Slovakia Open 2024 v tenise na vozíku napísala ďalšie riadky úspešnej histórie

Finálovým zápasom v dvojhre mužov sa v nedeľu 9. júna 2024 skončil v Trnave už 21. ročník medzinárodného turnaja Slovakia Open 2024 v tenise na vozíku. Vzhľadom na skutočnosť, že tento tradičný medzinárodný turnaj začal písať svoju bohatú históriu už v roku 1993, radí sa už dnes medzi najúspešnejšie športové podujatia, ktoré Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov organizoval a organizuje. Aj tento rok sa na dvorcoch moderného tenisového areálu TC Empire Trnava zišlo množstvo skvelých hráčov a hráčok z celého sveta. Každý, kto mohol od štvrtku 6. júna do nedele 9. júna sledovať ich výnimočné športové výkony, odchádzal domov s pocitom, že tento šport spájajúci v sebe odvahu, charakter i silu je jedným z najkrajších, ktoré hnutie športovcov s telesným znevýhodnením ponúka.

Slovakia Open v tenise na vozíku je etablovaným medzinárodným turnajom série ITF, ktorý už dlhodobo priťahuje záujem hráčov z celého sveta. Prispieva k tomu úctyhodná história turnaja, ale aj výborné zázemie tenisového areálu TC Empire v Trnave. Každý rok sa preto na Slovensko chystá viacero špičkových hráčov svetového tenisu na vozíku. V priebehu rokov sa tu vystriedali mnohí hráči a hráčky z popredných priečok svetového rebríčka a nebolo tomu inak ani tento rok. Nasadenou jednotkou súťaže mužov bol Rakúšan Nico Langmann, ktorý pred turnajom figuroval na 30. mieste svetového rebríčka. V súťaži žien mala pred turnajom najvyššie postavenie v rebríčku ITF Španielka Lola Ochoa, patrilo jej v ňom 42. miesto.

Súčasťou turnaja sú každoročne aj slovenskí tenisti na vozíku. Tí sú pravidelne lákadlom predovšetkým pre divákov a športovú verejnosť, pričom viackrát v minulosti siahali na popredné umiestnenia v dvojhre, alebo štvorhre. Tento rok na turnaji naše farby hájili Marek Gergely a Jozef Felix. Tomáš Masaryk, ktorého sme v minulých ročníkoch na turnaji pravidelne registrovali, tentokrát chýbal. V rámci série zahraničných turnajov v kategórii Quad ešte stále bojuje o priamu miestenku na PH Paríž 2024. Organizátori sa premiérovo snažili prilákať do Trnavy aj tenistov na vozíku z tejto kategórie. Napriek tomu, že tento rok sa ešte súťaž v kategórii QUAD nepodarilo otvoriť, do budúcna je táto myšlienka stále veľmi aktuálna a pre rozvoj tenisu na vozíku prospešná.

Na otváracom ceremoniáli turnaja Slovakia Open 2024 sme privítali 27 hráčov zo 16 krajín sveta

Turnaj odštartoval vo štvrtok 6. júna súťažami v dvojhrách mužov a žien a krátkym otváracím ceremoniálom. Na otvorení turnaja sa zúčastnili aj viaceré známe osobnosti, keď sa hráčom prihovoril župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a predseda Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov a Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Slávnostný ceremoniál svojou účasťou podporili aj Patrik Voltmann – vicežupan Trnavského samosprávneho kraja a Tomáš Boleman – športový riaditeľ TC Empire Trnava.

Prítomným sa prihovorili aj vzácni hostia – zľava Tomáš Boleman, Patrik Voltmann, Ján Riapoš a Jozef Viskupič

Tento rok sa na turnaji Slovakia Open predstavilo celkovo 27 hráčov a hráčok zo 16 krajín sveta. V súťaži mužov štartovalo spolu 22 tenistov, v súťaži žien 5 hráčok zo Španielska, Veľkej Británie, Nemecka a Litvy. Medzi mužmi sme mohli na dvorcoch sledovať aj výkony tenistov z exotických krajín ako Mali, či Pakistán. Veľkým pozitívom bolo, že po dlhšom čase sa podarilo na turnaji otvoriť aj spomínanú súťaž žien. Pätica hráčok Britta Wend z Nemecka, Ochoa Lola zo Španielska, Ruby Bishop z Anglicka, Willerslev-Olsen Louise Charlotte z Dánska a Tolosko Agnieska z Litvy patrila medzi skutočné ozdoby turnaja. Aj preto sa organizátori už počas otváracieho ceremoniálu rozhodli odmeniť všetky hráčky kvetinovými darmi a diváci veľkým potleskom.

Jozef Viskupič privítal v Trnave všetky zahraničné účastníčky turnaja

V súťaži mužov sa slovenskej dvojici Marek Gergely a Jozef Felix nepodarilo nadviazať na úspešné vystúpenia z predchádzajúcich rokov a napriek tomu, že odohrali dobré zápasy, na postup do finálových bojov o najvyššie priečky to tentokrát nestačilo. Jozef Felix si v prvom kole poradil s Čechom Jiřím Fialom (6:1, 6:2), no v druhom kole už nestačil na Ezequiela Davida Casca z Argentíny a prehral v dvoch setoch 2:6,1:6. Marek Gergely sa dostal v súťaži o stupeň vyššie, keď v úvodných dvoch kolách postupne zdolal Poliaka Jaroszewskeho 6:3, 6:1 a nasadenú štvorku turnaja Poliaka Kamila Fabisiaka 6:3 a 6:3. V prvom sete štvrťfinále ešte dlho vzdoroval dobre hrajúcemu Boukartachaovi z Maroka, no nakoniec sa po výsledku 7-6(6) a 6-1 zo súťažou v dvojhre mužov rozlúčil. Napriek tomu ukázal svoju silu, veď jeho premožiteľ z Maročan Boukartacha sa nakoniec prepracoval až do finále turnaja.

Jozef Felix (232. miesto svetového rebríčka)
Marek Gergely (109. miesto svetového rebríčka)

V štvorhrách sa našim reprezentantom nepodarilo prejsť cez úvodné kolá súťaže. Jozef Felix so svojim „deblovým“ partnerom Čechom Tomášom Svašekom vypadli už v prvom kole, keď podľahli dvojici Hoerz-Weber (AUT) / Joskic (CRO) 1:6 a 3:6. Marek Gergely s Abou Konatem z Mali nestačili v druhom kole na britskú dvojicu Johns / Penney. V prvom sete ešte siahali na víťazstvo, no nakoniec ho prehrali až v tajbrejku. Po výsledku 6:7, 3:6 sa ďalšie účinkovanie v súťaži pre nich skončilo.

Turnaj vyvrcholil cez víkend, kedy sa odohrali všetky finálové duely. V sobotu sa vo finále súťaže v štvorhre mužov proti sebe postavili poľský pár Bukala / Fabisiak a argentínsko – český pár Casco / Stefanu. Poliaci nenechali nič na náhodu a po víťazstve 6:3 a 6:3 si priamo na kurte prevzali z rúk riaditeľa turnaja Františka Pisarčíka cenu za turnajové víťazstvo. V súťaži žien podľa predpokladov dominovala najvyššie nasadená hráčka – Lola Ochoa zo Španielska, pred Willerslev-Olsen Louise Charlotte z Dánska a Brittou Wend z Nemecka.

Poľská dvojica Bukala/Fabisiak ovládla štvorhru mužov
Víťazka súťaže v dvojhre žien – Lola Ochoa (ESP)

V nedeľu bol na programe dňa finálový súboj súťaže v dvojhre mužov. Stretli sa v ňom Maročan Lhaj Boukartacha a Rakúšan Nicolas Langmann. Mladý Rakúšan podporovaný rodinným „fan klubom“ sa dokázal lepšie vysporiadať s tlakom v rozhodujúcich momentoch zápasu a po víťazstve 6:4 a 6:4 sa zaslúžene stal víťazom súťaže v dvojhre mužov.

Rakúšan Nicolas Langman (30. miesto svetového rebríčka)
Maročan Lhaj Boukartacha (54. miesto svetového rebríčka)

V rámci slávnostného vyhlásenia výsledkov pripomenul, že to bol pred mnohými rokmi práve turnaj Slovakia Open, na ktorom ešte ako tínedžer zažíval svoje prvé veľké zápasové víťazstvo.

29. ročník turnaja Slovakia Open opäť potvrdil svoju obľubu i schopnosti organizátorov zorganizovať ho na vysokej úrovni. Všetci prítomní odchádzali domov s dobrými pocitmi a prísľubom, že o rok opäť radi na Slovensko zavítajú a budú hrdou súčasťou jubilejného 30. ročníka turnaja.

Víťaz súťaže dvojhry mužov Rakúšan Nicolas Langmann

Veľká vďaka patrí podporovateľom a partnerom podujatia, bez pomoci ktorých by turnaj nebol realitou. Za podporu ďakujeme generálnemu partnerovi podujatia – spoločnosti ECO INVESTMENT, hlavným partnerom podujatia – spoločnostiam TMG, LYNX, dodávateľom – spoločnostiam KOMPAVA a LETMO a Ministerstvu cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

Foto: Roman Benický, Pavel Bílik