Športové hry mládeže štartujú už o 2 mesiace, stihnete sa ešte prihlásiť!

Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov v spolupráci s mestom Dolný Kubín aktívne pripravuje významné medzinárodné podujatie, ktoré si v minulom roku získalo veľmi dobrú odozvu a prilákalo na športoviská množstvo mladých a začínajúcich telesne znevýhodnených športovcov. Športové hry mládeže SZTPŠ boli v roku 2023 vhodnou previerkou záujmu o zdravú súťažnú konfrontáciu, ale aj previerkou schopností organizátorov a mesta Dolný Kubín realizovať takéhoto veľké podujatie. Povzbudení výsledkami a pozitívnou spätnou väzbou z minulého roku pripravujú organizátori aj tento rok podujatie, ktoré má veľkú ambíciu dostať sa svojou športovou i spoločenskou úrovňou ešte o stupeň vyššie. Slovak Abilitysport Youth Games 2024 sa budú konať už v septembri s medzinárodnou účasťou a viaceré súťaže sľubujú vysokú športovú úroveň i početné zastúpenie súťažiacich v jednotlivých športoch.

Dolnom Kubíne sa v termíne 12.-15. septembra 2024 chystá veľké športové podujatie s medzinárodnou účasťou, keď pozvanie naň prijali mladí a začínajúci športovci z Českej republiky, Poľska, Maďarska a samozrejme domáci účastníci z celého Slovenska. K dnešnému dňu je prihlásených 59 zahraničných a 52 domácich účastníkov, pričom proces prihlasovania je stále otvorený a potrvá až do pondelka 29. júla 2024, kedy sa minútu pred polnocou elektronický prihláškový formulár uzavrie. Zo šiestich športov, ktoré sú na programe hier, má najpočetnejšie zastúpenie boccia a plávanie. Tieto športy sľubujú aj najvyššiu športovú úroveň, keď sa v priamej konfrontácii stretnú aj viacerí juniorskí reprezentanti zúčastnených krajín. Športy lukostreľba, atletika, stolný tenis a cyklistika ešte nie sú naplnené na sto percent a tak ich ako prvé dávame do pozornosti záujemcom, ktorí sa ešte na hry nestihli prihlásiť. Propozície podujatia, v ktorých sa dozviete všetky ďalšie potrebné informácie, nájdete <TU> a elektronický prihláškový formulár je k dispozícii na adrese https://forms.gle/vXyqg9Nbcs2vtmt79.

Z domácich účastníkov sa podujatia zúčastnia aj športovci, ktorí boli v roku 2024 zaradení do systému útvarov talentovanej TZ mládeže SZTPŠ a tak budú môcť preukázať svoju športovú výkonnosť v konkurencii svojich rovesníkov z okolitých krajín. Podobne ako v minulom roku, môžu na podujatí štartovať aj športovci, ktorí s daným športom nemajú pravidelnú súťažnú skúsenosť a preto je účasť v súťaži otvorená naozaj všetkým, bez rozdielu v ich športovej výkonnosti. Navyše pred súťažou budú začínajúci športovci posúdení národným klasifikátorom, ktorý im pre potreby súťaže na hrách pridelí jednorazovú športovo-zdravotnú klasifikáciu.

Súťažiť sa bude v 6 športoch: atletika, boccia, cyklistika, lukostreľba, plávanie a stolný tenis
Atletické súťaže prebehnú opäť na štadióne MUDr. Ivana Chodáka, hneď vedľa je plaváreň, zimný štadión s ďalšie športoviská

Veľkým lákadlom hier bude v tomto roku skutočnosť, že sa konajú takmer bezprostredne po ukončení paralympijských hier v Paríži. Preto v rámci sprievodného programu privítame v Dolnom Kubíne početnú výpravu slovenských paralympionikov, ktorí okrem vystúpenia na pódiu hlavného námestia absolvujú autogramiádu. Tak sa mladí začínajúci športovci stretnú z najúspešnejšími účastníkmi práve skončených paralympíjskych hier, čo bude pre ich budúce športové snaženie určite veľmi silnou motiváciou a povzbudením. A ak k tomu pripočítame ešte bohatý sprievodný kultúrny program, je sa na čo opäť v Dolnom Kubíne tešiť.

Na hrách môžu štartovať telesne znevýhodnení športovci vo veku 10—26 rokov podľa vekových kategórií uvedených v propozíciách pri jednotlivých športoch.  Pre posudzovanie veku je smerodajný vek športovca dosiahnutý do 31. decembra v roku konania hier. Jeden účastník môže štartovať maximálne v dvoch športoch. Počet disciplín v konkrétnom športe nie je obmedzený, avšak akýkoľvek štart športovca nesmie byť v konflikte s časovým harmonogramom súťaží.

Súťaže jednotlivých športov, ubytovanie a stravovanie sa opäť podarilo zabezpečiť v rámci priaznivej športovej a občianskej infraštruktúry Dolného Kubína v ich bezprostrednej blízkosti, takže pohyb a presuny športovcov budú veľmi jednoduché. V piatok bude prebiehať na hlavnom námestí počas celého dňa jarmok a bohatý kultúrny program s vystúpeniami viacerých populárnych spevákov a skupín. V priestore pri zimnom štadióne budú k dispozícii ukážkové paralympijské športy, do ktorých sa môžu zapojiť úplne všetci návštevníci hier od detí až po dospelých.

Pre Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov i mesto Dolný Kubín je tiež veľkou cťou, že na hry pozvali aj prezidenta medzinárodnej športovej organizácie World Ability Sport a dúfajú, že sa ich osobne zúčastní.

Ak zhrnieme a podčiarkneme všetko, čo na účastníkov hier v polovici septembra v Dolnom Kubíne čaká, je skutočne veľmi zaujímavé dozvedieť sa o tomto podujatí viac a premyslieť si, ako sa do programu Slovak Abilitysport Youth Games aktívne zapojiť. Je to pritom tak jednoduché a možno práve  účasť na týchto hrách rozhodne o tom, že sa pohyb a šport stanú neodmysliteľnou súčasťou Vášho života.

TEŠÍME SA NA VÁS!

Foto: SZTPŠ