Neseď doma na vozíku, poď hrať basketbal!

Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov už vyše roka venuje zvýšenú pozornosť projektu, zameranému na popularizáciu a rozvoj nového športu – basketbalu na vozíku. Keďže ide o kolektívny šport, okrem jeho zabezpečenia športovým materiálom je veľmi dôležité získavať aj čo najširší okruh záujemcov. Preto preferujeme aktivity, ktoré dávajú možnosť bližšie spoznať tento dynamický šport a umožňujú motivovať čo najviac ľudí, ktorí by sa mu chceli v budúcnosti venovať. Takto zameranou aktivitou je aj deň otvorených dverí pre záujemcov o basketbal na vozíku, ktorú pod názvom „Neseď doma na vozíku, poď hrať basketbal“ zorganizuje SZTPŠ už túto sobotu 28.10.2023.

V Športovej hale na Sihoti bolo v stredu naozaj cítiť výnimočnú atmosféru. Ranný vyše dvojhodinový tréning basketbalu na vozíku zaujal nielen samotných hráčov, ale asi každého, kto v to doobedie do známej trenčianskej haly vkročil. Tréner Richard Ďorďai, spolu so svojim tímom asistentov, vystaval tréning pestro, primerane schopnostiam všetkých zúčastnených, s dôrazom na hravosť a pútavosť jednotlivých cvičení. Jediná zo ženských účastníčok tréningu, 36-ročná Jana Dugovičová, hrávala pred úrazom basketbal na výkonnostnej úrovni. Možnosť presadiť sa v rámci novovznikajúceho tímu basketbalu na vozíku prijala s neskrývaným nadšením: „Basketbal od malička milujem. Po úraze som si ani nevedela predstaviť, že si ešte vôbec niekedy zahrám. Toto je super možnosť a ja určite využijem všetky ďalšie príležitosti na to, aby som si mohla opäť zatrénovať a zahrať. Na tréningu som sa cítila výborne, aj tréner bol super. Je vidieť, že rozumie tomu, čo robí a má o nás skutočný záujem. Už teraz sa teším na ďalší tréning a verím, že prídu aj ďalší noví hráči!“

Väčšina účastníkov pricestovala do Trenčína už deň vopred, nakoľko BK AS Trenčín zabezpečil pre nich ubytovanie v penzióne neďaleko haly. Večer sa tak mohli všetci zísť na spoločnom stretnutí, ktorého sa okrem nových záujemcov o tento šport zúčastnili aj ich asistenti, tréneri a predstavitelia BK AS Trenčín. SZTPŠ na stretnutí zastupoval manažér úseku mládeže, rozvoja a vzdelávania Pavel Bílik. Vo vyše dvojhodinovej diskusii sa hovorilo predovšetkým o minulosti a súčasnosti basketbalu na vozíku na Slovensku, prezentovali sa širšie zámery a ciele, ale aj ponuka akcií a podujatí, ktoré sú v najbližšej dobe pre záujemcov o parabasketbal plánované. Tréner BK AS Trenčín Richard Ďorďai: „Myšlienka basketbalu na vozíku vznikla úplne spontáne a my vo vedení klubu sme ani na chvíľu neváhali, že je správna a užitočná. To, ako sme v Trenčíne za necelé 4 roky dokázali postaviť fungujúci klub s takmer 200 mladými basketbalistami v 8 vekových kategóriách, je silnou motiváciou pre zvládnutie nových výziev projektu basketbalového tímu na vozíku“.

Prvý augustový tréningový zraz ukázal, že postupne sa začína o projekte dozvedať stále viac záujemcov. Preto na ďalšom tréningu, plánovanom na koniec augusta, očakávajú organizátori ešte väčšiu účasť a veria, že počet nových záujemcov bude iba pribúdať. Pavel Bílik, manažér úseku mládeže, rozvoja a vzdelávania SZTPŠ: „V súčasnej etape projektu sa zameriavame predovšetkým na to, aby sme pre basketbal na vozíku získali čo najviac záujemcov. Preto účasť na tréningoch nijako neobmedzujeme, zúčastniť sa ich môže skutočne každý, kto o tento šport prejaví záujem. Nábor bude prebiehať aj v rámci všešportového festivalu Paráda, ktorý sa uskutoční 26. augusta v Piešťanoch. V Bratislave zorganizujeme v októbri veľkú víkendovú prezentáciu basketbalu na vozíku pod názvom „Neseď na vozíku doma, poď hrať basketbal“. Streľba na kôš z vozíka bude súčasťou súťaží aj v rámci Celoslovenských hier mládeže, ktoré SZTPŠ organizuje v Dolnom Kubíne v termíne od 20. do 22. októbra. Tešíme sa preto už v najbližšom období na ďalších nových záujemcov“.

Ponuku všetkých aktivít, spojených s ďalším rozvojom basketbalu na vozíku, budeme pre Vás prinášať priebežne na stránkach SZTPŠ. Záujemci, ktorí by sa chceli zúčastniť ďalších tréningov, môžu organizátorov priebežne kontaktovať – pre záujemcov z Trenčína a okolia na tel. čísle 0948 224 678 (Richard Ďorďai, tréner) a pre záujemcov z ostatných častí Slovenska na tel. čísle 0905 788 435 (Pavel Bílik, úsek mládeže, rozvoja a vzdelávania pri SZTPŠ).

Pre tých, ktorí sa nevedia na tréning a späť dopraviť vo vlastnej réžii, je možné po dohode zabezpečiť bezplatnú prepravu.

Foto: archív SZTPŠ