ich výpravy bol aj lekár. Druhú najpočetnejšiu výpravu malo Slovensko, ktoré reprezentovala trojica hráčov (vlani v Izraeli sme zastúpenie nemali).

Medzi hráčmi boli deviati držitelia medzinárodných titulov 4 IM, 4 FM a 1 WFM. O sile turnaja hovorí  aj priemerné ELO turnaja 1823 bodov. V štartovnej listine malo prvých 10 hráčov nad 2000 ELO , od 11. do  16. miesta to bolo  od 1940 do 1844 ELO. Turnaj sa hral na 9 kôl s tempom 90 min s 30 sekundovou bonifikáciou na ťah.

Víťazom turnaja sa stal niekoľkonásobný majster sveta Stanislav Mikheev zo Srbska zo ziskom 8 bodov, druhý skončil Andrei Gurbanov z Izraela zo ziskom 7 bodov a tretí Sargis Sargissyan z Arménska zo ziskom 6,5 boda. Z našich zástupcov sa najlepšie umiestnil Juraj Zavarský nasadený ako č.11, ktorý skončil  na vynikajúcom 9. mieste. Nebyť remízy v poslednom kole, mohol skončiť na 7. mieste.

Druhý zástupca Štefan Belák skončil na 16. až 20. mieste, škoda len menších zdravotných problémov, určite by boli jeho výsledky lepšie. Bohuš Wollner uzatváral výsledkovú listinu. Bola to však pre neho veľká škola, keď mohol odohrať zápasy s tak silnými súpermi.

Počas šampionátu sa uskutočnilo formálne stretnutie zástupcov zúčastnených krajín. Okrem bežných otázok sa riešili prihlášky na usporiadanie MS IPCA na rok 2025 a medzi kandidátmi sa objavili krajiny ako Arménia, Turecko, Srbsko, Macedónsko, a Francúzsko. Každý kandidát musí predložiť kandidatúru do konca júla 2023.

Z MS informoval Štefan Belák

Foto: IPCA