Tomáš Masaryk získal v Austrálii cenné body i skúsenosti

Nášho reprezentanta v tenise na vozíku Tomáša Masaryka čaká v závere januára ďalší významný športový vrchol. V termíne od 23. do 27. januára bude štartovať na prestížnom grandslame Australian Open Wheelchair Championships v Melbourne. Do miesta konania známeho grandslamového turnaja sa však náš tenista presunul už začiatkom mesiaca. Mohol tak absolvovať dva veľmi kvalitne obsadené turnaje, ktoré boli pre neho nielen výbornou výkonnostnou previerkou a prípravou, ale aj ďalšou príležitosťou pre posun v renkingovom postavení, dôležitom pre zabezpečenie jeho účasti na PH Paríž 2024.

Prvý turnaj, ktorý Tomáš Masaryk v Melbourne absolvoval, bol Victorian Wheelchair Open série ITF1 v termíne 8. – 12. januára.  Náš tenista sa v singloch prebojoval do štvrťfinále, avšak ďalej ho nepustil Turek Kaplan. Po tvrdom boji a napínavých koncovkách druhého a tretieho setu mu Tomáš Masaryk  podľahol 6:2, 4:6, 6:7. Lepšie sa mu darilo vo štvorhre, kde vo finále so svojim juhoafrickým spoluhráčom Ramphadim zvíťazili nad brazílskym párom Pena-Silva 1:6, 6:1, 10:5.

„Po prehratom prvom sete sme sa už v druhom chytili. Najmä mne sa darilo, so svojim výkonom som bol maximálne spokojný. V tom je práve krása tenisu, že ak to po prvom sete vyzeralo, že bude za 20 minút hotovo, sa napokon otočilo v náš prospech. V Austrálii som sa už adaptoval, je to celkom dobré. Zajtra máme žreb druhého turnaja. Ideme ďalej a verím, že sa mi podarí nejaké body získať aj v dvojhre“, zhodnotil svoje vystúpenie na turnaji Tomáš Masaryk.

Druhý turnaj s názvom Melbourne Wheelchair Open patril do kategórie ITF Super Series a odohral sa v dňoch 14. – 19. januára. Tu si v singloch v prvom kole najprv poradil s Čiľanom Diegom Perezom 6:4, 4:6 a 6:3. V ďalšom kole však podľahol turnajovej 5-ke Donaldovi Ramphadimu (RSA) 4:6, 4:6. V štvorhre so svojim spoluhráčom Turkom Kaplanom prehrali prvý zápas a ďalej nepostúpili.   

„Bola to super séria, každý turnajový zápas bol veľmi ťažký. Pri konkurencii na úrovni tejto kategórie turnajov je to prirodzené. Odohral som viacero zápasov, ktoré trvali okolo 2 a pol hodiny i viac, k tomu vysoké teploty, slnko, vietor… Bolo to často kondične veľmi náročné, ale odniesol som si ďalšie dôležité body i cenné skúsenosti. V 4-hre sme poskočili dokonca na historicky najlepšie umiestnenie v svetovom rebríčku – aktuálne 8. miesto. Teraz sa dám dokopy, potrénujem so sparingami a 21. januára je losovanie grandslamu“ zakončil svoje hodnotenie turnajovej série náš reprezentant.

Grandslam Australian Open Wheelchair Championship sa odohral v termíne 23. – 27. januára v Melbourne. Pre Tomáša Masaryka to bol druhý štart na grandslamovom turnaji v kariére. V súťaži dvojhier vypadol v prvom kole s domácou svetovou päťkou Heathom Davidsonom 2:6, 1:6. Vo štvorhre sa s Turkom Kaplanom dostali až do štvrťfinále, kde však nestačili na juhoafricko – izraelský pár Ramphadi / Sasson 5:7, 1:6.

Foto: archív Tomáš Masaryk