Slovenskí curleri úspešne zvládli návrat do elitnej A-kategórie MS

Vo fínskom stredisku Lohja boli v piatok 10. novembra na programe záverečné zápasy najstrovstiev sveta B-kategórie v curlingu na vozíku, ktoré rozhodujú o trojici postupujúcich do elitnej A-kategórie. Slovensko zvládlo už prvý mečbal a po semifinálovom triumfe 7:2 nad Talianskom sa opäť vracia do spoločnosti najlepších paracurlingových tímov sveta.

Naposledy štartovali Slováci v A kategórii v závere roka 2021, keď sa MS konali zároveň ako testovacie podujatie pred ZPH 2022. Naše družstvo po veľkých problémoch s tréningovými plochami obsadilo zostupové miesto. V marci 2022 však na rovnakom mieste už siahalo po paralympijskej medaile, napokon skončilo na 4. mieste.

V posledných štyroch zápasoch základnej skupiny dosiahlo Slovensko tieto výsledky: Brazília 10:1, Poľsko 11:5, Estónsko 6:11 a Španielsko 10:3. S ôsmimi víťazstvami a dvomi prehrami v konečnej tabuľke sme sa umiestnili na 3. mieste. Rovnaký pomer výhier a prehier mala aj dvojica Estónsko a Taliansko na prvom a druhom mieste, takže o poradí rozhodli vzájomné zápasy.

Do semifinále, ktoré sa hralo systémom 1 – 4 a 2 – 3 postúpila prvá štvorica a Slovensko narazilo na druhé Taliansko, proti ktorému si vybojovalo postup do „áčka“. Vo finálovom zápase naši potom zdolali Estónsko 8:4 a ovládli celý šampionát.

Postup v Lohja vybojovali Radoslav Ďuriš (skip), Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák, Peter Zaťko a Adrián Ďurček.

Zdroj: www.paralympic.sk

Foto: archív SZTPŠ a SPV