Beachvolejbalisti na turnaji v Lignane až štvrtí

V známom talianskom letovisku Bibione sa v termíne 12.-14. mája 2023 uskutočnil turnaj v beachvolejbale, ktorý po viacerých stránkach nesie výrazný punc výnimočnosti. AeQuilibrium Beach Volley Marathon 2023 sa svojim rozsahom a počtom účastníkov radí medzi najvážnejších favoritov na najnavštevovanejší otvorený turnaj beachvolejbalu na svete. Organizátori na pobreží Jadranského mora pripravili úctyhodných 300 kurtov pre množstvo účastníkov z Európy, Severnej a Južnej Ameriky, Austrálie, Číny, či Japonska. Výnimočnosť turnaja podčiarkuje v širšom kontexte aj ďalší dôležitý fakt, že už druhý rok je súčasťou turnaja aj súťaž paravolejbalu v kategóriách stojacich a sediacich.

Do Bibione preto odcestovali aj slovenskí beachvolejbaloví reprezentanti v zložení Pavol Sedlák, Martin Dubovský, Juraj Kucej a Peter Nádaský. Realizačný tím tvorila trénerská dvojica Helena Hanková a Pavel Bílik. Turnaj bol prvým tohtoročným medzinárodným súťažným vystúpením našej reprezentácie, pričom účasť na ňom sme chápali predovšetkým ako príspevok k podpore snáh Európskej federácie paravolejbalu. Tá sa už dlhodobo usiluje nielen o popularizáciu tohto športu, ale aj o jeho výraznejšie zapojenie do paralympijského športového programu formou organizácie kontinentálnych, či svetových šampionátov. V súťaži stojacich paravolejbalistov sa v Bibione predstavilo 5 tímov – Poľsko „A“,

Taliansko „A“, Taliansko „B“, Slovensko „A“  a klubové družstvo Gambe in Spalla. Najprv sa odohrala základná časť turnaja systémom každý s každým, následne podľa umiestnenia v základnej časti  prebehli semifinálové zápasy, pričom o medailových umiestneniach rozhodovali finálové zápasy. Naša reprezentácia cestovala do Talianska iba po veľmi krátkej spoločnej príprave v Bratislave, keď vzhľadom na rozpočet nebolo možné zrealizovať plánované prípravné sústrtedenia. Aj napriek tomuto deficitu sa hráči snažili na turnaji predviesť čo najlepší výkon, škoda len, že v rozhodujúcich chvíľach nášmu tímu chýbala okrem zdravej dávky šťastia aj potrebná herná istota a výkonnostná stabilita.

V základnej fáze turnaja naši vyhrali zápasy s tímami Talianska „A“, a Gambe in Spalla. Družstvu Polska „A“ podľahli 0:2 a hoci v dueli s Talianskom „B“ po prvom sete viedli, nakoniec súper priebeh zápasu otočil a v tajbrejku strhol víťazstvo na svoju stranu. Tretie miesto po základnej časti znamenalo semifinálový „rozstrel“ s tímom Talianska „B“, ktorého víťaz postupoval do finále o 1. miesto. V semifinále sme preto chceli Talianom vrátiť tesnú prehru zo základnej časti a postúpiť do finálového zápasu, kde sa s vysokou pravdepodobnosťou predpokladal postup favorita turnaja, Poľska.

Od začiatku prvého setu semifinálového zápasu naši viedli a zdalo sa, že jeho vývoj už nepustia z rúk. Od stavu 20:18 mali dva setbaly, ktoré však nedokázali premeniť a tak set nakoniec získali najtesnejším rozdielom 23:22 Taliani. Vývoj druhého setu si už však naši reprezentanti dokázali postrážiť a tak o postupujúcom do finále musel opäť rozhodovať tajbrejk. Už v jeho začiatku si však súper dokázal vybudovať  slušný 4-bodvý náskok a ten si udržal až do konca zápasu. V závere sme sa ešte pokúšali tento vývoj zvrátiť, zranil sa však útočne naladený Martin Dubovský a tak bolo o ďalšej tesnej prehre Slovákov rozhodnuté. Vo finálovom zápase o 3. miesto nám chýbal nielen zranený Martin Dubovský, ale aj sily, ktoré sme stratili v predchádzajúcich vyrovnaných súbojoch. Opäť sme sa nevyhli chybám, z ktorých rezultoval tretí rozhodujúci set, ktorý lepšie zvládol náš súper a zaslúžene získal bronzové medaily.

Konečné poradie:

1. Poľsko „A“, 2. Taliansko „B“, 3. Taliansko „A“, 4. Slovensko „A“, 5. Gambe in Spalla

4. miesto bolo síce z pohľadu vyrovnaného priebehu viacerých dôležitých zápasov pre náš tím sklamaním, na druhej strane však reálne poukázalo na dôsledky absencie viacerých možností, ako sa na medzinárodné podujatia a turnaje po všetkých stránkach pripravovať systematickejšie a dlhodobejšie.

Našich beachvolejbalistov najbližšie čaká ďalší kvalitne obsadený turnaj, ktorý sa uskutoční v júli tohto roku v Slovinsku.      

Foto: Pavel Bílik