Najúspešnejšou organizáciou CEHAP a ďalšie zaujímavosti o ŠHM 2023

22. októbra 2023 sa skončili v Dolnom Kubíne Športové hry mládeže Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov. Práca organizátorov sa tým však vôbec neskončila. V nasledujúcich dňoch uzatvárali procesy s podujatím súvisiace, vyhodnocovali výsledky a sumarizovali základné ukazovatele 1. ročníka hier. Na základe týchto dát hry definitívne výsledkovo uzavreli a urobili si základný prehľad v parametroch, ktoré budú dôležité pre organizovanie tohto podujatia v ďalších rokoch. Jedným z výsledkov vyhodnotenia bodovacej súťaže členských organizácií SZTPŠ je i skutočnosť, že najúspešnejšou členskou organizáciou hier sa stal CEHAP Bratislava.

Špeciálne ocenenie za úspešný školský kolektív, získal Inštitút pracovnej rehabilitácie Mokrohájska 1, Bratislava

Vyhodnocovali sa aj ďalšie parametre, ktoré sú pre organizačný výbor cennou informáciou pri naplnení ambície organizovať hry pravidelne každý rok. 1. ročníka hier sa zúčastnilo spolu v siedmich športoch 49 športovcov, z toho bolo sedem športovcov vo veku do 10 rokov, dvanásť vo veku 11-15 rokov a dvadsaťštyri vo veku 16-23 rokov. K tomu sa v kategórii ROZVOJ pridalo 6 športovcov, ktorí sú starší ako 23 rokov, avšak so športom iba začínajú po úraze, alebo vzniku telesného znevýhodnenia.

Čo sa týka charakteru telesného znevýhodnenia najpočetnejšie zastúpenie mali vozičkári (21 športovcov), čo predstavuje takmer 37% všetkých zúčastnených športovcov. Sedem športovcov malo obmedzenie aspoň jednej dolnej a súčasne jednej hornej končatiny, 6 športovcov uviedlo obmedzenie jednej dolnej končatiny a štyria štartovali v kategóriách stojacich s obmedzením oboch dolných končatín. Možnosť účasti osobného asistenta na hrách využilo 79% športovcov, 21% športovcov štartovalo bez pomoci osobného asistenta.

Najpočetnejšie obsadenými športami boli atletika (18 štartujúcich), lukostreľba (16 štartujúcich) a plávanie (15 štartujúcich). Najväčší počet disciplín v rámci jedného športu bolo v plávaní (6). Čo sa týka celkového počtu osôb, ktoré sa o vydarený priebeh hier a spokojnosť ich účastníkov starali, bolo 15 členov organizačného tímu, 13 manažérov športov, 18 rozhodcov a 8 dobrovoľníkov.

Záverom môžeme konštatovať, že 1. ročník Športových hier mládeže SZTPŠ odštartoval pre zväz dôležitú a zmysluplnú tradíciu. Všetci veríme, že na základe výsledkov sa podarí o rok usporiadať podujatie, ktoré svojou úrovňou a parametrami ešte predčí to tohtoročné. Ambíciou organizátorov je pre budúci rok zdvojnásobiť počet účastníkov a hry otvoriť aj pre mladých športovcov zo susedných krajín – Poľska, Česka a Maďarska.

Foto: Roman Benický