Medailová žatva našich stolnotenisových reprezentantov v Podgorici

Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti štartujú v týchto dňoch na medzinárodnom turnaji ITTF Montenegro Para Open 2024 v čiernohorskej Podgorici. Od 1. do 4. mája prebiehajú na turnaji s faktorom 20 súťaže jednotlivcov i súťaže v štvorhrách. Finálovými zápasmi druhého súťažného dňa sa už skončila súťaž jednotlivcov. V našej výprave vládne dobrá nálada a spokojnosť, veď vo všetkých kategóriách skončenej súťaže jednotlivcov, , v ktorých sme mali svoje zastúpenie, Slováci dosiahli až na medailové pozície.

Slovensko v Podgorici reprezentujú Ján Riapoš, Martin Ludrovský (TT2), Boris Trávníček, Peter Mihálik (TT4), a Miroslav Jambor (TT7). Súťaž jednotlivcov priniesla pre naše farby až päť medailí. Ján Riapoš v kategórii TT2 získal najcennejšiu z nich – striebornú. Od víťazstva na turnaji ho delili iba 2 loptičky, keď vo finále podľahol kórejskej jednotke a svetovej štvroke Parkovi Jin Cheolovi 3:2 na sety. Jeho cesta do finále tiež nebola jednoduchá. Vo štvrťfinále si musel poradiť s kórejskou dvojkou Cha (3:0) a v semifinále v dramatickom dueli vrátil porážku z Kazachstanu a USA Čilanovi Floresovi Bustamantemu 3:2 na sety.

Martin Ludrovský sa v rovnakej skupine TT2 tešil z bronzovej medaile. Vo štvrťfinále porazil nepríjemného súpera, skúseného Španiela Ikera Sastreho, 3:1 na sety. V semifinále však nešťastne prehral s víťazom finále Parkom Jin Cheolom a to len najtesnejším možným rozdielom 3:2 na sety a 12:10 v piatom sete. Nehovoriac o tom, že náš hráč mal v 4. sete mečbal, ktorý však nevyužil a súper zápas dokázal otočiť.

Peter Mihálik (TT4) si v boji o medailu s prehľadom poradil s Čilanom Rodriguezom 3:0 na sety. V semifinále však nestačil na dobré hrajúceho Čecha Filipa Nacházela a po prehre 1:3 na sety získal bronzovú medailu.

Boris Trávníček si vo štvrťfinále poradil s Čechom Žákom 3:1 na sety. V boji o finále po viacerých nevyužitých mečbaloch nakoniec nestačil na svetovú šestku Kim Jung-Gila a po tesnej prehre 2:3 a 13:15 v piatom sete získal pre Slovensko ďalšiu bronzovú medailu.

O posledný vzácny kov bronzového lesku sa postaral v kategórii TT7 Miroslav Jambor.  Cesta k vytúženej medaile však bola o čosi dlhšia. V osemfinále si poradil s Novozélanďanom Matthew Ryanom Britzom a to hlavne vďaka výrazne zlepšenej hre po prvom sete. V zlepšujúcom sa výkone pokračoval aj v štvrťfinále, v ktorom si poradil s Holanďanom Yannikom Paredisom, ktorého zdolal 3:0 na sety. Až v semifinále dokázal nášho reprezentanta zastaviť neskorší víťaz Daniil Domanevskii, ktorého špecifickému hernému prejavu sa nedokázal prispôsobiť. ku špecifickej hre ktorého nedokázal sa prispôsobiť.

Súhrn výsledkov 2. dňa súťaže jednotlivcov:

Osemfinále Jambor Miroslav – Britz Matthew Ryan (NZL) 3:1

Štvrťfinále Jambor Miroslav – Paredis Yannik (NED) 3:0

Semifinále Jambor Miroslav – Domanevskii Daniil (INA) 0:3

Štvrťfinále Trávníček Boris – Žak Jiri (CZE) 3:1

Semifinále Trávníček Boris – Kim Gil (KOR) 2:3

Štvrťfinále Mihálik Peter – Rodriguez Maximiliano (CHI) 3:0

Semifinále Mihálik Peter – Nacházel Filip (CZE) 1:3

Štvrťfinále Riapoš Ján – Cha Soo Yong (KOR) 3:0

Semifinále Riapoš Ján – Flores Bustamante Luis (CHI) 3:2

Finále RiapoŠ Ján – Park Jin Cheol (KOR) 2:3

Štvrťfinále Ludrovský Martin – Sastre Iker (ESP) 3:1

Semifinále Ludrovský Martin – Park Jin Cheol (KOR) 2:3

Dnes 3.5. sú na programe turnaja v Čiernej Hore základné skupiny súťaže štvorhier, v ktorých nastúpia:

v kategórií MD4 – Ján Riapoš / Peter Lovaš, v kategórií MD8 – Boris Trávníček / Peter Mihálik, v kategórií MD8 – Martin Ludrovský / Lukas Carvalhal Arabian z Brazilie a v kategórií MD14 – Miroslav Jambor / Filip Prchlik z Česka.

Z dejiska turnaja informoval Andrej Bardoň

Foto: archív SZTPŠ