Trojica našich boccistov na turnaji Montreal World Open 2023

Od 24. do 30. apríla prebieha v montrealskej hale „Maurice Richard Arena“ turnaj svetovej série v boccii, na ktorom štartujú aj traja naši reprezentanti – Robert Mezík, Rastislav Kurilák a Martin Strehársky. Turnaj Montreal World Open sa v tomto meste uskutočnil aj v roku 2019, takže naši reprezentanti sa spolu s ďalšími boccistami z 28 krajín sveta predstavia po štyroch rokoch. Od utorka do piatku sa hrá súťaž jednotlivcov, cez víkend na ňu nadviaže súťaž tímov a párov.

Slovenská boccia má na tohtoročnom turnaji v meste, ktorému inak kraľuje hokej, zastúpenie iba v rámci súťaže jednotlivcov v kategóriách BC2 (Robert Mezík, Rastislav Kurilák) a BC4 (Martin Strehársky). V silnej konkurencii sa nám tentokrát nepodarilo siahnuť na medailové pozície.

Najdaľej spomedzi našich sa prebojoval Robert Mezík, ktorý v skupinovej fáze najprv zaváhal s Holanďanom Marcom Dekkerom (2:4), no v ďalších dvoch zápasoch už neprehral, keď porazil Malajzijčana Sajfuliframa vysoko 12:0 a svetovú šestku Japonca Hiroseho 5:4. Výhra s Japoncom mu zaručila štvrťfinálovú účasť, kde však podľahol Mexičanovi Moroyoquiovi pomerom 0:5.

Našej svetovej štvorke v kategórii BC2 Rastislavovi Kurilákovi turnaj príliš nevyšiel, aj keď bol podľa svojho postavenia v rebríčku favoritom súťaže BC2. Najprv v skupine prehral s Kórejčanom Seom 2:8 a v druhom zápase nestačil v tajbrejku ani na Čecha Žabku (4:4). Chuť si napravil v zápase s neskorším štvrťfinálovým súperom Roberta Mezíka Moroyoquiom, keď vyhral 3:2, ale na postup do štvrťfinále to už nestačilo.

Martin Strehársky v kategórii BC4 narazil v skupinovej fáze na súperov z vyšších priečok svetového rankingu a do vyraďovacej fázy po dvoch prehrách nepostúpil.