2. kolo českej ligy hokeja na elektrických vozíkoch v Dolnom Kubíne

V soboru 12. októbra sa odohralo v športovej hale SOŠP Kňažia v Dolnom Kubíne druhé ligové kolo Českej powerchairhockey ligy. Jediným slovenským účastníkom tejto ligy je BlueSky Butterflies, ktorého domovské sídlo je práve v oravskej metropole.

Turnaj slávnostne otvoril primátor mesta Dolný Kubín Ján Prílepok a manažér domáceho tímu Miroslav Dráb. Ligové kolo sa opäť uskutočnilo pod názvom Turnaj belasého motýľa. Motýľ vyjadruje túžbu ľudí so zdravotným postihnutím prekonať prekážky, symbolicky vzlietnuť a byť nezávislý v pohybe. Zároveň poukazuje na krehkosť ich životov v dôsledku progresívneho nervosvalového ochorenia. Turnaja sa zúčastnilo päť klubov, okrem domácich to boli aj tri pražské tímy a jeden tím z Plzne. V Plzni sa uskutočnilo aj prvé kolo sezóny 2024/2025, kde triumfoval pražský New Cavaliers. Náš tím obsadil tretiu priečku, čiže zopakoval svoj triumf z posledného play-off. S rovnakou ambíciou BlueSky Butterflies išiel aj do tohto turnaja. Omladinu pražských Jaguars BLACK zdolal po výbornom výkone rozdielom triedy, ale na vedúci tím ligy New Cawaliers Praha to zatiaľ nestačilo. Ten navyše nedal vôbec žiadnu šancu „áčku“ Jaguars WHITE a zaslúžene si druhý krát po sebe odváža víťaznú trofej. Pre domáci tím bol súboj s plzenskými Indians kľúčový a rozhodovalo sa až v predĺžení. Domáci boli nakoniec úspešnejší, nielen vďaka skvelému Michalovi Sedlákovi, ktorý dal tri góly zo štyroch, ale hlavne skvelému tímovému výkonu. Tréner Radovan Cibák mohol byť spokojný. Počas pauzy medzi zápasmi sa odohral zápas našich nováčikov proti českému výberu ligy najmladších hráčov. Napriek veľkej snahe to na výhru nestačilo.

Ako turnaj vnímal kapitán domáceho tímu Norbert Suchánek? „Turnaj prebehol hladko, bol dobre zorganizovaný s pomerne veľkou účasťou fanúšikov, čo nás naozaj potešilo. Mali sme šikovných dobrovoľníkov, ktorí sa chopili obsluhy časomiery a zapisovania zápasov. Našiel si na nás čas aj pán primátor Dolného Kubína, pán Prílepok, ktorý turnaj otvoril. O drámu sa postaral team Jaguars Black (nováčikovia, deti), ktorý naozaj tesne prehral v zápase proti Indians Plzeň. Na konci Miroslav Dráb odovzdal individuálne ocenenia hráčom a poháre tímom. Po ukončení turnaja sa naši úžasní rodičia, kamaráti a tréneri chopili upratovania haly, cca o hodinku sme halu odovzdali, a odišli na hotel na večeru. Za mňa vydarená akcia a verím, že by so mnou súhlasili aj členovia tímov z Českej republiky.“

Náš tím BlueSky Butterflies nastúpil v zložení: Brankár, T-stick: Norbert Suchánek (číslo dresu 6), T-stick: Sebastian Virág (17), Martin Burian (8), Tomáš Roxer (7). Hokejky: Ján Koňarčík (9), Lucia Mrkvicová (3), Vladimír Vida (10), Michal Sedlák (11) a Adam Kovačič (2). Súčasťou tímu sú tréner Radovan Cibák, asistentka trénera Lenka Zemančíková, technik Jozef Roxer a manažér tímu Miroslav Dráb. Do súboja našich nováčikov zasiahli Veronika Vašinová, Tadeáš Wagner, Dušan Sotoniak, Tomáš Pátek a Peter Romaňák.

Výsledky:
BlueSky Butterflies
– Jaguars Praha BLACK 6 : 1
Góly: 2x Lucia Mrkvicová, 2x Michal Sedlák, 1x Tomáš Roxer, 1x Ján Koňarčík, Asistencie: 4x Michal Sedlák
Indians Plzeň – Jaguars Praha WHITE 2 : 14
BlueSky Butterflies – New Cavaliers Praha 1 : 10
Gól: 1x Ján Koňarčík
BlueSky Butterflies „B“– Český výber 0 : 4
Indians Plzeň – Jaguars Praha BLACK 6 : 5
New Cavaliers Praha – Jaguars Praha WHITE 11 : 3
BlueSky Butterflies – Indians Plzeň 4 : 3 po predĺžení
Góly: 3x Michal Sedlák, 1x Ján Koňarčík
New Cavaliers Praha – Jaguars Praha BLACK 19 : 1

Konečná tabuľka – Turnaj belasého motýľa 2024
1. New Cavaliers Praha
2. Jaguars Praha WHITE
3. BlueSky Butterflies
4. Indians Lenox Plzeň
2. Jaguars Praha BLACK

Individuálne ocenenia:
Cena fair play: Nikola Blažon (Jaguars Praha BLACK)
Najlepší brankár: Lucie Kazdova (New Cavaliers Praha)
Najlepší hráč s T-stick hokejkou: Patrik Kocian (New Cavaliers Praha)
Najlepší strelec: Jiří Táborský jr. (New Cavaliers Praha)

Najlepší hráč každého tímu:
BlueSky Butterflies – Sebastian Virág
Indians Plzeň – Karel Gürtler
Jaguars Praha WHITE – Lukáš Zuzánek
Jaguars Praha BLACK – Nikola Blažon
New Cavaliers Praha – Jiří Táborský jr.

Zdroj: TS Belasý motýľ, o.z.