V prvom dni hier nadchli výkony aj atmosféra

V Dolnom Kubíne nadchli výkony aj atmosféra sprevádzajúca priebeh jednotlivých súťaží. Viaceré športové výkony v rámci Športových hier mládeže mali podľa organizátorov vysokú športovú úroveň. Na slávnostnom vyhlásení súťaží prvého dňa odovzdali medaily a ocenenia v 4 športoch.

Takmer absolútna spokojnosť panovala po prvom dni súťaží Športových hier telesne znevýhodnenej mládeže v Dolnom Kubíne. Účastníci sa v piatich športoch prezentovali zaujímavými výkonmi, za ktorými ich hnali aj diváci na športoviskách.

„Práve sme ukončili vyhlasovanie výsledkov a musím povedať, že zatiaľ panuje medzi účastníkmi i organizátormi spokojnosť,“ informoval riaditeľ hier Pavel Bílik. „Výkony vo viacerých športoch boli naozaj na úrovni. Veľmi hodnotné časy padli v plaveckom bazéne, príjemným prekvapením však boli aj výkony začínajúcich mladých športovcov. V plávaní sme hneď na úvod prvého súťažného dňa rozdali 24 kolekcií medailí“.

Zápasy v boccii mali podľa Bílika taktiež svoju kvalitu. „Vydarili sa aj duely v rozvojových športoch, ako sú v našom prípade basketbal na vozíku a hokej na elektrickom vozíku. Aj tí, ktorí sa s týmito športami iba zoznamovali, boli schopní prezentovať sa zaujímavými výkonmi,“ tešil sa Bílik.

S počasím ako na hojdačke

V Dolnom Kubíne sa napriek druhej polovičke októbra teplota vyšplhala v sobotu na 19 stupňov. „Uvidíme, ako to bude zajtra, predpovede sú rôzne a nás čakajú dva exteriérové športy atletika a lukostreľba. Aj preto sme sa preventívne už teraz rozhodli, že súťaže v lukostreľbe budú v hale. Sme pripravení na to, že budeme improvizovať aj v prípade atletiky,“ pripustil.

V druhý záverečný deň športových hier sa bude bojovať o cenné kovy ešte v troch športoch, v lukostreľbe, atletike a boccii, kde pokračujú súťaže v silnejších kategóriách jednotlivcov BC1,2 a BC4,5 a v súťaži tímov.

Z výsledkov 1. dňa

Hokej na elektrických vozíkoch: 1. Michal Sedlák – Karolína Kukuľová, 2. Adam Kovačič – Adela Ruščinová a Šimon Muškát,

Stolný tenis  – kategória Open: 1. Lucia Vlková, 2. Števka Kováčová, 3. Martin Jakuba

Basketbal: 1. Michael Uhrík, 2. Dominik Dudáš, 3. Patrik Kupčo

Boccia – kategória Open: 1. Dominik Kolárik, 2. Kristína Funková, 3. Kristína Haštová

Plávanie – najlepšie bodové výkony: Alžbeta Kubová a Philip Ďuriník

Program hier na nedeľu

8.30 – 12.30: Boccia

9.30 – 11.00: Lukostreľba

11.15 – 13.00: Atletika – hod kolkou

11.40 – 12:00: Atletika – behy stojaci na 50 metrov

12:05-12:10: Atletika – jazdy vozičkári na 50 metrov

Foto: Roman Benický