V dramatických bojoch o Paríž 2024 si naši stolní tenisti počínajú výborne

Termín letných paralympijských hier v Paríži sa nezadržateľne blíži a s ním sa zvyšuje i tlak na športovcov, ktorí ešte stále bojujú o dôležité kvalifikačné body. Aj naši stolní tenisti majú ešte niekoľko možností, ako vylepšiť svoje kvalifikačné pozície. Preto absolvujú turnaje, na ktorých je možné získavať posledné body do svetového rebríčka, ktorý sa definitívne uzavrie 31. marca. Od 16. do 18. januára zbieral cenné body na US Open 2024 Ján Riapoš. Následne sa do egyptskej Gizy presunula štvorica našich reprezentantov Peter Lovaš (TT2), Boris Trávníček, Peter Mihálik (obaja TT4) a Richard Csejtey (TT8), ktorá tu v dňoch 24. – 27. januára účinkovala na turnaji s faktorom 40 Egypt Para Open 2024.

Prvý deň na turnaji v egyptskej Gize boli všetci naši reprezentanti stopercentne úspešní. Svoje skupiny v súťaži dvojhier vyhrali a postúpili do vyraďovacej fázy. Každý z nich odohral náročné zápasy so súpermi, ktorí rovnako bojujú o miestenky na PH Paríž 2024.

Boris Trávníček mal v skupine dvoch silných súperov – Al-Sarrajiho z Iraku a Egypťana Eida. Vďaka jeho koncentrovanej hre v koncovkách setov oboch náročných zápasov nakoniec zaznamenal dve víťazstvá 3:1.

Peter Mihálik sa musel v skupine popasovať s veľmi dobre hrajúcim Francúzom Delarqueom, s ktorým podobne ako Trávníček dokázal vyhrať v koncovkách dva dôležité sety. V zápase náš reprezentant vynikal rozumnou a presnou hrou a aj preto bola výhra 3:0 celkom zaslúžená.

Peter Lovaš dostal do svojho úvodného zápasu veľmi dobre hrajúceho Španiela Rodrigueza. Svojou presnou a variabilnou hrou ho dokázal nakoniec zdolať najtesnejším rozdielom 3:2. Bol to však naozaj veľmi náročný zápas, predovšetkým na psychiku.

Richard Csejtey mal v skupine troch mladých hráčov, ktorí sa v poslednej dobe stále zlepšujú. Vďaka výbornému servisu a prudkým forhendom ich však dokázal zdolať rovnakým pomerom 3:1.

Druhý deň sa v súťaži dvojhier hrala vyraďovacia fáza. Už vo štvrťfinále čakali na našich hráčov veľmi skúsení a kvalitní súperi.

Najskôr si Peter Mihálik po výbornom taktickom výkone poradil s dobre hrajúcim domácim hráčom Eidom 3:0. V druhom štvrťfinále však Peter Lovaš nestačil na presne a účelne hrajúceho Španiela Toleda a prehral 1:3. V treťom štvrťfinále predviedol vynikajúci výkon Richard Csejtey. Presnou a aktívnou hrou, okorenenou obrovskou bojovnosťou, dokázal zdolať Maďara Csonku najtesnejším rozdielom 3:2 a postúpiť do semifinále.

V semifinálových súbojoch sme tak mali troch hráčov zo štyroch. Netreba už asi pripomínať, že súperi, ktorí na nich čakali, boli veľmi kvalitní a odhodlaní rovnako ako naši bojovať o dôležité kvalifikačné body.

Prvé semifinále hral Peter Mihálik proti Francúzovi Martinovi, ktorý hrá s nepríjemným materiálom poťahu na bekhende. Presnou, trpezlivou a účinnou hrou v treťom sete otočil nepriaznivý stav 0:6 a vyhral ho v koncovke. Štvrtý set už bol v jeho rukách a tak dôležitý semifinálový zápas vyhral 3:1.

V druhom semifinále nastúpil Boris Trávníček proti Španielovi Lopezovi. Bol to veľmi ťažký päťsetový zápas, avšak náš hráč predviedol koncentrovaný a veľmi bojovný výkon a zaslúžene zvíťazil 3:2.

Tretie semifinále prinieslo nášmu Richardovi Csejteyovi Belgičana Ledouxa. Nie je prekvapením, že tento duel opäť priniesol veľmi napínavý a vyrovnaný priebeh. Ten trochu narušili aj rozhodcovia v druhom sete, keď nášho hráča napomínali kvôli servisu. To ho vyburcovalo k veľmi bojovnému výkonu, avšak v piatom sete už na dobre hrajúceho Belgičana nestačil a prehral 2:3.

Po dlhej dobe sa tak stalo, že vo finále turnaja sa stretli dvaja slovenskí hráči. Boris Trávniček bol v „slovenskom“ finále s Petrom Mihálikom úspešnejší a vyhral ho pomerom 3:1.

Tréner Andrej Bardoň zhrnul účinkovanie našich v súťaži dvojhier nasledovne: „Bol to vynikajúci turnaj, ktorý naši hráči odohrali veľmi dobre a zodpovedne. Z osemnástich dvojhier prehrali iba dve a všetci získali veľmi cenné plusové body do svetového rebríčka“.

Turnaj v Gize pokračoval tretí deň skupinovou fázou súťaže štvorhier. V tej sme mali zastúpené dve dvojice. Peter Lovaš nastúpil v kategórii MD4 po boku s Ukrajincom Yezykom a v kategórii MD8 nás reprezentovala čisto slovenská dvojica Trávníček – Mihálik. Obidvom párom sa v tejto fáze turnaja darilo, vyhrali všetky zápasy a postúpili do štvrťfinále, kde ich už čakali súperi z top úrovne.

Záverečný deň turnaja patril ostrým vyraďovacím bojom súťaže štvorhier. V kategórii MD8 nastúpili do štvrťfinále ako prví Trávníček s Mihálikom. Proti neskorším víťazom celého turnaja Francúzom Merrien, Savant – Aira  síce bojovali, ale nakoniec im podľahli 0:3.

Oveľa lepšie sa darilo Lovašovi s Ukrajincom Yezykom, ktorí nakoniec kvalitne obsadený turnaj dokázali vyhrať. Hrali účelne, presne a dodržiavali taktiku, ktorou si dokázali vybojovať zlate medaily.

Výsledky:

Semifinále MD4: Lovaš (SVK) / Yezyk (UKR) – Kim (KOR) / Quijada (VEN)  3:1

Finále MD4: Lovaš (SVK) / Yezyk (UKR) – Sastre / Toledo (ESP) 3:1

„Je nesmierne dôležité, že na veľmi kvalitne obsadenom turnaji v Egypte s faktorom 40 všetci naši reprezentanti predviedli vynikajúce výkony a nakoniec aj všetci dokázali získať aspoň jednu medailu. Z 27 zápasov sme prehrali iba tri, čo je fantastická bilancia. Teší ma preto, že všetci hráči si svojim vynikajúcim účinkovaním na turnaji dokázali pripísať do svetového rebríčka cenné kvalifikačné body“ konštatoval so spokojnosťou v hlase po skončení turnaja tréner Andrej Bardoň.

Ak k vynikajúcemu vystúpeniu našich reprezentantov na Egypt Para Open 2024 pripočítame aj dve skvelé medaily a úspešné účinkovanie Jána Riapoša na US Para Open 2024, musíme s uspokojením skonštatovať, že naši parastolní tenisti si v posledných kvalifikačných bojoch o Paríž 2024 počínajú skutočne výborne.

Z Egypta informoval tréner Andrej Bardoň

Foto: A. Bardoň, archív SZTPŠ