Peter Macho biliardovým majstrom SR v hre č.8

V utorok 30.mája 2023 sa galantskom biliardovom klube odohralo úvodné kolo ligy v biliarde vozíčkarov, ktoré bolo zároveň aj Majstrovstvami Slovenska v hre č.8 za rok 2022. Na prvé zápasy určil los nasledujúce dvojice: Peter Macho – Martin Jasenovec a Jozef Hudec – Peter Šelinga. Obidva úvodné zápasy skončili rovnakým skóre 4:0, keď si v nich so svojimi súpermi poradili Macho i Šelinga. Druhé kolo si títo hráči vymenili súperov a tak proti sebe nastúpili dvojice Macho – Hudec a Jasenovec – Šelinga. V zápase Macha s Hudecom viedol prvý menovaný už 3:0, ale pre jeho náhlu nevoľnosť dokázal Hudec znížiť na 3:2 a mal šancu vyrovnať.  To sa mu však nepodarilo a tak Peter Macho dotiahol náročný zápas do víťazného konca pomerom 4:2. V druhom zápase Martina Jasenovca s Petrom Šelingom si prvú hru pripísal Šelinga, ale Jasenovec dokázal kontrovať a vyrovnať na 1:1. V nasledujúcom priebehu to už bol zápas iba o tom, kto potrestá súperovu chybu. Šelinga bol v tomto súboji nervov úspešnejší a zvíťazil 4:1.

Posledné zápasy mali rozhodnúť o víťazovi a o treťom mieste. O víťazstvo hrali Macho so Šelingom a o 3.miesto Jasenovec s Hudecom. Zápas o tretie miesto bol rýchlejší a Jasenovec víťazstvom 4:1 v ňom získal bronzovú medailu.

Finalisti Peter Macho (vľavo) a Peter Šelinga (vpravo)

Finále medzi Machom a Šelingom bolo vyrovnané a vedené takticky ako vždy, keď nastúpia proti sebe títo dvaja súperi. Za stavu 2:2 nedal Šelinga ťažkú guľu a Machovi tak nerobilo problém ju získať. Rovnako dopadla aj šiesta hra, keď Šelinga znovu „vyklepal guľu“ a bolo po zápase. Macho zvíťazil a získal tak titul majstra Slovenska v hre č.8.

Poradie :

1. Peter MACHO

2. Peter ŠELINGA

3. Martin JASENOVEC

4. Jozef HUDEC

V júli by sa naši najlepší hráči vozičkárskeho biliardu mali zúčastniť na turnaji v Rakúsku, na ktorý už dostali pozvánku. V auguste ich čaká turnaj v Krakove, koncom septembra domáci Memoriál L. Šrameka a v októbri budú účinkovať na turnaji troch krajín v Rakúsku.

Text a foto: Peter Šelinga