Oblasť rozvoja a mládeže SZTPŠ v roku 2024 s viacerými novinkami

Oblasť starostlivosti o talentovanú telesne znevýhodnenú mládež, spolu s rozvojovými aktivitami v oblasti športu, patria v Slovenskom zväze telesne postihnutých športovcov už dlhodobo k dôležitým prioritám. Uvedomujeme si dôležitosť výchovy novej mladej generácie paralympijských športovcov i potrebu venovať sa rozvoju športov a ponuke vhodných pohybových aktivít. Úsek mládeže, rozvoja a vzdelávania pravidelne vyhodnocuje výsledky dosiahnuté v tejto oblasti v predchádzajúcom období a na ich základe prispôsobuje systém športu mládeže a rozvoja aktuálnym požiadavkám. Pre rok 2024 prichádzame s viacerými novinkami, ktoré systém práce s talentovanou mládežou ešte viac otvoria záujmom a potrebám detí a mládeže s telesným znevýhodnením. Pozornosť sa popri tom venuje aj športovcom, ktorí s paralympijským športom iba začínajú a potrebujú pre plnohodnotné zapojenie sa do tréningu a súťaží podať pomocnú ruku.

V týchto dňoch sa do hnutia športovcov s telesným znevýhodnením dostávajú informácie o podobe systému práce s talentovanou mládežou a začínajúcimi športovcami pre rok 2024. Športovo talentovaná mládež je dlhodobo podchytená v rámci hierarchicky usporiadaného systému útvarov talentovanej mládeže, ktoré poskytujú utváranie vhodných podmienok pre ich športovú prípravu. Zámerom systému je vytvárať čo najlepšie podmienky pre etapovitosť a plánovanie riadenej športovej prípravy s dôrazom na čo najširší populačný záber. Práve z tohto dôvodu prichádzame pre rok 2024 so zásadnou zmenou, keď kategóriu „mládež“ rozširujeme z pôvodnej hornej vekovej hranice 23 rokov až na 26 rokov. Pavel Bílik, manažér Úseku mládeže, rozvoja a vzdelávania pri SZTPŠ: „Dlhodobo sme sa v oblasti metodických prístupov držali všeobecných zásad práce s talentovanou mládežou, ktoré rešpektovali hornú hranicu mládežníckeho veku do 23 rokov. Prax však ukázala, že v športe telesne znevýhodnených vzniká pomerne citeľná medzera v podpore športovcov, ktorí tento vek dosiahli a strácajú tak dôležitú podporu pri náročnom prechode do seniorských kategórií. Práve v tomto veku tak mnohí dokonca uvažujú o ukončení športovej kariéry, čo samozrejme z hľadiska efektivity celého systému nie je našim cieľom. Preto systém práce s mládežou od roku 2024 čo najviac otvárame a podporu rozširujeme až po hornú hranicu veku mladých športovcov do 26 rokov“.

Ďalším špecifikom športu telesne znevýhodnených je množstvo prípadov, kedy človek po úraze, alebo vzniku telesného hendikepu so športom iba začína, pričom často nemusí ísť o ľudí v mládežníckom veku. „Začiatky v paralympijskom športe bývajú omnoho náročnejšie, ako v športe zdravých. Je to dané obmedzenou ponukou možností klubovej základne, vysokými nákladmi na zakúpenie špeciálneho športového vybavenia, i bariérami v športovej infraštruktúre a dostupnosti vhodných podmienok pre športový tréning. To všetko viacerých už v samotných začiatkoch môže výrazne odradiť. Prax pritom ukazuje, že práve poúrazové stavy a prípady vzniku telesného znevýhodnenia v dospelosti sú pre nadobudnutie vysokej športovej výkonnosti v budúcom období veľmi zaujímavé. S tým práve súvisí ďalšia novinka pre rok 2024, keď systém útvarov talentovanej mládeže dopĺňame o Centrum podpory začínajúcich športovcov“ doplnil informáciu o zmenách systému v novom roku Pavel Bílik.

Centrum podpory začínajúcich športovcov (CPZŠ) je špecifickou organizačnou jednotkou v štruktúre útvarov talentovanej mládeže SZTPŠ. Je zamerané na adresnú podporu začínajúcich telesne znevýhodnených športovcov, ktorí s konkrétnym športom iba začínajú a to po úraze, alebo vzniku telesného znevýhodnenia, nie staršom ako 5 rokov. Do tejto zložky môžu byť zaradení aj športovci, ktorým bola na základe testovania pohybových predpokladov prostredníctvom systému mobilnej testovacej jednotky odporučená pravidelná športová činnosť v konkrétnom športovom odvetví a súčasne nie sú v systéme registrácií SZTPŠ registrovaní dlhšie ako 2 roky. Zaradenie do CPZŠ má v období obmedzenom na maximálne 2 roky dopomôcť k tomu, aby sa začínajúci telesne znevýhodnení športovci zaradili do pravidelnej športovej prípravy a začali sa zúčastňovať športových podujatí a súťaží.

Vek pre zaradenie športovcov do CPZŠ nie je taxatívne vymedzený,  významnou podmienkou pre zaradenie športovca je však perspektíva jeho výkonnostného rastu a dlhodobej športovej činnosti. Hoci bude každá žiadosť posudzovaná individuálne s prihliadnutím na možnosti a zákonitosti konkrétneho športu, odporúčaná maximálna veková hranica pre zaradenie do CPZŠ je 40 rokov. Administráciu CPZŠ a komunikáciu so zaradenými športovcami zabezpečuje Úsek športu mládeže, rozvoja a vzdelávania pri SZTPŠ. Pre tento rok sa v rámci CPZŠ počíta so zaradením 10-12 športovcov.

Pre kluby, ktoré majú vytvorené podmienky pre prácu s talentovanou mládežou, je určená výzva na podávanie žiadostí o štatút Centra športovej činnosti. Centrum športovej činnosti mládeže (ČŠČM) je najnižšou organizačnou jednotkou v štruktúre útvarov talentovanej mládeže. Je zamerané na podporu organizovanej športovej činnosti detí a mládeže v členských organizáciách SZTPŠ a vytváranie podmienok pre ich zdravú športovú konfrontáciu a súťaženie. Každá členská organizácia, ktorá splní stanovené podmienky a kritériá, sa môže uchádzať o pridelenie štatútu centra a byť súčasťou jednotného systému práce s talentovanou telesne znevýhodnenou mládežou. Novinkou pre rok 2024 je, že do CŠČM môže byť na výnimku zaradený aj športovec do 30 rokov (vrátane), ak s daným športom začína a nie je v ňom v registrácii SZTPŠ evidovaný viac ako 3 roky. V takom prípade je potrebné k formuláru žiadosti priložiť stručnú žiadosť o výnimku so zdôvodnením.

Pre športovo technické komisie, ktoré pôsobia pri SZTPŠ, je určená výzva na podávanie žiadostí o zaradenie do Zväzového centra mládeže (ZCM).

Zväzové centrum mládeže pri SZTPŠ (ZCM) je vyššou organizačnou jednotkou v štruktúre útvarov talentovanej mládeže. Je zamerané na adresnú podporu mladých talentovaných telesne znevýhodnených športovcov, ktorí sa pravidelne zúčastňujú organizovanej športovej prípravy a dosahujú športovú výkonnosť, umožňujúcu štart na domácich i zahraničných športových podujatiach a súťažiach. ZCM sa teda zameriava na podporu športovej prípravy výrazných športových talentov s perspektívou vysokej športovej výkonnosti vo veku do 26 rokov vrátane, čo je pre rok 2024 už spomínanou zmenou. Využitie podpory a jej prerozdelenie je na základe žiadosti v kompetencii športovo-technických komisií (ŠTK) príslušného športu. Činnosť ZCM koordinuje a komunikáciu s ŠTK  a reprezentačnými trénermi zabezpečuje Úsek športu mládeže, rozvoja a vzdelávania pri SZTPŠ.

Už v začiatkoch roku 2024 nadviaže Úsek mládeže rozvoja a vzdelávania oficiálnu komunikáciu s ŠTK boccie s cieľom vytvorenia Juniorského tímu v tomto mimoriadne úspešnom športovom odvetví. Juniorský tím predstavuje špecifickú formu ÚTM, vhodne doplňujúcu celý systém práce s telesne znevýhodnenou mládežou. Vytvára dôležitú platformu pre riadený prechod medzi jednotlivými úrovňami systému. Do tejto zložky sú podľa potreby a požiadaviek konkrétnych paralympijských športov zaraďovaní mladí talentovaní športovci, ktorí potrebujú podporu pri prechode medzi jednotlivými vekovými, či výkonnostnými kategóriami. V juniorskom tíme preto môžeme nájsť mladých talentovaných športovcov s perspektívou zaradenia do CŠČM, či ZCM, ale aj mimoriadne talentovaných jednotlivcov s vysokou úrovňou športovej výkonnosti, s perspektívou prechodu do seniorských reprezentačných družstiev.

Dôležitou požiadavkou na činnosť tejto zložky je flexibilita pri zaraďovaní mladých talentovaných športovcov v potrebnom časovom a metodickom kontexte a dlhodobo realizovaný odborný dohľad, administrácia a dôsledná kontrola priebehu ich športovej prípravy. Za činnosť a výsledky juniorského tímu je zodpovedný vedúci tréner JT v spolupráci a pod odborným dohľadom príslušného reprezentačného trénera a ŠTK.

Viac informácií o systéme útvarov talentovanej mládeže, spolu s metodikou a kritériami podávania žiadostí pre rok 2024 nájdete v sekcii „Mládež / Útvary talentovanej mládeže 2024“.

Veríme, že pripravované zmeny a novinky oslovia širšiu základňu našich športovcov a prispejú tak k naplneniu kvantitatívne i kvalitatívne vyšších cieľov systému športu mládeže a rozvoja v ďalšom období.

Foto: Roman Benický (archív SZTPŠ)