Predposledný súťažný deň na hrách v znamení slovenskej medailovej žatvy

Predposledný súťažný deň v dejisku hier World Abilitysport Games môžeme nazvať mimoriadne štedrým na medaily. Postarali sa o to naši športovci takmer vo všetkých športových súťažiach, v ktorých máme na hrách zastúpenie. Ich výkony nakoniec priniesli zisk neuveriteľného počtu 9 medailí, pritom našu výpravu čaká na hrách ešte posledný súťažný deň. Zatiaľ si tak slovenská výprava v Nakhon Ratchasima pripísala na svoje konto 14 medailí.

Parastolný tenis

Naši stolní tenisti odohrali semifinálové a finálové stretnutia jednotlivcov a skupinovú fázu súťaže štvorhier. Najviac sa darilo reprezentantom v kategórii TT4 a TT8 Borisovi Trávníčkovi a Richardovi Csejteyovi. Obaja sa po veľmi dobrých výkonoch dostali až do finále, avšak v tesných súbojoch podľahli domácim favoritom.  Ján Riapoš v semifinále rovnako tesne nestačil na svetovú jednotku Poliaka Rafala Czupera (1:3) a tak si z hier odnáša bronzovú medailu. Petrovi Lovašovi postup do finále unikol o jediný set, keď prehral so silným Chueawongom 3:2 na sety. Vybojovaná bronzová medaila má však pre neho výnimočnú cenu.  Peter Mihálik (TT4) predviedol kvalitnú hru, avšak v semifinále nestačil na aktuálnu svetovú jednotku Thajčana Chaiwuta a získal rovnako bronzovú medailu.

V súťaži štvorhier kategórie MD4 sa naša dvojica Riapoš, Lovaš umiestnila na 1. mieste, ale vzhľadom na počet zúčastnených tímov neboli súťažiacim udeľované medaile. Dvojica Trávníček, Mihálik postúpila do štvrťfinále, v ktorom sa dnes stretne s párom Heaps (GBR), Wawaeni (THA) o 9. hodine miestneho času (3:00 SEČ).

Parastreľba

V doobedných hodinách miestneho času boli v akcii aj naši parastrelci. Veronika Vadovičová a Radoslav Malenovský sa predstavili v ďalšej disciplíne R3 vzduchová puška 10 m – ľah, mix SH1. V kvalifikácii podali obaja skvelé výkony, keď po 60-tich ranách postupovala Veronika Vadovičová nástrelom 634,9 bodov z prvého miesta a Radoslav Malenovský nástrelom 634,3 bodov z miesta druhého. Vo finále obaja pokračovali v skvelých výkonoch. Veronika Vadovičová nakoniec nedala šancu ani jednému súperovi a nástrelom 255,2 bodu získala zlatú medailu. Zahanbiť sa nedal ani Radoslav Malenovský, ktorý si vo finále vystrieľal 3. miesto a získal bronz. Bolo to nesporne hodnotné vystúpenie oboch našich parastrelcov, ktorí opäť dokázali, že patria medzi absolútnu svetovú špičku.

Kristína Funková sa na svoje ďalšie vystúpenie iba pripravovala, keď absolvovala tréning v disciplíne R5 – vzduchová puška 10m – ľah, mix, SH2.

Paraplávanie

Paraplavci predviedli na hrách svoje posledné vystúpenie. Na mladú paraplavkyňu Alžbetu Kubovú čakala záverečná disciplína 200 metrov polohové preteky v spojenej skupine S8-S10. Do posledných pretekov vložila zvyšok svojich síl. Najdlhšia disciplína, ktorá ju na týchto hrách čakala, sa začala vyvíjať podľa predpokladov trénera Martina Sadloňa, keď úvodný 50 metrový úsek motýlikom jasne dominovala. V znakárskej časti mierne stratila, avšak na medzičasoch to stále vyzeralo veľmi dobre. Tretí úsek – prsia sú jej najslabším plaveckým spôsobom, čo sa potvrdilo aj v tejto súťaži. V záverečnom kraulovom šprinte však naša paraplavkyňa už nenechala nič na náhodu a čas  po dohmate 3:21,07 (431 WPSP) znamenal pre ňu zisk ďalšej, v poradí už druhej zlatej medaily. Tréner Martin Sadloň zhodnotil účinkovanie svojej zverenkyne na hrách v Thajsku takto: „Môžeme smelo konštatovať, že pri štyroch  štartoch Betka dokázala vyloviť z thajských bazénových vôd 4 cenné kovy  – 2x zlato a 2x striebro. Celé účinkovanie našej mladej reprezentantky a zároveň najmladšej účastníčky World Abilitysport Games 2023 považujem preto za mimoriadne úspešné“.

Paraatletika

Do športových zápolení na atletickom štadióne v Nakhon Ratchasima vstúpil aj náš posledný reprezentant Miroslav Čerešňa. Predstavil sa v súťaži vrh guľou kategória F46. Ako nováčik tejto disciplíny prekvapil a umiestnil sa na peknom treťom mieste.  Získal tak na hrách pre atletiku už druhú medailu, tentokrát bronzového lesku.

Paralukostreľba

Paraukostrelci dnes odštartovali svoj súťažný deň osemfinálovými súbojmi. Marián Marečák si na úvod poradil s Kórejcom Koo Jaongom, avšak štvrťfinálový zápas s domácim reprezentantom Inkaew Sakonom mu nevyšiel podľa predstáv a skončil pred bránami semifinále. S hrami sa tak lúči 5. miestom v súťaži jednotlivcov.

Ďalší reprezentant Slovenska Martin Dorič tiež dokázal prekročiť prah osemfinále, keď zvíťazil nad Alnaqbi Ahmedom zo Spojených arabských emirátov. Vo štvrťfinále však narazil na prvého nasadeného Swagumilang Kena z Indonézie. Rovnako ako Mariánovi Marečákovi sa tak ani Martinovi Doričovi nepodarilo otvoriť pomyselnú bránu semifinále a skončil na konečnom 7. mieste.

V ďalšom štvrťfinálovom súboji, tentokrát v kategórii olympijský luk, narazil na domáceho reprezentanta Netsiri Hanreuchaia aj náš najmladší paralukostrelec na hrách – Dávid Ivan. Napriek veľkému odhodlaniu ísť za víťazstvom, nepodarilo sa mu Thajca zdolať a tak v súťaži skončil na 6. mieste.

Veľká výzva čaká na našich paralukostrelcov už dnes, keď v súťaži družstiev kladkový luk preverí dvojicu Marečák, Dorič reprezentačné duo z Iraku Kadhim, Sulaiman.

Všetky výsledky našich športovcov na World Abilitysport Games 2023 nájdete v hlavnom menu stránky v kategórii WAS Games.

Z dejiska hier informovala Martina Balcová

Foto: SZTPŠ