Memoriál Ladislava Šrámeka v biliarde vozičkárov v réžii Slovincov

V dňoch 7.-8. októbra 2023 sa v bratislavskom biliardovom klube Lavos uskutočnil 8. ročník Memoriálu Ladislava Šramka v biliarde vozíčkarov. Je to už tradičný turnaj, ktorého sa zúčastňujú aj špičkoví hráči zo zahraničia. Tentokrát si finále zahrali Slovinci, tretie miesto si odniesol Rakušan Schranz. Naši reprezentanti sa dostali len do štvrťfinále.

Na turnaji sa zúčastnilo 10 hráčov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Z nich postupovali prví štyria do štvrťfinále. V skupine „A“ sa predstavili Slaček (SLO), Schranz (AUT), Fink (AUT), Brajkovič (SLO), Hudec (SVK) a v skupine „B“ Volkmer (GER), Škabla (SVK), Šelinga (SVK), Macho (SVK) a Jasenovec (SVK).

V skupine „A“ potvrdil svoju výkonnosť tohtoročný majster Európy Matej Brajkovič, ktorý postupoval z prvého miesta, keď prehral iba 2 hry. Ďalej postúpili Schranz, Fink a Slaček. Smolu pri losovaní mal náš reprezentant Hudec, ktorý sa dostal prakticky do skupiny „smrti“. V skupine „B“ to bolo napínavejšie. Až do posledného zápasu nebolo jasné, v akom poradí budú hráči postupovať. Nakoniec sa víťazom skupiny stal Volkmer o skóre pred Machom. O poradí medzi Jasenovcom a Šelingom tiež rozhodovalo skóre, keď Šelingovi nepomohlo ani víťazstvo nad Volkmerom 4:3. V prospech Jasenovca rozhodla jedna hra a tak hráči postúpili do štvrťfinále v poradí Volkmer, Macho, Jasenovec a Šelinga.

Štrvrťfinále tvorili dvojice Šelinga – Brajkovič, Macho – Fink, Volkmer – Slaček a Jasenovec – Schranz. V prvom štvrťfinálovom zápase potvrdil Brajkovič svoju vysokú úroveň hry. Rýchlo sa ujal vedenia 2:0, keď okamžite trestal nepresnosti Šelingu. Tomu stačilo urobiť jednu chybu a už sa nedostal k stolu. V poslednej hre mal síce šancu pripísať si aspoň bod, ale zlé rozhodnutie znamenalo koniec jeho nádejám. Brajkovič vyhral 5:0.

Druhý štvrťfinálový zápas medzi Machom a Finkom bol najnapínavejší. Macho však nedokázal premeniť sľubné vedenie 4:2 na víťazstvo a zbytočne si nechal ujsť postup do semifinále. Prehral s Rakúšanom 5:4.

Tretie štvrťfinále Volkmer – Slaček neprinieslo taký vyrovnaný súboj, ako všetci očakávali. Volkmerovi sa nedarilo a Slaček bol presný. Zvíťazil 5:1.

Zápas poslednej štvrťfinálovej dvojice Jasenovec – Schranz nepriniesol prekvapenie, aj keď Jasenovec už dokázal v minulosti Schranza poraziť. Tento krát to nebol jeho zápas, zbytočnými chybami sa pripravil o lepší výsledok a prehral 5:0.

Nášmu Petrovi Machovi ušiel postup do semifinále v zápase s Rakúšanom Finkom po tesnej prehre 4:5.

Semifinálové dvojice tvorili : Brajkovič – Fink a Slaček – Schranz. Brajkovič určoval tempo zápasu, aj keď s niekoľkými nepresnosťami nenechal nikoho na pochybách, že chce postúpiť do finále. Fink sa snažil, ale nestačilo to. Brajkovič si pripísal víťazstvo 5:2 a postúpil do finále. Druhý slovinský zástupca Slaček hral tiež proti Rakúšanovi – Schranzovi. Hra bola vyrovnanejšia, ako v prvom semifinále. Slaček viedol 4:2 a mal šancu ukončiť zápas, ale nedal jednoduchú osmičku a Schranz znížil na 4:3. V poslednej hre už Slaček nezaváhal a po víťazstve 5:3 postúpil do finále.

V zápase o tretie miesto si zahrali reprezentačný kolegovia z Rakúska Schranz-Fink. Bol to veľmi dlhý zápas, no lepšie ho zvládol Schranz a obsadil 3. miesto. Finále bolo slovinskou záležitosťou. Stretli sa obhajca minuloročného víťazstva Slaček a majster Európy v hre č.10 a víťaz turnaja v Krakove Brajkovič. Bol to napínavý zápas, nakoľko sa obaja hráči veľmi dobre poznajú. Brajkovič mal presnejšie strky a v napínavom zápase zvíťazil 6:4. Tým potvrdil svoju vysokú úroveň hry a úlohu favorita.

Víťazom turnaja sa stal aktuálny majster Európy v hre č. 10 – Slovinec Brajkovič

8. ročník Memoriálu Ladislava Šramka v biliarde vozíčkarov sa organizátorom vydaril, za čo im patrí vďaka. Veríme len, že naši reprezentanti sa na budúcoročnom turnaji dokážu v silnej konkurencii presadiť a zabojovať o vyššie umiestnenia.

Informoval: Peter Šelinga