Naši boccisti tesne za medailovými pozíciami na svetovom pohári v Brazílii

V dňoch 28. mája – 7. júna sa v brazílskom São Paulo uskutočnil svetový pohár World Boccia Cup 2024 a zastúpenie na ňom malo aj Slovensko. Na podujatí štartovalo šesť našich boccistov, z ktorých pätica už má istú účasť na PH Paríž 2024. A hoci sme tentokrát nedosiahli na žiadnu z popredných medailových pozícií, zaznamenali sme dve 4. miesta v súťaží jednotlivcov a po jednom v súťaži párov BC4 a tímov BC1-2. Napriek tomu odhrali naši reprezentanti veľmi náročné a dobré zápasy, čo môže byť veľmi silnou motiváciou pre záverečnú prípravu na PH Paríž 2024.

Na svetovom pohári v São Paulo nás reprezentovali boccisti Tomáš Král (BC1), Róbert Mezík, Eliška Jankechová, Rastislav Kurilák (všetci BC2),  Kristína Vozárová, Martin Strehársky (obaja BC4). Svoje pôsobenie na turnaji odštartovali v súťaži jednotlivcov, následne takmer všetci nastúpili aj v súťaži párov a tímov.

V súťaži jednotlivcov sa najviac darilo našim zástupkyniam nežného pohlavia Kristíne Vozárovej a Eliške Jankechovej. Kristína Vozárová na úvod skupinovej fázy kategórie žien BC4 deklasovala Egypťanku Hanaau Elfar 11:0, no v druhom zápase nestačila na Anitu Raguwaran z Nemecka, s ktorou prehrala 1:4. Výhra v treťom zápase skupiny nad Američankou Cassie Mitchell 5:3 jej zabezpečila postup do vyraďovacej fázy z 2. miesta.

Kristína Vozárová porazila Egypťanku Elfar vysoko 11:0

V semifinále ju však zdolala Kolumbijčanka Leidy Chica Chica 4:1, ktorá tak našu reprezentantku odsunula do bojov o 3. miesto. Vo finále o 3. miesto sa Kristína Vozárová stretla opäť so svojou premožiteľkou zo skupinovej fázy – Nemkou Anitou Raguwaran. Po prehre 1:4 obsadila konečné 4. miesto.

Eliška Jankechová postúpila zo skupiny v kategórii ženy BC2 z prvého miesta. Najskôr zdolala Češku Jiřinu Kreibichovú 4:0 a následne si zapísala kontumačnú výhru nad Rebecou Duarte zo Salvádoru 10:0. V semifinále už však nestačila na Joselyn Leon z Ekvádoru, keď prehrala vysoko 1:9. V zápase o 3. miesto taktiež neuspela, keď ju zdolala Holanďanka Chantal van Engelen 6:2. Eliška Jankechová tak obsadila rovnako ako Kristína Vozárová konečné 4. miesto.

Kristína Jankechová v zápase s Češkou Kreibichovou (4:0)

Menej sa v súťaži jednotlivcov darilo našim mužským reprezentantom. Martin Strehársky si dokázal v skupine poradiť s dvomi súpermi, keď zdolal Brita Louisa Saundersa 5:1 a Čiľana Leonela Arellanoa 9:3. Zvíťaziť nedokázal iba s víťazom skupiny Britom Stephenom McGuireom, ktorému podľahol 2:6 a postúpil do vyraďovacej fázy turnaja z druhého miesta. V štvrťfinále bol však nad jeho sily aj Edilson Chica Chica z Kolumbie a po pomerne tesnej prehre 2:4 náš reprezentant z ďalších bojov v súťaži jednotlivcov vypadol.

Tomáš Král nepostúpil zo skupiny súťaže mužov BC1, keď prehral s Danielom Perezom (NED) 2:6 a s Muhamadom Syafom (INA) 1:5. Podobne si počínal aj Rastislav Kurilák v súťaži mužov BC2, ktorý  prehral s Aurélien Fabreom (FRA) 3:6, s Luka Wagnerom (CRO) 2:5 a s Maciel Santosom (BRA) 1:7.

Náš posledný mužský zástupca Robert Mezík prehral v kategórii muži BC2 svoj prvý zápas v skupine s Francúzom Fayçal Meguennim 1:4. V druhom vystúpení sa mu už podarilo zvíťaziť, keď v tajbrejku porazil Jonathana Aquina (3:3). Napriek tomu, že všetci hráči v skupine mali po jednom víťazstve a jednej prehre, náš reprezentant mal zo všetkých troch najhoršie skóre (-3) a tak zo skupiny nepostúpil.

Do súťaže párov BC4 vstúpila naša dvojica Strehársky/Vozárová úspešne, keď tesne zdolali tím Egypta 3:2. V ďalšom skupinovom vystúpení nás o výhru podobne tesným výsledkom pripravili Američania, keď slovenský tím porazili 5:4. V treťom zápase už naši nenechali nič na náhodu a zvíťazili nad Ukrajincami 7:3. To im zabezpečilo postup zo skupiny, pričom v semifinále na nich čakala silná Kolumbia. Kolumbijčania naplnili predpoklady a semifinále vyhrali pomerom 4:1. Naši tak mohli zabojovať už len v malom finále o tretie miesto, no na svojich premožiteľov zo skupinovej fázy nenašli ani tentokrát recept a po prehre 2:6 obsadili konečné 4. miesto.

Pár BC4 obsadil konečné 4. miesto

V súťaži tímov BC1-2 nás reprezentovala trojica Mezík/Král/Jankechová, ktorá v skupinovej fáze predviedla veľmi vyrovnané výkony a získala cenné víťazstvá nad papierovo silnejšími súpermi. Najprv si naši reprezentanti poradili so silnými Brazílčanmi v tajbrejku (5:5) a neskôr zdolali aj Holanďanov 9:3. Po základnej časti sa zdalo, že práve tím BC1-2 by mohol vzhľadom na výkony v skupinovej fáze siahať na medailové pozície. V semifinále však narazil na neskorších víťazov súťaže – tím Indonézie. Vo vyrovnanom zápase naši boccisti nedokázali nájsť účinný recept na dobre hrajúceho súpera a po prehre 5:7 ich čakalo iba malé finále o 3. miesto. V tomto súboji im tesnú prehru so skupiny vrátil Brazílsky tím aj s úrokmi. Po vysokej prehre 2:16 naši obsadili konečné 4. miesto.

Tím BC1-2 – Král – Jankechová – Mezík
Pár BC4 – Strehársky – Vozárová

O krátke zhodnotenie účinkovania našich na svetovom pohári sme požiadali reprezentačného trénera Martina Gabka: „Ja som bol veľmi spokojný. Zohrali sme veľmi ťažké a pekné zápasy, obstáli sme v silnej svetovej konkurencii veľmi dobre. Samozrejme, prehry v zápasoch o bronz mrzia, ale štvrté miesta v tejto súťaži medzi najlepšími, krátko pred paralympiádou sú úspechom. Pár BC4 sa opäť lepšie zohral a spokojný som bol, až na posledný zápas, aj s výkonom tímu BC1/2. Zrejme sa na ňom podpísala únava alebo stres, ale prvá polovica zápasu s Brazíliou nám ušla tak, že sa to už nedalo dobehnúť. Pritom v skupine sme si nimi vyhrali v tie breaku“.

Na záver len zostáva vysloviť želanie, aby šťastena vo finálových zápasoch, ktorá nám možno na svetovom pohári v Brazílii trochu chýbala, sprevádzala našich boccistov účinkovaním na paralympijských hrách v Paríži.

Foto: Archív SZTPŠ, WorldBoccia