V Bratislave sme predstavili basketbal na vozíku

Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov pripravil na sobotu 28. októbra 2023 v športovej hale FTVŠ UK v Bratislave hodnotný športový program, ktorý bol zameraný na motiváciu existujúcich i potencionálnych záujemcov o basketbal na vozíku. Podujatie sa podarilo zorganizovať s využitím prostriedkov získaných v rámci grantovej schémy Bratislavského samosprávneho kraja pod názvom „Neseď doma na vozíku, poď hrať basketbal“. Bohatý program naplnil očakávania aj tých najnáročnejších účastníkov a priebeh i ohlasy po ukončení potvrdili, že záujem o tento šport v hnutí mimoriadne rastie“ .

V Športovej hale FTVŠ UK na Nábreží arm. generála L. Svobodu 9 v Bratislave sa v sobotu 28.10.2023 stretli všetci tí, ktorí v poslednom roku zachytili aktivity SZTPŠ zamerané na popularizáciu a rozvoj basketbalu na vozíku. Tento vo svete veľmi populárny šport, ktorý patrí medzi najstaršie športy v rámci programu paralympijských hier, si získava vďaka podpore nášho zväzu čoraz väčšiu pozornosť v radoch jeho potencionálnych záujemcov. Tých láka nielen dynamika a atraktívne technické prevedenie, ale aj kolektívny charakter tohto športu.

V rámci dňa otvorených dverí bol program podujatia po športovej stránke náročný a musel uspokojiť skutočne každého, kto sa odhodlal v sobotu do bratislavskej športovej haly prísť. V dvoch plnohodnotných tréningoch pod vedením skúsených hráčov z českej parabasketbalovej ligy si všetci účastníci mohli na vlastnej koži vyskúšať, čo všetko predstavuje tréning, ako náročné je zvládnuť všetky herné činnosti, ktoré každý hráč pre účinkovanie v zápasoch potrebuje. Veľkým plusom podujatia boli podmienky, ktoré pre športový tréning hala FTVŠ UK poskytuje. A tak okrem veľkorysého priestoru bolo k dispozícii všetko potrebné športové náradie i tréningové pomôcky. Aj vďaka tomu, že v priebehu tohto roka sa nám podarilo na Slovensko priviezť 8 repasovaných športových vozíkov pre basketbal, mali všetci účastníci k dispozícii všetko, čo pre úspešný priebeh tréningov a ďalších aktivít potrebovali.

V programe podujatia zažiaril aj poobedný exhibičný zápas osobností, v ktorom sa okrem hráčov tímu SK Hobit Brno predstavili aj osobnosti slovenského paralympijského športu ako tenista Marek Gergely, či curleri Peter Zaťko a Adrián Ďurček. Exhibíciu prišli svojou účasťou podporiť aj naši úspešní medailisti z PH, či MS a ME – boccisti Róbert Ďurkovič a Róbert Mezík. Ako nehrajúca kapitánka burcovala tím „žltých“ k víťazstvu výkonná riaditeľka SZTPŠ Martina Balcová, ktorej na druhej strane sekundovala kapitánka tímu „červených“ – športová asistentka SK Hobit Brno Petra Reichlová. Nakoniec bol v zápase bodovo úspešnejší žltý tím, ktorí po 40 minútach zvíťazil pomerom 21:20. Napriek tomu, že v zostavách oboch tímov bolo aj viacero začiatočníkov z tvoriaceho sa tímu BK AS Trenčín, exhibičný zápas prekvapil svojou úrovňou i nasadením všetkých zúčastnených.

Zostáva nám len veriť, že podobných podujatí sa podarí zorganizovať viac a že basketbal na vozíku si onedlho nájde svoje pevné miesto v rodine športov Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov. Okrem tréningovej skupiny v Trenčíne sa hľadajú vhodné podmienky na tréning pre záujemcov z Bratislavského kraja, čo by vytvorilo vhodné podmienky pre spoluprácu, ale i užitočnú vzájomnú konfrontáciu a možnosť odohrať prvé zápasy.

Prípadní noví záujemcovia o basketbal na vozíku sa môžu prihlásiť na e-mailovej adrese: bilik@sztps.sk.

Projekt „Neseď doma na vozíku, poď hrať basketbal“ realizujeme s podporou získanou z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu športu pre rok 2023.
 

FOTO: Roman Benický