Dolný Kubín sa stal cez septembrový víkend centrom parašportu

V Dolnom Kubíne sa počas od 12. – 15. septembra konali Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže, ktoré tento rok nadobudli medzinárodný rozmer pod názvom Slovak Abilitysport Youth Games 2024 (SAYG 2024). Účasť mladých športovcov zo Slovenska, Poľska, Česka a Maďarska potvrdzuje rastúci význam podujatia, na ktorom sa súťažilo v šiestich paralympijských športoch: atletike, boccii, lukostreľbe, plávaní, stolnom tenise a cyklistike.

S viac než 200 účastníkmi sa hry zaradili medzi najvýznamnejšie podujatia svojho druhu na Slovensku. „Sme nadšení, že sme v spolupráci s mestom Dolný Kubín dokázali posunúť podujatie na medzinárodnú úroveň. Veríme, že táto skúsenosť mladým športovcom prinesie nielen športové úspechy, ale aj nové priateľstvá a cenné zážitky,“ uviedla Martina Balcová, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov.

Súboje o medaily sa niesli v duchu fair play a priniesli množstvo výnimočných športových výkonov. Mesto Dolný Kubín sa opäť ukázalo ako skvelý hostiteľ. „Sme hrdí, že aj tento rok sme mohli privítať talentovaných parašportovcov a vidieť, ako šport prekonáva hranice a vytvára nové príležitosti,“ uviedol primátor mesta Ján Prílepok.

Podujatie odštartovalo v piatok disciplínami paralukostreľby a boccie, zatiaľ čo sobota priniesla vzrušujúce súboje v plávaní, atletike, stolnom tenise a boccii. Súčasťou programu bola aj časovka v cyklistike. Zaujímavosťou bol atletický program, v rámci ktorého sa súťaže konali spoločne s atletickým mítingom zdravých detí, mládeže a veteránov.

Podľa slov riaditeľa hier Pavla Bílika sú prvé reakcie, či už od zahraničných alebo domácich účastníkov, veľmi priaznivé. „Veľmi sa z toho tešíme. Vyzerá to, že druhý ročník Športových hier mládeže absolútne naplnil všetky naše očakávania, ba dokonca ich v niektorých momentoch aj prekonal. Tento ročník bol odlišný predovšetkým svojou atmosférou, pretože medzinárodné podujatie prináša úplne inú úroveň súťaženia. Kým pred rokom sme tu mali 60 športovcov zo Slovenska, tento rok sme privítali takmer 100 športovcov zo štyroch krajín, čo už spolu s úrovňou zabezpečenia dáva podujatiu, najmä v športoch ako plávanie a boccia, takmer úroveň európskeho šampionátu juniorov. Bolo naozaj úžasné vidieť priebeh jednotlivých súťaží a výkony, ktoré mladí športovci podávali,“ konštatoval.

Mesto Dolný Kubín sa dôkladne pripravilo na organizáciu hier, pričom zabezpečilo plne bezbariérové priestory a športoviská. „Chcel by som sa z celého srdca poďakovať všetkým, ktorí prispeli k úspechu tohto podujatia. Stredné školy poskytli svoje športoviská a stravovacie kapacity, mestský hokejový klub, atletický klub, plavecký klub, ale aj správa našich športovísk nám vyšli maximálne v ústrety. Veľké poďakovanie patrí aj mestskému Aquaparku, mojim kolegom, ale najmä všetkým dobrovoľníkom, ktorí neúnavne pracovali na tom, aby sa toto podujatie mohlo uskutočniť. Bez nich a mnohých ďalších by to jednoducho nebolo možné. Samozrejme, najväčšiu zásluhu má organizátor Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov. Oni sú už druhý rok tou myšlienkou a motorom celého podujatia u nás. Naše mesto, jeho obyvatelia a inštitúcie zase predstavujú potrebnú hnaciu silu,“ doplnil primátor.

Ambície do budúcnosti sú jasné. „Chceli by sme sa v budúcnosti uchádzať o usporiadanie svetových hier našej medzinárodnej organizácie World Abilitysport. No a budúci rok by sme si to ešte možno vyskúšali s účasťou šiestich, prípadne siedmich krajín, čo by bolo bránou k tomu, aby sme potom o rok alebo dva požiadali o usporiadanie Svetových hier mládeže,“ dodáva riaditeľ podujatia Pavel Bílik.

Otvorenie bolo obohatené o účasť slovenských paralympijských medailistov z nedávnych Paralympijských hier v Paríži: Veroniky Vadovičovej (zlatá a strieborná medaila v parastreľbe), Jána Riapoša a Petra Lovaša (zlatá medaila vo štvorhre v parastolnom tenise) a Radoslava Malenovského (strieborná medaila v parastreľbe).

Celé podujatie bolo špičkovo zabezpečené nielen z hľadiska bezbariérovosti a inklúzie, ale aj po odbornej a technickej stránke. Na všetky súťaže dohliadali certifikovaní rozhodcovia. Pripravená bola elektronická časomiera aj administrácia, optické meranie vzdialenosti a špičkové súťažné vybavenie pre všetkých účastníkov.

Úspech Slovak Abilitysport Youth Games 2024 potvrdil, že parašport na Slovensku má silné základy a rastúci medzinárodný význam.