Poznáme výsledky ankety Udeľovanie športových ocenení SZTPŠ za rok 2023

Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov vyhlasuje výsledky ankety „Udeľovanie športových ocenení SZTPŠ za rok 2023“. Do hlasovania sa zapojilo celkovo 878 hlasujúcich e-mailových adries, čo dokazuje, že anketa naberá na svojej popularite. V konkurencii športovcov, pre ktorých bol rok 2023 zo športového hľadiska úspešný, sa v kategórii „jednotlivec“ presadil paralukostrelec Dávid Ivan. V kategórii „súťažná dvojica, súťažný tím“ dominovali majstri sveta v tanci na vozíku Helena Kašická a Martin Šolc. V ďalšej kategórii „junior“ si ocenenie odnášajú výnimočne hneď dvaja mladí športovci. Rovnaký počet bodov totiž získali tanečníčka na vozíku Patrícia Albertová a súčasne aj paralukostrelec a víťaz kategórie „jednotlivec“ Dávid Ivan. V kategórii „tréner, člen realizačného tímu“ zvíťazila trénerka mladých boccistických nádejí Michaela Balcová.

Výsledky ankety vyhlasuje Výkonný výbor SZTPŠ už tradične v štyroch kategóriách: 1. jednotlivec, 2. súťažná dvojica, súťažný tím, 3. junior a 4. tréner, člen realizačného tímu. Návrhy kandidátov na udelenie ocenení realizovali športovo-technické komisie jednotlivých športov a štatutári členských organizácií SZTPŠ. Po spracovaní všetkých zaslaných návrhov a spustení hlasovania mohol od 1. februára do 11. februára odovzdať svoj hlas každý, kto prostredníctvom hlasovacieho formulára v systéme RegiSport zaregistroval svoju e-mailovú adresu. Do hlasovania sa zapojilo celkovo 878 hlasujúcich e-mailových adries, z toho bolo 767 platných a 111 neplatných hlasovaní (nepotvrdené e-mailom).

V kategórii „jednotlivec“, v ktorej bolo nominovaných 12 športovcov, zvíťazil paralukostrelec Dávid Ivan. Svoje prvé pocity z výsledkov ankety vyjadril veľmi emotívne: „Chcel by som všetkým fanúšikom zo srdca poďakovať za podporu, ktorú mi preukázali. Získanie dvoch prvých priečok v ankete je pre mňa obrovskou cťou a pripomienkou, že všetka tá tvrdá práca a odhodlanie sa oplatili. Toto ocenenie však nepatrí len mne. Nech je odrazom podpory a povzbudenia každého z Vás. Vaše správy plné povzbudenia sú hnacím motorom mojej motivácie. V každom tréningu, súťaži, pri každej prekážke som cítil vašu prítomnosť a podporu. Ďakujem rodičom, ktorí sú mojim prvým a najdôležitejším fanúšikom. Ich neochvejná podpora a láska, všetko čo urobili, aby pomohli naplniť moje sny, je základom môjho úspechu. Ďakujem svojej priateľke a kamarátom, ktorí sú mojou oporou v dobrých i zlých časoch. Ich schopnosť rozveseliť ma, motivovať a byť pri mne, keď to najviac potrebujem, je neoceniteľná. Ešte raz všetkým  ďakujem, že sú súčasťou mojej úžasnej cesty“.

2. miesto v kategórii „jednotlivec“ patrí striebornému medailistovi z ME 2023 v boccii Robertovi Mezíkovi: „Rád by som sa poďakoval všetkým, ktorí mi poslali hlasy v ankete Udeľovanie športových ocenení SZTPŠ. Po úspešnom športovom roku ma teší, že ste týmto spôsobom ocenili moje výkony za rok 2023“.

3. miesto získala paracyklistka Kristína Madajová: „Veľmi pekne ďakujem za ocenenie. Moje umiestnenie v ankete ma milo prekvapilo a úprimne, nečakala som to. Verím, že bude motiváciou pre mňa i pre iných ľudí, ktorí majú záujem venovať sa paracyklistike alebo akémukoľvek inému paralympijskému športu, aby neprestavali bojovať. Pretože keď sa chce, všetko ide, treba mať len pevnú vôľu, odhodlanie a správnych ľudí okolo seba. A práve im ďakujem za to, že robím to, čo ma baví a posúva ďalej. Nová sezóna je predo dvermi, tak nám všetkým držím palce a prajem veľa športových úspechov.“ 

V konkurencii siedmich nominácií v kategórii „súťažná dvojica, súťažný tím“ si prvenstvo odnáša tanečná dvojica Helena Kašická – Martin Šolc. Za dvojicu reagoval na ocenenie tanečný partner Heleny Kašickej Martin Šolc: „Ďakujeme veľmi pekne za udelenie ocenenia nášmu páru. Vážime si to a je pre nás veľkým potešením, že úsilie a výsledky, dosiahnuté v minulom roku, boli takto ocenené vo verejnom hlasovaní. Veríme, že nás to povzbudí aj pri dosahovaní ďalších športových cieľov v roku 2024“.

V kategórii „junior“, v ktorej bolo nominovaných 6 mladých športovcov, získali najviac hlasov dvaja športovci – paralukostrelec Dávid Ivan a súčasne i mladá talentovaná tanečníčka na vozíku Patrícia Albertová. „Som veľmi vďačná za podporu a dôveru ľudí, ktorí za mňa hlasovali. Je pre mňa veľkou cťou byť ocenená medzi takými talentovanými športovcami. Toto ocenenie poháňa moju vášeň a túžbu dosiahnuť ďalšie úspechy a motivuje ma naďalej pracovať tvrdo a smerovať k novým výzvam“ poďakovala sa svojim fanúšikom Patrícia Albertová.

Výsledky ankety „Športové ocenenia SZTPŠ za rok 2023“ uzatvára kategória „tréner, člen realizačného tímu“. Práve tí predstavujú častokrát v živote športovcov veľmi dôležitú oporu. V početnej konkurencii desiatich nominovaných zvíťazila Michaela Balcová, trénerka mladých talentovaných boccistov: „Veľmi pekne by som sa chcela poďakovať za všetky hlasy, vďaka ktorým som mohla získať toto krásne a pre mňa veľmi špeciálne ocenenie. Po ukončení mojej aktívnej športovej kariéry som sa rozhodla pokračovať v boccii v úlohe trénerky a verím, že môžem svojim športovcom odovzdať veľa poznatkov, vďaka ktorým sa budú neustále zlepšovať. Verím, že raz tak budú konkurovať športovcom na svetovej úrovni, dosahovať vynikajúce výsledky, ale najmä mať zo športu aspoň takú radosť, akú som mala ako aktívny športovec ja. Ďakujem vám!“ 

Do hlasovania sme v tomto roku premiérovo zapojili aj širokú verejnosť. Hlasovanie bolo prezentované prostredníctvom newslettera NOVINKY SZTPŠ 1-2/2024 a tiež na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov ďakuje v mene nominovaných športovcov všetkým hlasujúcim, ktorí sa do ankety zapojili. Veríme, že aj takouto formou získavate bližší kontakt s hnutím telesne znevýhodnených športovcov, ktoré si Vašu pozornosť a priazeň veľmi váži.