Početná výprava Slovenska zamieri na svetové hry World Abilitysport

V januári 2023 spojili svoje sily dve významné organizácie športu telesne znevýhodnených – Medzinárodná športová federácia vozičkárov a osôb s amputáciami (IWAS) a Medzinárodná asociácia športovcov s detskou mozgovou obrnou a inými neurologickými ochoreniami (CP-ISRA).  Ich zlúčením vznikla nová, veľmi silná organizácia s názvom World Abilitysport (WAS), ktorá bude v paralympijskom hnutí vnímaná ako významný hráč, zastupujúci športovcov s telesným znevýhodnením. Nová organizácia sa rozhodla pokračovať v tradícii hier, ktoré umožňujú aktívnym i začínajúcim športovcom súperiť na jednom športovom poli. A mimo diania nebudú tento rok ani telesne znevýhodnení športovci zo Slovenska.

27. júla 2023 zástupcovia organizačného výboru hier podpísali finálne znenie zmluvy o usporiadaní hier.

Hry, ktoré si získali už v minulosti svoju popularitu v rámci organizácie IWAS, jednej z dvoch zakladajúcich členov, budú pokračovať aj v rámci aktivít novej organizácie World Abilitysport. Koncept svetových hier, poskytujúcich príležitosť mladým a začínajúcim športovcom, ktorí ešte nepoznajú chuť veľkých medzinárodných pretekov, je už dlhodobo overený a stal sa začiatkom impozantnej kariéry viacerých skvelých paralympionikov. Patrí medzi nich napríklad sedemnásobná paralympijská víťazka v paraatletike Tatyana McFadden (USA), či dvojnásobný zlatý medailista Jonnie Peacock z Veľkej Británie. Na hrách v minulosti začínal aj nemecký držiteľ svetového rekordu v skoku do diaľky T44 Markus Rehm a svetová šampiónka a paralympijská víťazka v šerme na invalidnom vozíku – Talianka Beatrice Vio.

Sedemnásobná paralympijská víťazka v paraatletike Tatyana McFadden (USA) začínala svoju bohatú športovú kariéru na IWAS hrách.

Miestom konania hier sa pre rok 2023 stalo mesto Nakhon Ratčasima, ktoré sa nachádza približne 200 km na severovýchod od Bangkoku v Thajsku. Svetové hry organizácie IWAS sa tu mali konať už v roku 2020, ale v dôsledku pandémie ochorenia Covid-19 boli nakoniec zrušené. Nakhon Ratčasima v tomto roku teda opäť dostáva príležitosť hostiť telesne znevýhodnených športovcov z celého sveta.

A športovať sa bude aj v blízkosti najznámejších atrakcií mesta. Patrí medzi ne športový komplex, vybudovaný k 80. narodeninám Jeho Veličenstva kráľa , hala Chatchai, kongresová hala Central Nakhon Ratchasima a hala Liptapanlop.

Premiérové World Abilitysport Games sa budú konať od 1. do 9. decembra 2023 a diváci na nich uvidia súťažiť športovcov v jedenástich športoch – lukostreľba, atletika, plávanie, stolný tenis, dráhová a cestná cyklistika, silový trojboj, bedminton, športová streľba, snooker, veslovanie a šerm na invalidnom vozíku. Atraktivitu hrám určite prinesú aj ukážkové športy ako takraw, petang, para kanoe, či e-športy, čo sú všetko v Thajsku veľmi populárne športy.

Rudi Van Den Abbeele, prezident World Abilitysport pozýva všetkých účastníkov na veľkolepé hry, ktoré sa už čoskoro stanú novým míľnikom v medzinárodnom paralympijskom hnutí. „Veľmi sa už tešíme na to, že v Nakhon Ratčasima privítame budúcich športovcov, ktorí možno zažijú svoje prvé medzinárodné debuty popri tých, ktorí si v náročnom kvalifikačnom procese dláždia cestu do Paríža 2024. Organizácie IWAS a CP-ISRA, ako zakladajúci členovia, majú už od roku 1950 bohaté skúsenosti pri organizácii multišportových súťaží. Dúfame preto, že sa k nám pripojíte a spoločne tak budeme pokračovať v ich odkaze.“

Už dnes je jasné, že World Abilitysport Games v Thajsku sa stanú najväčším svetovým stretnutím športovcov s telesným znevýhodnením. Na hrách, ktoré sa budú pravidelne konať každé dva roky, môžu športovci súťažiť v troch kategóriách – do 23 rokov, Open a Masters (nad 40 rokov).

Do dejiska nadchádzajúcich hier v Thajsku premiérovo zamieri aj početná výprava športovcov zo Slovenska. V 28-člennej výprave figuruje 16 športovcov, ktorí nás budú reprezentovať v piatich športoch – atletika, lukostreľba, športová streľba, stolný tenis a plávanie.

Vedúcim výpravy je manažér úseku športov a medzinárodnej komunikácie SZTPŠ Martin Čapla, s ktorým sme sa o účasti Slovenska na hrách krátko rozprávali:

Redakcia: Ako a kedy výprava Slovenska odcestuje do dejiska hier?
MČ: Výprava odletí do Thajska v dvoch skupinách. Plavci, lukostrelci a strelci odlietajú vo štvrtok 30. novembra a následne v piatok 1. decembra odletia atléti so stolnými tenistami. Návrat výpravy z hier je plánovaný na 10. decembra.

Redakcia: Sú hry novovzniknutej organizácie World Abilitysport iné, ako predchádzajúce hry IWAS? Snažia sa ich organizátori po športovej stránke posunúť na vyššiu úroveň?
MČ: Určite áno. V niektorých športoch si športovci môžu vylepšiť svoje postavenie v svetovom rankingu, resp. získať body v kvalifikácii na PH Paríž 2024. Ak sa uskutočnia všetky športy, ktoré sú v programe, budú to jedny z najväčších hier telesne znevýhodnených športovcov na svete. Organizátori plánujú privítať viac ako 1000 športovcov!“

Redakcia: Ktorých našich športovcov sa možnosť posunu v rankingu kvalifikácie na PH 2023 najviac dotýka?
MČ: O zlepšenie rankového postavenia zabojujú hlavne stolní tenisti a atléti.

Redakcia: Prichádzajú organizátori hier s nejakou zaujímavosťou, či novinkou?
MČ: V programe hier sú naplánované aj nové uvádzacie športy ako napr. petanque, či para kanoe. Prekvapilo ma aj zaradenie tzv. e-športov, ako súčasti ukážkových, uvádzacích športov.

Súčasťou programu hier bude aj zasadnutie Valného zhromaždenia organizácie World Abilitysport, ktorej členom je aj SZTPŠ. Na zasadnutí, ktoré je plánované na 8. decembra, bude mať teda zastúpenie aj Slovensko. Veríme, že účasť našich športovcov i funkcionárov na hrách a zasadnutí najvyššieho orgánu medzinárodnej organizácie WAS, bude začiatkom novej etapy. Etapy postavenej na budovaní intenzívnejších medzinárodných vzťahov a účasti našich športovcov na podujatiach, ktoré môžu mať pre ich športové kariéry mimoriadny význam.