Pavel Bílik: Pred druhým ročníkom Športových hier mládeže máme rešpekt

Od 12. do 15. septembra bude najvyššia koncentrácia detí so zdravotným znevýhodnením v Dolnom Kubíne. Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov v ňom organizuje už druhý ročník Športových hier mládeže, na ktorom si sily zmerajú mladé talenty vo veku od 10 do 26 rokov. A keďže sa podujatie koná len pár dní po skončení Paralympijských hier v Paríži, prídu ich povzbudiť aj naši reprezentanti a čerství držitelia paralympijských medailí. Podľa Pavla BÍLIKA, manažéra úseku mládeže, rozvoja a vzdelávania SZTPŠ, je aj takáto športová aktivita cesta, ako vyhľadávať ich nasledovníkov.

Športové hry mládeže začali svoju tradíciu len pred rokom. Prvý ročník býva vždy kritický a v praxi ukáže, kde má ešte v organizácii chyby a naopak, čo zafunguje úplne skvelo. Ako budú hry vyzerať tento rok?

Ako najatraktívnejšia a najžiadanejšia sa ukázala práve samotná myšlienka Športových hier. Z ohlasov účastníkov sme ako organizátori vycítili uznanie, že sme pre začínajúcich športovcov vytvorili priestor pre športovú súťaž a zápolenie. Takýchto možností majú mladí ľudia s telesným znevýhodnením na Slovensku veľmi málo. Okrem podujatí s ukážkami a nesúťažnou prezentáciou paralympijských športov, ktoré pravidelne organizuje Slovenský paralympijský výbor, neexistujú na Slovensku významnejšie celonárodné športové podujatia zamerané na deti, mládež a začínajúcich športovcov s telesným znevýhodnením.

Tento rok sme sa preto rozhodli posunúť podujatie na vyššiu, medzinárodnú úroveň, a tak v Dolnom Kubíne privítame aj športovcov z Česka, Poľska a Maďarska.

Aké športové disciplíny ich čakajú?

Program hier prispôsobujeme medzinárodnému formátu. Už na jar sme oslovili národné organizácie telesne znevýhodnených športovcov v okolitých krajinách, ponúkli im účasť na podujatí a možnosť výberu z viacerých športových disciplín. Najväčší záujem bol o plávanie a bocciu, športovať sa však bude aj v atletike, stolnom tenise, lukostreľbe a cyklistike. Účastníkov tak čaká šesť športov a celkovo 26 disciplín, ktoré určite uspokoja aj tých najnáročnejších.

Na prvom ročníku hier sa zúčastnilo 51 športovcov z celého Slovenska, sprevádzalo ich 39 asistentov. Ste pripravení na to, že tento rok bude účasť vyššia?

Keď sme ešte na jeseň minulého roka Športové hry mládeže vyhodnocovali, napriek spokojnosti s počtom účastníkov sme si dali predsavzatie, že o ďalší rok sa pokúsime čísla zdvojnásobiť. Neľahká úloha, najmä pri pomyslení koľko úsilia organizátorov bolo potrebné vynaložiť pri zabezpečení účasti deväťdesiatich osôb. Ak sa pozrieme na uzávierku prihlášok pre tento ročník, naše odvážne ambície sme naplnili. Do Dolného Kubína príde takmer 100 športovcov v sprievode 69 asistentov, a to sú už naozaj čísla, pred ktorými musíme mať rešpekt.

Jedným z cieľov Športových hier je objavovať medzi znevýhodnenou mládežou športové talenty a pracovať s nimi. Osobnosti ako Samuel Andrejčík, Alena Kánová, Veronika Vadovičová alebo Jozef Metelka by mali mať svojich nasledovníkov. Pokračujú niektorí účastníci hier z minulého ročníka v aktívnom športovaní pod hlavičkou Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov?

Všetci od nás dostávajú priebežné informácie o ďalších športových podujatiach, ktoré SZTPŠ organizuje. S mnohými sme sa stretli aj v rámci testovania pohybových schopností telesne znevýhodnených detí a mládeže prostredníctvom našej mobilnej testovacej jednotky. Veľmi nás teší, že väčšina z nich sa nezľakla účasti športovcov zo zahraničia a prijali ponuku štartovať na podujatí aj v tomto roku. Je skvelé, že sa formuje nová komunita, pre ktorú môže byť zaujímavé stať sa členom SZTPŠ a využívať benefity, ktoré z členstva vyplývajú. Ešte lepšou správou je, že ôsmi talentovaní športovci, ktorí sa zúčastnili Športových hier mládeže pred rokom, získali prostriedky na svoju činnosť od Centra podpory SZTPŠ.

Podľa rozprávania Pavela Bílika napísala Eva Bacigalová