Boj našich stolných tenistov o Paríž 2024 pokračoval v Španielsku

Hneď po skončení turnaja Lignano Masters Para Open 2024 odcestovala naša stolnotenisová reprezentácia do Španielska, kde sa v Platja d’Aro od 11. do 14. marca predstavila na turnaji ITTF Fa20 Spanish Para Open. V Španielsku v slovenských farbách bojovali o čo najlepšie umiestnenie a cenné kvalifikačné body na PH Paríž 2024 hráči Richard Csejtey (TT8), Boris Trávníček a Peter Mihálik (obaja TT4). Sprevádzali ich tréneri Andrej Bardoň a Viktoria Lučenková. Kým v súťaži jednotlivcov sa medailový zápis ešte nepodaril, v súťaži dvojíc a zmiešaných dvojíc sme získali 2 bronzové medaily.

Na turnaji v Platja d’Aro sa zo základnej skupinovej časti turnaja podarilo postúpiť dvom našim reprezentantom. Richard Csejtey postupoval po troch víťazných zápasoch zo skupiny z prvého miesta. Najskôr porazil mladého hráča z Kazachstanu Ali Makhulbekova 3:0 na sety. V veľmi vyrovnanom druhom zápase zdolal pomerom 3:2 aj  Maďara Andrasa Csonku, s ktorým bojuje o postup na PH Paríž 2024. V treťom zápase skupiny si poradil s mladým rýchlo napredujúcim 15-ročným Izraelčanom Levim 3:1. Postúpil priamo do štvrťfinále, kde na neho čakala turnajová jednotka – Francúz Thomas Bouvais. 

Richard Csejtey zvíťazil vo všetkých zápasoch základnej skupiny a postúpil do 4-finále

Peter Mihálik po prvom neúspešnom zápase s Francúzom Thomasom (0:3) začal veľmi nervózne aj vo svojom druhom zápase s Poliakom Lisom. Nakoniec musel otáčať nepriaznivé skóre 0:2. Napokon sa však dostal do svojho optimálneho zápasového rytmu a dokázal otočiť zápas vo svoj prospech. Zvíťazil najtesnejším možným rozdielom 3:2 na sety a 11:9 v piatom sete, čo znamenalo, že postupuje do osemfinále..

Boris Trávníček po nevydarenom začiatku turnaja, keď prehral s nepríjemným Francúzom Martinom 0:3, začal veľmi nervózne aj druhý zápas proti domácemu Španielovi Lopezovi. Po prvých dvoch setoch prehrával 0:2. Rovnako ako jeho tímový kolega Peter Mihálik sa však dokázal dostať do psychickej pohody a zápas otočil. Napokon porazil aj Inda Chaudharyiho 3:0, no na postup zo skupiny to už nestačilo. Napriek tomu zásluhou dvoch vyhratých zápasov získal 5 veľmi cenných bodov do svetového rebríčka.

Do vyraďovacej fázy, ktorá sa hrala na druhý deň turnaja, postúpili Peter Mihálik a Richard Csejtey.
Peter Mihálik v osemfinále vo veľmi vyrovnanom zápase porazil Indonézana Gunaya 3:2 Pred bránami semifinále ho však zastavil “nepriestrelný” Japonec Saito, ktorý nášho Mihálika porazil v 4 setoch (1:3). Richard Csejtey sa kvalifikoval do štvrťfinále, kde však v boji o medailu vo vyrovnanom zápase podľahol prvému nasadenému Francúzovi Bouvaisovi 1:3.

Peter Mihálik v zápase proti Thomasovi (FRA)
Boris Trávníček v zápase so Španielom Lopezom

Tretí deň boli na programe turnaja súťaže štvorhier a zmiešaných štvorhier. Za slovenskú reprezentáciu nastúpil v kategórii MD 8 slovenský pár Trávníček / Mihálik. V kategórii MD18 sa s Čechom Ivanom Karabcom predstavil Richard Csejtey a v kategórii zmiešaných štvorhier XD7 sme mohli sledovať Slovensko-brazílsky pár Trávníček/Fraga Severo.

Boris Trávníček s Petrom Mihálikom vyhrali svoju kvalifikačnú skupinu a postúpili priamo do štvrťfinále. Postupne si poradili s kórejsko-ukrajinskou dvojicou Kim/Petruniv 3:0, neskôr s dvojicou z Taiwanu Cheng/Yin taktiež 3:0. Posledný zápas vyhrali kontumačne a tešili sa z postupu priamo do štvrťfinále, kde ich čakala poľsko-brazílska dvojica Nálepka/Arabian.

Richard Csejtey nastúpil po boku českej legendy Ivana Karabca v kategórií MD18. V tesných bojoch podľahli favorizovaným Britom Stacey/Facey 0:3 (všetky sety v koncovkách) a Australčanom Pellissier/Ma Lin 1:3.

Oveľa lepšie sa darilo Borisovi Trávničkovi v zmiešanej štvorhre po boku Brazílčanky Fraga Severo. Najskôr síce podľahli prvej nasadenej dvojici z Južnej Kórei Kim/Lee, ale neskôr si s prehľadom poradili s dvojicou Gil-Martins (POR)/Alanazi (KSA) 3:0. Týmto víťazstvom si zabezpečili priamy postup do semifinále. Finálovým súbojom v súťažiach štvorhier a zmiešaných štvorhier patril posledný deň turnaja.

Nakoniec sa naši reprezentanti tešili zo zisku dvoch bronzových medailí. Boris Trávníček a Peter Mihálik po výbornom taktickom výkone ovládli štvrťfinálový zápas proti poľsko-brazílskej dvojici Nálepka/Arabian a zvíťazili 3:1. V semifinále už však podľahli v päťsetovej bitke Indonézanom Astan/Gunaya 2:3 na sety. Tým pádom si v súťaži štvorhier kategórie MD8 vybojovali bronzovú medailu.

V súťaži zmiešaných štvorhier Boris Trávníček a jeho partnerka Thais Fraga Severo v ťažkom a vyrovnanom zápase podľahli prvej nasadenej kórejskej dvojici Kim/Joon 2:3 na sety. Preto sa mohli tešiť nakoniec „iba“ z bronzových medailí.

Foto: archív SZTPŠ