Prvé medailové zápisy našich na World Abilitysport Games 2023

Počas prvého súťažného dňa World Abilitysport Games v Thajsku malo Slovensko v akcii parastrelcov a paraplavcov. Výsledkom bol zisk prvých dvoch cenných kovov, keď parastrelkyňa Veronika Vadovičová získala vo svojej úvodnej disciplíne bronz a paraplavkyňa Alžbeta Kubová striebro. Ostatní slovenskí reprezentanti sa na svoje prvé vystúpenia v rámci hier ešte len pripravujú a predstavia sa v súťažnom programe najbližších dní.

Parastreľba

Hneď ráno nastúpila na štart kvalifikácie disciplíny R2 – vzduchová puška na 10 metrov v stoji parastrelkyňa Veronika Vadovičová. Fantastický nástrel 623,1 bodu znamenal, že postupovala do finále z 1. miesta. V ňom sa dlho držala na prvom mieste, napokon však prišli drobné zaváhania a tak skončila tretia. Pre Slovensko vybojovala prvú medailu z World Abilitysport Games, ktorá má hodnotu bronzu.

Veronika Vadovičová (3. zľava) vo finálovom rozstrele disciplíny R2 vzduchová puška na 10 m. v stoji

Ostatní slovenskí reprezentanti v parastreľbe Radoslav Malenovský a Kristína Funková sa venovali tréningom v disciplínach R9 a R7. Už dnes 5.12.2023 o 12:00 hod miestneho času (6:00 SEČ) sa práve Kristína Funková pokúsi v kvalifikácii disciplíny malorážka 50m v ľahu o postup do finále. Samotné finále tejto disciplíny sa bude konať o 14.15 miestneho času (8.15 SEČ).

Paraplávanie

V prvý súťažný deň hier v Nakhon Ratchasima boli v plnej pohotovosti aj plavci. Na štart vo svojej doplnkovej disciplíne 100 m voľný spôsob sa postavila naša jediná paraplavkyňa Alžbeta Kubová. V konkurencii  15 pretekárok sa jej podarilo umiestniť na 2. mieste a získať tak pre Slovensko ďalšiu medailu, tentokrát striebornú. Časom 1:28, 76 (WSP 382) nezlepšila svoje osobné maximum, ktoré zaplávala na predchádzajúcich pretekoch v poľskom Štetíne, napriek tomu tréner Martin Sadloň hodnotil jej výkon veľmi pozitívne. Považuje ho za dobrý rozbeh v thajských vodách plných medzinárodnej konkurencie a odrazový mostík pre úspech v disciplíne 100 m motýlik, od ktorej si sľubuje najviac. V tejto disciplíne sa Alžbeta Kubová postaví na štart už dnes 5.12.2023 o 17:48 miestneho času (11:48 SEČ).

Alžbeta Kubová (v ľavo v strede) získala v disciplíne 100 m. voľný spôsob striebro

Paraatletika, paralukostreľba a parastolný tenis

Dnes rozbehnú svoje súťaže už aj paraatléti a paralukostrelci. Parastolní tenisti zasiahnu do bojov dokonca až zajtra a preto sa zatiaľ venujú tréningom. Vedúci športov paratletika a paralukostreľba dnes absolvovali technické mítingy. Paraatléti po skončení technického mítingu absolvovali prehliadku atletického štadióna, spolu s vedľajším štadiónom, ktorý bude slúžiť na rozcvičovanie. Našim paraatlétom sa nevyhli žalúdočné problémy, a preto dnes tréning na štadióne absolvovala iba polovica z nich. Dnes 5.12. sa na štarte o 15:55 miestneho času (9:55 SEČ) predstaví Ladislav Čuchran a o 16:00 miestneho času (10:00 SEČ) aj Adrián Matušík.

Paraatleti absolvovali prehliadku hlavného atletického štadióna

Paralukostrelci Marián Marečák a Martin Dorič (kategória kladkový luk) dnes absolvovali doobedný tréning a následne po nich trénoval aj jediný zástupca v kategórií olympijský luk Dávid Ivan. Cieľom tréningov  bola simulácia podmienok, ktoré paralukostrelcov čakajú dnes v kvalifikácii, to znamená  v rovnakom čase a na rovnakých pozíciách. Spolu s trénerom a realizačným tímom dnes dolaďovali posledné detaily na lukoch a technike streľby.

Parastolní tenisti v pondelok absolvovali dvojfázový tréning. Najskôr v ranných hodinách a následne aj poobede. Podobne ako ostatní športovci sa aj oni zamerali na doladenie posledných detailov hry pred samotným turnajom. Dnes čaká vedúcu športu Viktóriu Lučenkovú  technický míting. Stolnotenisový turnaj sa oficiálne začína zajtra 6.12.

Kompletné informácie z podujatia, vrátane programu, výsledkov, fotiek a videí nájdete na našej stránke v sekcii WAS Games.

Z Thajska informovala Martina Balcová

Foto: SZTPŠ