V Dolnom Kubíne odštartovali Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže už na medzinárodnej úrovni

V piatok 13. septembra sa o 13:30 h v Dolnom Kubíne slávnostným otváracím ceremoniálom začali Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže. Keďže okrem slovenských mladých športovcov sa tento rok na Orave predstavia aj účastníci z Českej republiky, Poľska a Maďarska, podujatie nadobúda medzinárodné rozmery a v krajinách V4 bude známe ako Slovak Abilitysport Youth Games 2024 (SAYG 2024).

„Úprimne sa teším, že sa nám v spolupráci s mestom Dolný Kubín podarilo v tomto roku toto podujatie posunúť o level vyššie a mladí športovci tak budú mať možnosť medzinárodnej konfrontácie. Veríme, že to všetkým prinesie nielen športové zážitky, ale aj nové priateľstvá a skúsenosti, ktoré ich posunú vpred,“ uviedla Martina Balcová, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov, ktorý celú akciu organizuje.

Počas dvoch dní, od piatku 13. do soboty 14. septembra, bude v okolí perfektne pripraveného a vhodne situovaného atletického štadióna MUDr. Ivana Chodáka súťažiť viac ako 160 účastníkov v šiestich paralympijských disciplínach. Čakajú nás súboje v plávaní, atletike, stolnom tenise, lukostreľbe, cyklistike a v bocci. Najpočetnejšie zastúpenie majú v Dolnom Kubíne plavci a boccisti.

Mesto Dolný Kubín sa na túto akciu veľmi zodpovedne pripravilo a vďaka výbornej komunikácii so Slovenským zväzom telesne postihnutých športovcov a Slovenským paralympijským výborom zabezpečilo všetky priestory a športoviská s bezbariérovým prístupom. Otvorenie podujatia bolo súčasťou kultúrneho programu tradičného Kubínskeho jarmoku a sobotné súťaže v paraatletike prebiehali spoločne s atletickým mítingom zdravých deti, mládeže a veteránov.

„Pre naše mesto je nesmiernou poctou, že aj tento rok hostíme Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže, tentokrát v medzinárodnom formáte krajín V4. Dolný Kubín sa dlhodobo snaží vytvárať kvalitné zázemie pre športovcov a parašportovcov, pretože máme nielen všetky potrebné predpoklady, ale aj naozaj bohatú tradíciu. Naši obyvatelia majú k parašportu blízky vzťah – sídli u nás slovenská parahokejová reprezentácia, ale aj tím hokejistov na elektrických vozíkoch. V minulosti u nás vyrástli alebo pôsobili osobnosti ako lekár paralympijských reprezentácií Juraj Štefák, paralympionik Jozef Búroš, stolný tenista Marek Tutura či lyžiar Marek Kubačka,“ povedal Ján Prílepok, primátor mesta.  

Program SAYG 2024 odštartoval v piatok od 9:00 h na atletickom štadióne súťažami v paralukostreľbe a od 9:30 ráno až do večerných hodín prebiehali zápasy v turnaji boccistov v novozrekonštruovanej hale na neďalekej Strednej odbornej škole polygrafickej.

Sobotný harmonogram je podstatne bohatší. Už od 8:00 ráno sa bude v plavárni Aqua Relax centra súťažiť v plávaní a od 9:30 budú pokračovať zápasy v bocci. Program v stolnom tenise v blízkej budove Strednej odbornej školy obchodu a služieb štartuje od 13:00 h. Atletický program na štadióne sa začína od 13:30. Cyklisti, ktorí budú finišovať na atletickom štadióne v srdci eventu budú štartovať v časovke postupne od 17:00 h. Posledné súťaže by mali vyvrcholiť v sobotu o 20:00 h.

Celé podujatie bude špičkovo zabezpečené nielen z hľadiska bezbariérovosti a inklúzie, ale aj po odbornej a technickej stránke. Na všetky súťaže budú dohliadať certifikovaní rozhodcovia. Pripravená bude elektronická časomiera aj administrácia, optické meranie vzdialenosti a špičkové súťažné vybavenie pre všetkých účastníkov.

„V tomto smere chcem na záver poďakovať celému organizačnému tímu, kolegom, rozhodcom, dobrovoľníkom a samozrejme všetkým partnerom a sponzorom, bez ktorých by to všetko nebolo možné,“ dodala výkonna riaditeľka SZTPŠ, Martina Balcová.