Slováci ziskom kompletnej medailovej zbierky potvrdili na ME v paralukostreľbe stúpajúcu výkonnosť

V Ríme sa v termíne 17. – 25. mája 2024 konali Majstrovstvá Európy 2024 v paralukostreľbe. Na šampionáte, ktorý prebiehal v modernom multišportovom centre Centro Polifunzionale Polizia di Stato reprezentovali Slovensko aj štyria naši reprezentanti. V disciplíne kladkový luk sa predstavila trojica Martin Dorič, Marcel Pavlík, Marián Marečák a v disciplíne olympijský luk náš jediný zástupca Dávid Ivan. V dejisku šampionátu ich sprevádzal realizačný tím v zložení Vladimír Bužek, Vladimír Hurban a Martin Kobza. Konečná bilancia našich paralukostrelcov na šampionáte je skutočne veľmi priaznivá, keď si slovenská výprava z Ríma odnáša 3 cenné kovy – zlato, striebro i bronz.

V disciplíne olympijský luk zastihli eliminácie jednotlivcov vo výbornej forme nášho Dávida Ivana, ktorý sa prestrieľal až do súbojov o zlato. Vo finále jednotlivcov olympijského luku vyzval v tej dobe aktuálneho majstra Európy Angličana Camerona Radigana. Nakoniec po vyrovnanom výkone podľahol Britovi 4:6 a získal cennú striebornú medailu.

Dávid Ivan počas finále
Dávid Ivan so striebrom na krku

Medailové ambície sa našim reprezentantom darilo napĺňať aj v súťaži jednotlivcov v disciplíne kladkový luk. V nich úspešne prechádzal cez eliminácie Marcel Pavlík, keď prvého svojho premožiteľa našiel až v semifinále, kde podľahol Ukrajincovi Dziadykovi 138:141. Preto v závere  súťaže jednotlivcov nastúpil vo finále o 3. miesto proti Ukrajincovi Atamanenkovi . Po víťazstve 143:139 zabezpečil pre Slovensko už druhú, tento krát bronzovú medailu.

Marcel Pavlík získal v súťaži jednotlivcov bronz
Atraktívne historické exteriéry finálových súťaží

V kladkovom luku jednotlivcov nedokázali prejsť cez 1/16  fázu eliminácií Marián Marečák a Martin Dorič a obaja sa umiestnili na zdieľanom 17. mieste.

V ďalšom priebehu šampionátu boli na programe súťaže družstiev, kde sa v kladkovom luku vo výbornom svetle predstavila naša dvojica Marcel Pavlík – Marián Dorič.  Vo štvrťfinále dokázali po vyrovnanom priebehu poraziť Francúzov (147:147 po rozstrele) a v semifinále Rumunov (147:131). Vďaka tomu mali možnosť predstaviť sa aj vo finále tejto súťaže. V ňom nastúpili proti domácim Talianom. Dramatický súboj s motivovanými domácimi reprezentantmi skončil remízou 149:149. V rozstrele, v ktorom si opäť nič nedarovali, boli úspešnejší slovenskí reprezentanti a po tesnom výsledku 20:19 dokázali získať prvenstvo a veľmi cenné zlaté madaily.

Slovensko tak získalo na Majstrovstvách Európy v Ríme kompletnú medailovú zbierku. Zaslúžili sa o ňu Marcel Pavlík 3. miestom v disciplíne jednotlivci kladkový luk, Dávid Ivan 2. miestom v disciplíne jednotlivci olympijský luk a dvojica Pavlík-Dorič víťazstvom v disciplíne družstiev kladkový luk.

 Slovenská paralukostreľba má aktuálne isté tri miestenky na PH Paríž 2024, takže už o pár mesiacov budú môcť naši reprezentanti potvrdiť svoju stúpajúcu výkonnosť z majstrovstiev Európy na najvýznamnejšom podujatí paralympijského športu, ktoré sa začne 28. augusta 2024 v Paríži a potrvá až do 8. septembra.

Zdroj: paralympic.sk

Foto: archeryeurope.org