Boj o miestenky na PH Paríž 2024 vrcholí aj v paracyklistike

Mesiac máj bude pre slovenskú paracyklistiku skutočne dôležitý. Dnes je už isté, že jedna miestenka na PH Paríž 2024 nám už patrí a tak musia naši paracyklisti svojimi výsledkami v rámci zostávajúcich pretekov potvrdiť ďalšie. K dispozícii majú dva preteky svetového pohára, po ktorých sa už svetový ranking k 30. júnu definitívne uzavrie. O ambíciách našich v tomto dôležitom období sme sa rozprávali s manažérom paracyklistickej reprezentácie Branislavom Režňákom.

Prvé preteky svetového pohára sa uskutočnia v belgickom Oostende v termíne 2. – 5. mája a druhé v talianskom Maniagu od 16. – 19. mája. Obidva preteky budú vzhľadom na vrcholiaci proces paralympijskej kvalifikácie najpočetnejšie zastúpené v doterajšej histórii svetového pohára. Ten je po paralympijských hrách a majstrovstvách sveta tretím najvýznamnejším podujatím svetovej paracyklistiky.

V Belgicku sa v drese Slovenska predstaví Ondrej Strečko, Slavomír Gemer (obaja MC5), Jozef Čorej (MH2), Miloš Hudec, Maroš Orečný (obaja MH3), Anna Oroszová (WH3) a Kristína Madajová (WH4). Následne sa k nim v Taliansku pripojí Jozef Metelka, Patrik Kuril (MC4), Daniel Kukľa (MH4) a tandem Juraj Práger – Ján Gállik v kategórii zrakovo znevýhodnených.

„Systém kvalifikácie je v paracyklistike pomerne zložitý. Pre zisk miesteniek je dôležitý každý jeden zajazdený bod, nakoľko sa vychádza z postavenia jednotlivých krajín v svetovom rebríčku. Slovensku v ňom patrí priebežné 2. miesto, čo nám zatiaľ dáva predpoklad na pridelenie dvoch mužských miesteniek“ informoval z Oostende Branislav Režňák, manažér slovenskej paracyklistickej reprezentácie. Z cieľa získať ďalšie dôležité body do svetového rebríčka vychádza preto aj jeho ambícia pre nadchádzajúce preteky svetového pohára v Belgicku a Taliansku: „Bodovať môžu všetci nominovaní pretekári a preto v posledných dvoch pretekoch ovplyvňujúcich postavenie v rebríčku pred paralympiádou urobíme všetko pre to, aby sme udržali súčasné postavenie a obhájili dve priame mužské miestenky do Paríža“. Teoretická šanca na jednu miestenku sa ešte ponúka v kategórii žien, takže čo najlepší výsledok budú chcieť určite dosiahnuť aj naše dve zástupkyne nežného pohlavia Anna Oroszová a Kristína Madajová.

Na záver sme sa opýtali, aké sú aktuálne podmienky v dejisku pretekov v Ostende: „Po príchode nás prekvapilo mimoriadne slnečné a teplé počasie. Avšak predpoveď na ďalšie dni už taká optimistická nie je. Pretekárov zrejme čakajú silné dažde, vietor a teploty okolo 13 stupňov. Trať cestných pretekov navyše vedie bezprostredne pri mori, od ktorého pravidelne fúka silný bočný vietor. Musíme sa preto dobre pripraviť a zostať zdravotne v optimálnom nastavení. Zatiaľ je všetko v poriadku a ja verím, že na konci budeme úspešní.“ zakončil svoje rozprávanie Branislav Režňák.

Veríme, že slovenským paracyklistom sa bude dariť nielen v rámci prebiehajúcej kvalifikácie, ale aj na samotných paralympijských hrách, ktoré sa v Paríž začnú už o niekoľko mesiacov. Na posledných PH Tokio 2020  získali naši paracyklisti celkovo štyri medaily. Dve zlaté si odniesli Jozef Metelka (stíhacie preteky na 4 km) a Patrik Kuril (časovka na ceste). Jozef Metelka pridal ešte jedno striebro (časovka na ceste) a jeden bronz (1 km s pevným štartom).

Informoval Branislav Režňák – manažér družstva paracyklistiky

Foto: Branislav Režňák