Stolní tenisti v Lignane s jedným striebrom

V sobotu súťažou zmiešaných štvorhier vyvrcholil v talianskom Lignane turnaj v stolnom tenise zdravotne znevýhodnených, ktorý v tomto prímorskom letovisku pod názvom Lignano Masters Para Open 2023 prebiehal od stredy 15.8.2023. Na turnaji štartovala aj šestica našich reprezentantov – Kamien (TT1), Lovaš, Kližan (TT2), Mihálik, Trávniček (TT4) a Csejtey (TT8).

O najväčšie prekvapenie sa postaral v kategórii jednotlivcov TT2 Peter Lovaš, keď už v skupinovej fáze senzačne porazil svetovú jednotku F. Lamiraulta (FRA) a následne aj Japonca Una. Na základe týchto výsledkov suverénne vyhral základnú skupinu a postúpil z prvého miesta priamo do štvrťfinále. Po tom, ako vo vyraďovacej fáze uspel aj v štvrťfinálovom a semifinálovom zápase, nastúpil vo finále proti Kórejčanovi Kangovi. Ten však už bol nad jeho sily (1:3), avšak zisk striebornej medaily v tak silnej konkurencii je pre nášho hráča nielen veľkým povzbudením, ale i silným prísľubom do budúcnosti.

V rovnakej kategórii TT2 zo skupiny postúpil aj Lukáš Kližan, keď o postup zabojoval s Rakúšanom Paugerom (3/1). Do vyraďovacej fázy sa ešte podarilo postúpiť Petrovi Mihálikovi (TT4) z 2. miesta a Richardovi Csejteyovi (TT8), ktorý vyhral všetky tri skupinové zápasy, vrátane veľmi cenného víťazstva proti Švédovi Anderssonovi 3/1. Ten aktuálne vo svetovom rebríčku figuruje na 8.mieste. Škoda len, že rovnako Csejtey, ako aj Mihálik svoje štvrťfinálové zápasy nezvládli a do bojov o medaily tak zasiahnuť nemohli. Zvyšní hráči Marián Kamien a Boris Trávníček zo základnej skupiny nepostúpili.

V sobotných štvorhrách naše dva páry Lovaš – Kližan (TT2) a Mihálik – Trávniček (TT4) už nedokázali prekročiť prah štvrťfinále a tretí pár Kamien (SVK) – Naturen (FIN) nepostúpil zo skupiny. Rovnako v skupinovej fáze ukončil turnaj aj Boris Trávníček, kde bola jeho partnerkou v štvorhre Talianka Brunelliová.

Foto a informácie o turnaji: Andrej Bardoň