Dve medaily Jána Riapoša na Para US Open v Corpus Christi

Náš najúspešnejší stolný tenista Ján Riapoš štartuje v týchto dňoch na turnaji Para US OPEN v stolnom tenise, ktorý prebieha v texaskom Corpus Christi. Náš reprezentant odlietal za oceán s dôležitým cieľom zisku cenných bodov, potrebných v kvalifikačnom boji o miestenky na PH Paríž 2024. Svoju úlohu v súťaži jednotlivcov naplnil, keď bez straty setu postúpil do finále turnaja a získal striebornú medailu. Druhý medailový zápis pridal v súťaži štvorhier, kde spolu s Angličanom Christopherom Ryanom získal bronz.

Jediný zástupca Slovenska sa v súťaži jednotlivcov dostal až do finále, kde naňho čakal hráč na 3. mieste svetového rebríčka a jednotka turnaja – Kórejčan Park Jin Cheolo. V napínavom zápase však Ján Riapoš nakoniec podľahol Kórejčanovi v pomere 1:3 (-4,-8,8,-10). Až do tohto finálového zápasu však náš reprezentant nestratil ani jediný set. V skupinovej fáze zdolal domáceho hráča z USA Gabriela Diaz De Leona 3:0 a Izraelčana Chen Barucha 3:0. Vo štvrťfinále si rovnako 3:0 poradil s Kanaďanom Patrikom Isherwoodom. V semifinále nastúpil proti Kórejčanovi Nam Kivonovi a výhrou 3.0 postúpil do finále a zopakoval tak svoje minuloročné vystúpenie na US Open 2022.

,,Splnil som to, s čím sme odchádzali na turnaj – dostať sa do finále a nazbierať body do rebríčka v kvalifikácii pre PH Paríž. Finále nezačalo pre mňa dobre, prehrával som na sety 2:0 a 8:2 v treťom sete. Ten som ale 9 víťaznými loptami po sebe dokázal otočiť a vyhrať 11:8. V štvrtom sete som celý čas viedol a mal od stavu 10:8 k dispozícii dva setbaly. Tie súper odvrátil a set vyhral 12:10 a zápas 3:1. Máme medzi sebou vyrovnané duely, keď ostatné dva, predovšetkým na Majstrovstvách sveta v Španielsku, som dokázal vyhrať ja. Dnes sa to otočilo a v zaujímavom zápase odchádzal šťastnejší Park Cheol po víťazstve 3:1“ prezradil nám o priebehu finálového zápasu súťaže jednotlivcov na Para US OPEN Ján Riapoš.

V Corpus Christi počas US OPEN v stolnom tenise prebieha aj WTT Feeder séria, kde zo Slovenska štartuje Ľubomír Pištej, ktorý v osemfinále prehral s domácim Američanom JImbao Ma 3:0 na sety. Viac o jeho vystúpení na turnaji sa dočítate na https://worldtabletennis.com/results?selectedTab=COMPLETED

Turnaj Para US OPEN pokračoval súťažou štvorhier. V tej nastúpil náš Ján Riapoš spolu s Angličanom Christopherom Ryanom. Po semifinálovej prehre s brazílskym párom Marcio Da Costa – Conceicao Espindola 0:3 si nakoniec odnášajú z Texasu bronzové medaily. Víťazmi súťaže štvorhier sa stali Kórejčania Nam Kiwon – Park Jin Cheol.


Z turnaja informovali Tomáš Varga a Ján Riapoš

Foto: archív SZTPŠ a SPV