Majstrovstvá SR v parastolnom tenise opäť po troch rokoch

V nedeľu 20. augusta 2023 sa odohrali v Prievidzi majstrovstvá Slovenskej republiky v para stolnom tenise. Národný šampionát sa uskutočnil po trojročnej odmlke spôsobenej koronavírusom a priniesol okrem viacerých kvalitných súbojov v zápasoch aj zaujímavé výsledky naprieč jednotlivými kategóriami.

Medailisti v kategórii SM1-2

V kategórii SM1-2 potvrdil Ján Riapoš svoju stúpajúcu formu pred majstrovstvami Európy, ktoré sa uskutočnia už o necelé dva týždne v anglickom Sheffielde. Triumfoval pred Petrom Lovašom a Františkom Ščerbom.

V kategórii SM3-5 sa titul majstra SR dostala do rúk Borisa Trávníčka, ktorý dokázal zvíťaziť pred svojim partnerom zo štvorhry Petrom Mihálikom. Na bronzovej priečke sa umiestnil skúsený parastolný tenista Bohuš Čabák.

Medailisti v kategórii SM3-5

V súťaži stojacich hráčov v kategórii SM6-7 potvrdil svoju dominanciu Miroslav Jambor, pred strieborným Gabrielom Csémym a bronzovým Alexandrom Nagyom. Kategória SM8-10 priniesla tiež zaujímavé súboje. Z víťazstva sa po zranení Richarda Csejteya tešil Jozef Kršiak, nasledovaný Tamásom Horváthom na druhom mieste a Mariánom Černickým na treťom mieste.

Medailisti v kategórii SM6-7

Súťažilo sa aj v štvorhrách – podobne ako to bude na nadchádzajúcich majstrovstvávh Európy a paralympijských hrách. Kategória vozíčkarov priniesla víťazstvo pre dvojicu Boris Trávníček – Peter Mihálik. Na druhom mieste sa umiestnili Ján Riapoš a Peter Lovaš, ktorí sa v tomto zložení predstavili po prvý krát. Tretie miesto patrilo Františkovi Ščerbovi a Andrejovi Mészárosovi.

V súťaži stojacich hráčov v štvorhre si udržali svoju víťaznú formu Jozef Kršiak a Tamás Horváth, keď získali zaslúžene prvé miesto. Druhé miesto patrilo dvojici Miroslav Jambor – Jaroslav Kačník a tretie miesto obsadili Marián Černický a Juraj Šabík.

Majstrovstvám Slovenska predchádzalo spoločné sústredenie v Prievidzi, ktoré prebiehalo od 13. do 19. augusta a vyvrcholilo spoločnou ligou.  Okrem domácich reprezentantov sa na sústredení pripravovali aj hráči zo Srbska, Írska, Španielska a Ukrajiny.

Informoval: Tomáš Varga, predseda ŠTK stolného tenisu

Foto: archív SZTPŠ a SPV