2 miestenky pre Paríž 2024 v paralukostreľbe sú po MS 2023 doma

Slovenská paralukostreľba má za sebou tohtoročný svetový šampionát, ktorý okrem priamej konfrontácie so svetovou špičkou, bol najdôležitejším kvalifikačným podujatím roka s možnosťou získať priamu účasť na Paralympijských hrách 2024 v Paríži. Majstrovstvá sveta v paralukostreľbe 2023, ktoré sa konali v dňoch 17. – 23. júla v českej Plzni, boli preto v hľadáčiku najvyššej pozornosti aj pre našu slovenskú reprezentáciu. Predstavila sa na nich štvorica paralukostrelcov – Marcel Pavlík, Marián Marečák, Martin Dorič a Dávid Ivan, pričom prví traja štartovali v kategórii kladkový luk a Dávid Ivan v kategórii olympijský luk.

Už pred štartom svetového šampionátu mal náš reprezentačný tréner Vladimír Majerčák neľahkú úlohu pri stanovení konečnej nominácie, keď prípravu tímu našich najlepších paralukostrelcov na vrcholné podujatie roka ovplyvňovali zdravotné problémy a problematická adaptácia na nové technické vybavenie.

V disciplíne olympijský luk sme mali nášho jediného zástupcu Dávida Ivana. Ten sa na šampionáte postaral o riadne prekvapenie. „Ak chcel Dávid postúpiť do osemfinále, musel v 16-finále prejsť cez veľmi kvalitného súpera Kórejčana Kwaka, ktorý dokonca v kvalifikácii vytvoril nový svetový rekord. Nakoniec to dokázal a Kórejčana vyradil!“ vyjadril svoju spokojnosť s týmto výsledkom náš reprezentačný „kormidelník“.  Vzájomný súboj nášho reprezentanta s Kórejčanom prebiehal za náhlych silných poryvov vetra, s čím sa dokázal lepšie vysporiadať Dávid Ivn a postúpil tak zaslúžene do najlepšej šestnástky. Rovnako ako Marcelovi Pavlíkovi mu však chýbal k naplneniu ambícií našej reprezentácie ešte jeden krok. A keďže v 8-finále podľahol rankovej 48-ke Setiawanovi (INA) 2:6, do najlepšej osmičky nepostúpil a naše predstavy o dvoch miestenkách do Paríža sa začali pomaly rozplývať. Marcel Pavlík s Dávidom Ivanom sa síce do najlepšej osmičky šampionátu neprebojovali, prerozdelenie miesteniek (žiadna krajina nemal v prvej 16ke troch zástupcov) však napokon prinieslo Slovensku dvojnásobnú radosť, keď vďaka tomuto pravidlu obaja miestenky do Paríža 2024 získali.

„Záverečná príprava bola ovplyvnená zraneniami našich dvoch paralukostrelcov Mariána Marečáka a Martina Doriča, ktorí tak časť prípravy museli absolvovať s veľkým sebazaprením. Petrovi Kinikovi sme dali naprojektovať nové vypúšťacie zariadenie, ktoré mu však úplne nesadlo a tak pre krátkosť času už nedokázal získať potrebnú súťažnú istotu. Na svetový šampionát preto nakoniec necestoval“ konštatoval reprezentačný tréner Vladimír Majerčák po návrate našej výpravy z Plzne. Napriek týmto problémom náš tím odchádzal na svetový šampionát s nepozmenenými ambíciami. „Našim základným cieľom bol zisk dvoch miesteniek na PH Paríž 2024 a dve umiestnenia v prvej osmičke štartového poľa, ktoré by znamenali okrem nespornej športovej prestíže a priamej účasti na PH 2024 aj návrat výraznejšej finančnej podpory lukostreleckého tímu zo strany štátu“ objasnil naše ciele a zámery Vladimír Majerčák. A aj keď naši v Plzni robili čo mohli, naše ambície sa podarilo naplniť len z polovice. Najbližšie k prieniku do štvrťfinálovej osmičky  mal Marcel Pavlík, ktorý však nakoniec vypadol v osemfinále s Američanom Polishom 136:146 a skončil na delenej 9. priečke. Ďalším dvom našim zástupcom v kategórii kladkový luk šampionát nevyšiel tak, ako si predstavovali. Martin Dorič vypadol vo fáze 1/48 s Holanďanom de Gierom 133:141 a Marián Marečák vo fáze 1/24 s Iráncom Manshaezadehom 139:147. Náš reprezentačný tréner musel uznať, že napriek problémom v záverečnej príprave, očakával od Marečáka s Doričom o čosi viac. „Obaja mali výkonnosť na to, aby sa dostali vyššie. Preto ich konečné umiestnenie na šampionáte zaostalo za mojimi očakávaniami“.

„Zisk dvoch miesteniek pre Paríž 2024 je dôležitým výsledkom, ktorý sme potrebovali na šampionáte dosiahnuť. Škoda len, že sa nám nepodarilo naplniť ambíciu umiestnenia v prvej osmičke. Príprava na paralympiádu je finančne náročná a bez výraznejšieho výsledku nás bude limitovať podpora štátu, ktorá by v prípade takéhoto umiestnenia bola výrazne vyššia“ uzavrel svoje hodnotenie šampionátu v Plzni Vladimír Majerčák.

Našu paralukostreleckú reprezentáciu čaká najbližšie v mesiaci august účinkovanie na Európskych para hrách Roterdam 2023, ktoré sú aj oficiálnymi majstrovstvami Európy v paralukostreľbe. Vo februári 2024 vycestujú na setový pohár do Dubaja. Obidva tieto preteky ešte dávajú možnosť zisku priamej účasti na paralympijských hrách, avšak už len pre finalistov jednotlivých súťaží. Našim reprezentantom držíme na náročnej kvalifikačnej ceste k Parížu 2024 palce a veríme, že k dvom miestenkám získaným v Plzni ešte nejaká priama miestenka pre budúcoročné paralympijské hry pribudne.

Foto: Vladimír Majerčák, archív SZTPŠ