Slovenským jazdkyniam sa na ME v paradrezúre 2023 nevyhli problémy

V dňoch 3.-10. septembra 2023 sa v nemeckom Riesenbecku uskutočnili Majstrovstvá Európy v drezúre a para drezúre 2023. Spomedzi 21 krajín sa na európskom šampionáte predstavila aj slovenská reprezentácia s dvomi jazdkyňami Luciou Vladovičovou a Luciou Krivosudskou.   

Do Nemecka s výpravou odcestovala reprezentačná trénerka Magdaléna Pokorná a realizačný tím v zložení Maurilio Vaccaro, Lukáš Vladovič, Pavel Vladovič, Ľubica Vladovičová a Lenka Kubošová.

Pred odchodom na šampionát bola naša výprava do poslednej chvíle v neistote. Kôň Fredy si totiž päť dní pred odchodom spôsobil povrchové zranenie na zadnej nohe a okrem toho mal posledný deň pred odchodom koliku. Celý tím táto situácia veľmi stresovala, no nakoniec do Nemecka odcestoval.

A hoci v deň prvého štartu už kôň pôsobil v obvyklej forme, na jeho prepojení s Luciou Vladovičovou v súťaži Grand Prix A predchádzajúce problémy zanechali stopy. Výsledná hodnota 65,417% stačila na 13 miesto.

Výkony Lucie Vladovičovej poznamenali na šampionáte zdravotné problémy koňa Fredyho

Druhej našej jazdkyni Lucii Krivosudskej sa v súťaži Grand Prix A darilo o čosi lepšie, keď po zisku 64,694% obsadila 10. miesto. Reprezentačná trénerka Magdaléna Pokorná  výkon našej jazdkyne zhodnotila takto: „Jej výkon bol prekvapením, nakoľko kvalifikáciu na ME si vybojovala v tejto sezóne až neskôr a celkovo sa jej tento rok darilo menej“.        

Po prvom súťažnom dni sa našej výprave opäť nevyhli problémy. Podvečer poštipol pri pasení koňa Fredyho hmyz do nozdier a nasledovala silná alergická reakcia. Kôň teda nemohol na druhý deň trénovať a celá situácia sa musela riešiť s veterinárom. Opuch našťastie do večera ustúpil, ale v súťaži Grand Prix B sa opäť tento diskomfort prejavil. Z toho rezultoval aj slabší výsledok Lucie Vladovičovej 62,375%, ktorý stačil len na 14. miesto. V Grand Prix B sa v druhom súťažnom kole umiestnila Lucia Krivosudská na 12. mieste ziskom 64,757%, čím potvrdila svoju výkonnostnú úroveň.

Výsledky reprezentácie SR na ME 2023:

Lucia Vladovičová

Grand Prix A

13.miesto – 65,417%  /14 štartujúcich

Grand Prix B

14.miesto – 62,375%  /14 štartujúcich

Lucia Krivosudská

Grand Prix A

10.miesto – 64, 694 %  /13 štartujúci

Grand Prix B

12.miesto – 64,757%  /13 štartujúcich

Zo šampionátu informovala reprezentačná trénerka Magdaléna Pokorná

Foto: FB Lucia Krivosudská a Lucia Vladovičová